banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 00:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Skijanje
PostPoslato: 23 Jan 2005, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Interesuje me gdje je najbolje kod nas u BiH, kakve su cjene, iznajmljivanje opreme....

Naročito Vlašić, odlazak vikendom, kakva je staza, jel gužva, cijene opreme, žičare...

Svaki podatak je dobro došao, jer para nema za bacanje. :wink:

Hvala! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 12:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2002, 04:20
Najbolje je naravno Jahorina, trenutno nema nesto previse snijega, ali kako ove sedmice najavljuju padavine, to bi se trebalo popraviti. Cijene smjestaja (privatnog) od 10-15 Eur po osobi, pansioni i hoteli od 20-60 Eur po osobi. Ski pass 23 KM/dan, komplet opreme od 20-25 KM/dan.

Na Vlasicu nisam bio ove sezone, ali cuo sam da su usljed nedostatka snijega staze takodje lose (valjda ce biti tog snijega). Cijena ski passa ti je 19 KM/dan, imas tri zicare (cini mi se)... Central organizuje autobuske ture subotom (cijena prevoza 12 KM).

Ima i neko novo skijaliste Srebrnik kod Knezeva... Nisam bio, niti je bio ko od mojih poznanika. Vidio na TV da je ski pass 10 KM/dan, da im radi samo jedna zica (ili mozda dvije) i baby ski lift (po potrebi). Staza mi se cinila uzasno nepripremljena (mozda se varam)...

Vikendom ti je guzva na svakoj planini...a jos veca je guzva na manjim skijalistima jer su zice sporije (manjeg kapaciteta i starije)...

Ako te jos nesto interesuje, pitaj!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Uglavnom to je to puno ti hvala, jedino me interesuje zbog djevojke, cura od 25 godine ne zna da skija, a hoće da nauči koliko bi joj trebalo, jer ja sam zanat savladao kao mali, inače djevojka je veoma spretna, vozi rolere, motor, fitnes, trčanje, ono baš sportski tip. Ima li šanse da za jedan vikend savlada osnove i da se spusti, i koju opremu da kupi odn. iznajmi :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 19:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ako vozi rolere i ima kondicije (a ti rece da hoce da nauci) vikend bi joj bio dovoljan. Ski instruktori gore (na Jahorini) smatraju kandidate sposobnim da se spuste vec nakon 3 dana tj. 3 casa (prvi cas skijaski stav i plug, drugi pluzni zavoj i treci kosi smuk i mozda neka druga tehnika zavoja npr. rasterecenje ili pluzno prestupanje).

Moj savjet je da unajmi nekog instruktora (jeste da kosta ali tako je lakse - i tebi i njoj), izuzev ako si ti prosao neki kurs skijanja i znas kako pravilno prenijeti znanje (kao sto znaju npr DIF-ovci).

Sto se opreme tice neka ne iznajmljuje neke profi skije (teze su za nauciti), nego neke primjerene njenom znanju (neznanju). Vidio sam da gore u rentalima imaju Fischer S-move 2.2 i Elan Whistler 5 - mislim da bi joj bile dobre i jedne i druge (malo vise fischer). Svakako neka uzme carving skije - lakse je nauciti, da joj ne uvale neke stare ako kaze da je pocetnik. Za pance je bitno da nisu velike i da nisu pretvrde (u rentalima obicno nisu pretvrde, tako da se mora brinuti samo o velicini). Stapovi - da laktovi budu pod pravim uglom, kad ih obrne i uhvati ispod granicnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Na Vlasic se vikendom organizuje prevoz sa Ski klubom Banja Luka,cijena povratne karte je 15KM, cijena lifta je 19KM ali za klub daju popust 2KM pa te izadje 17KM :wink: .Imas instruktora(e) koji uce pocetnike(ne znam cijenu mozda 5KM/h),a i opremu mozes iznajmiti u klubu, 10KM komplet (karving skije). Autobus krece u 6:45 ispred Ski kluba na mejdanu, (u Krfskoj, gdje se okrecu autobusi,na onoj velikoj raskrsnici,samo pravo od gradskog mosta). Ide se vikendom,a i islo se od ponedeljka do subote u vikendicu. Staze su bile izderane,bilo je kamenja al moglo se skijati.Evo sad pada snijeg u BL pa i vjerovatno na Vlasici.
imas http://www.vlasic-bih.com i imas uzivo dvije kamere,jedna na parkingu , druga na pocetku jednog ski lifta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Baš vam hvala! :D

Ma učiće je kolega DIF-ovac zajedno sa svojom djevojkom, računam u paru manje je blam. :lol:

Pošto ja ne iznajmljujem opremu zanima me još prilikom iznajmljivanja šta sve da tražim, sa tim što pancerice ima znači samo skije i štapovi, jer je ona početnik kako je najbolje podesiti skije i koje uzeti, mislim na marku, dužinu i to :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 16:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Na to pitajne sta da trazis sam si i odgovorio, trazis stapove i skije.

Odredjivanje duzine stapova sam objasnio u prethodnom svom postu, i mislim da nema potrebe ponavljati.

Sto se skija, duzina carving skije odredjuje tako da vrh skije kada je uspravis bude izmedju brade i ociju. Savjet za marku sam vec dao ali evo da ponovim - marka i nije bitna. Bitno ja kome je skija namijenjena, znaci nek ne uzima takmicarske ili visoko rekreativne modele nego neka uzme pocetnicki model. U cemu je razlika - pocetnicka skija je meksa i oprasta greska (laksa za voditi) od profi i skija visoke klase. Kojeg prozvodjaca ce model moci uzeti to zavisi od opremljenosti rentala, tako da mi je glupo sada nabrajati.

Sto se podesavanja tice pretpostavljam da mislis na vez? U rentalim su skije opremljene rental vezovima koji se lako podesavaju na zeljenu duzinu pancerice i to je jedini podatak koji treba znati (duzina, a ne velicina pancerice!!!) Teoretski je moguce rentati skiju i bez toga da donesete pancericu (mada rentali to izbjegavaju) ali je bolje imati je pri sebi i probati odmah je li vez dobro namjesten.

Sto se podesavanja veza po tezini tice (DIN), samo kazete radniku u rentalu koliko kg ima i on namjesti vez. (formula je otprilike: DIN = ((tezina - 20% tezine)/12) + 0.5, tj. za nekih recimo 55 kg DIN skala se postavi na 5) s tim sto se za bolje skijase moze dodati i vise od 0.5)

Nadam se da ti je ovo do pomoci, ako nije javi se sa pitanjima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 16:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Miljex je napisao:
Ma učiće je kolega DIF-ovac zajedno sa svojom djevojkom, računam u paru manje je blam. :lol:

Eh, da i jos jedna stvar. Nije to nikakav blam i neka je ne bude...
Bez padanja i truda nema napretka, tako neka se ne stidi.
Mene nikad nije bio stid upasti, narocito ako iz toga nesto naucim i istu gresku ne ponovim vise... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma kakav stid, pa ljudi koji skijaju godinama padnu, ja sam ove godine pao 2 puta u jednom spustu. (al onda samo jedom u ostalih 5 dana,al bilo je momacki,onako iz spusta,odraz na skoku,i slab doskok :lol:)i nije me sramota(niti je ikad bila).Idi sa klubom ima dobre instruktore,mozda se sretnemo u busu u subotu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2005, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bilo bi mi drago da vidim bilo koga od vas :D

U svakom slučaju vikend je na Vlašiću ko ide dobar provod, a vrijeme će izgleda biti pravo jer snijeg lagano prestaje, a i ima ga dovoljno :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 22:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jesi bio na kraju gore?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2005, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nisam isao, bole me koljena :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2005, 22:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Steta :(

Nego da te pitam, u subotu su staze bile vrlo neuredjene/mekane - kao da nisu vidjele ratraka 2-3 dana, je li tako gore uvijek?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]