banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jan 2015, 11:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Kupci električne energije iz kategorije domaćinstva u Republici Srpskoj od danas mogu sami izabrati

Kupci električne energije iz kategorije domaćinstva u Republici Srpskoj od danas mogu sami izabrati opskrbljivača električnom energijom odnosno izabrati onu ponudu za opskrbljivanje električnom energijom koja im bude najviše odgovarala.

Otvaranjem tržišta električne energije u cijeloj BiH svaki kupac ima pravo promijeniti opskrbljivača, fizički priključak se ne mijenja, a kupac ostaje priključen na istu distributivnu mrežu.

Ukoliko kupac odluči promijeniti opskrbljivača električnom energijom, obratiti će se izabranom opskrbljivaču koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti.

Promjena opskrbljivača je besplatna i može trajati najduže 21 dan, a prijavljena su 24 opskrbljivača na tržištu električne energije u BiH.

Malo sam guglao ali ne mogu nigde naci spisak ova 24 distributera.Vjerovatno u ova 24 distributera spadaju i sve drzavne distribucije, Elektrokrajina,Elektrohercegovina,ElektroDoboj,Bjeljina i drzavne firme iz federacije distribucije Elektroprivrede Herceg Bosne i muslimanska elektroprivrede iz Sarajeva..Sada ce svi moci pruzati usluge svuda..Ima li neko ovaj spisak distributera ,gde se mogu vidjeti cijene.Ima li na ovom spisku neka nova privatna firma koja ce se baviti distribucijom elektricne energije .

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2015, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
предлажем да се теме споје
viewtopic.php?f=43&t=65467

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2015, 21:58 
Majstor
Majstor

Niko da objavi spisak ta 24 distributera,evo citam u srbiji ima cak 80 distributera.Kazu u Hrvatskoj je prosle godine ukinut monopol Hrvatske elektroprivrede i odmah su prvi dan izgubili 2000 musterija,pa je HEP reagova tako sto je debelo spustio cijenu

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 03:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ne treba ocekivati nize cijene, jer je struja jeftina kako u odnosu sa ostalim energentima. tako i sa cijenom u okolini, a da ne spominjem EU gdje je skuplja do 6 puta.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako jeftina kad ozna tvrdi da je najskuplja u okruženju i da njegova sestra u Švici plaća struju znatno jeftinije?

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ne znam kako njegova sestra plaća jeftinije struju kad za dve osobe koje su kući uglavnom samo poslije 6 naveče struja košta najmanje 150KM mjesečno. Iz ličnog iskustva govorim.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne znam ni ja al' ne bi on lagao valjda....

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Procentualno u odnosu na primanja sasvim sigurno jest :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Procentualno u odnosu na primanja sve je jeftinije svuda nego kod nas.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Stvarno ne vidim nacin da struja moze biti jeftinija (i ovo mi je prwjeftino...kad pogledam neke druge stvari) . Zivimo dvoje u stanu 65m2,kuvamo na struju,koristimo klima uredjaj,ali ne bas pretjerano...dodje nam struje max 30km ljeti...zimi se grijemo na struju...cc 100km (novembarski racun 85km) ...kad pogledam glupu toplanu...kojoj moji starci placaju 98km mjesecno,CITAVE GODINE,za stan iste kvadrature...stvarno mislim da je apsurdno pricati o jeftinijoj struji

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma struja je ovde jeftina. Socijala bukvalno. Ali je i isporuka takva.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 10:56 
Majstor
Majstor

Struja u CH jeste daleko jeftinija.Slobodno je trziste ,nema monopla.Konkurencija cini svoje .

Kod nas obracunavaju snagu a to na racunu u CH nisam vidio,Dodajte na ove cijene kw kod nas i obracunsku snagu

Drugo ,konkurencija je jaka i distributeri u CH se bore za klijente,pa tako nude razne bonuse ,naprimjer 50kw besplatno i druge pogodnosti svaki mjesec itd

Inace ne samo da je struja jeftinija,uglavnom je sve jeftinije.Naprimjer marketi Aldi i Lidl su u CH daleko jeftiniji nego bilo koja radnja kod nas.Skuplje je samo meso,cigarete,alkohol i gorivo.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Znači par postova iznad čovjek koji živi par godina u Švici već kaže da struja nije jeftinija gore, a ti i dalje trubiš jedno te isto....

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ma Panzer je elektrotehničar, to je bahato kad je potrošnja električne energije u pitanju.
Nije njemu svaku vjerovati. :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Evo na ovom linku imaju poređenje cijena u nekoliko država.U Švicarskoj je cijena oko 0.40KM/kWh.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Eto, uzećemo slučaj iz Srbije da vrijedi i za BiH i to onaj najgori, da je cijena struje 13 centi. Dakle, 0.13CHF/kWh. Sve je rečeno.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:24 
Majstor
Majstor

_зока je napisao:
Znači par postova iznad čovjek koji živi par godina u Švici već kaže da struja nije jeftinija gore, a ti i dalje trubiš jedno te isto....

Malo sam se posluzio guglom

Idi na ovaj link
http://www.inrete.ch/ti/argomenti/energ ... ricita.htm

Dole gde pise Distributori in Ticino e Mesolcina: se nalaze sajtovi distributera za kanton ticino ,pogledaj te sajtove i njihovu ponudu,ako se nemozete snaci sai talijanskim koristi gugl translator,vidjeces da imas razna abonamenta,preplate,naprimjer placas fiksno 30CHF do potrosenih 300 kwh itd

Evo naprimjer tarife za 2015 jednog od distributera,
http://www.age-sa.ch/sites/default/file ... 15%20a.pdf

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 11:28 
Majstor
Majstor

Panzer je napisao:
Ne znam kako njegova sestra plaća jeftinije struju kad za dve osobe koje su kući uglavnom samo poslije 6 naveče struja košta najmanje 150KM mjesečno. Iz ličnog iskustva govorim.

Ja ti iz licnog iskustva kazem da racun nikad ne predje 180CHF ,racun se dobija svakih 6 mjeseci,znaci dvaput godisnje to je oko 360 po sadasnjom kursu oko 600 km ili oko 50 km mjesecno

Ja u Bl dobijam ljeti 40 km zimi 70 km

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2015, 22:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
Zadnjih godina se kvalitet snadbjevanja el. energijom poboljšao kod nas, bar tamo gdje je rađen "remont" el. mreže tj. zamjena/dodavanje trafo stanica i zamjena žica.
Nije ni EP uvijek kako treba, ali mi smo sami krivi kao društvo zbog loše stabilnosti snadbjevanja.

Decenijama su se priključivali novi potrošači (posebno u vangradskim sredinama) a postojeća infrastruktura za prenos el. energije ostajala ista, šta znaju oni iz EP zašto trebaju sve moguće dozvole za gradnju i postojanje bilo kakvog plana, "sredi" se priključak uz malo podmićivanja i tu se priča završava. Zato npr. kod mojih na selu čim neko od komšija uključi najobičniji hebeni el. motor od 2-3 kw snage sijalice se skoro gase, sreća pa nemaju nekih osjetljivih potrošača koji loše reguju na nagle promjene napona odnosno jačine struje.

Što se tiče cjena, manite ta poređenja tipa, potrošim 30 KM mjesečno i slično, to je više pijačarski, jedan mjesec kupim vreću paprika za 10 KM a drugi dvije.
Ako se već želi porediti, onda treba navesti iznos troška brojila i cjenu utrošenog kwh, pa da se mogu poređenja praviti.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2015, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Kad govorite koliko trosite, obavezno navedite i da li se kupate, koliko cesto i koristite li toplu vodu, da li kuvate ili ste platinasti clan na donesi.com, itd.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]