banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 23:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 598 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2014, 20:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ja bi reko da ovo nije tema za hvalisanje i reklamiranje mađarskih banja

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 20:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa nije, ali nije ni za hvaljenje naše skupoće...pusti banje je8o to...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 21:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Prica o banjaluckim mamama koje treniraju, nokti, manikura, pilinzi, sedmicni soping u zagrebu, mjesecni soping u becu, maskara, make up i sve ostalo... te price su ipak malo prenapuhane. Valjda znate na kakve zene mislim, da ne objasnjavam dalje, ne hvatajte se samo za pojedine rijeci.. tip top sredjene, nikada ih drugacije u zivotu niste vidjeli. :D
Kako nepokoreni rece, iza toga svega mora da stoji neko ko to finansira. Vecina takva? Ne.. daleko od toga.
Sto se tice ko vise zaradjuje u braku i vezi, itekakva je to boljka muskarcima. Prosjecnom balkancu definitivno jeste.

Pred nasim drustvom ima jos mnogo napretka.
Smirli smo se i prihvatili da se i zene skoluju, da se i zenska djeca guraju u skolu, ostvaruju dobre rezultate, da i njima treba obrazovanje.. dakle situacija sa tim je vjerujem 99% rijesena, vjerujem da ima negdje u nekim zabitima i drugacijih misljenja ali ipak to je jako rijetko.
Sto se tice prezimena, muskarci sve manje insistiraju, tu su zene na jedno 50%.. sve vise vidim dodanih prezimena, pa i gdje zena nosi samo svoje.. nije to vise toliki bauk :D
Sto se tice muskog prihvatanja da zena zaradjuje vise, jos ce mnogo vode proteci vrbasom da se muskarci pomire sa tim i da im postane normalno.. jer je to za balkanca udar na ego.
Sto se tice podjele poslova tipa kuhanje i slicno, tu smo jos daleko od zapadnih drustava. Bas daleko, najdalje od svih ostalih nabrojanih kategorija.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nepokoreni otkrio toplu vodu. U banji :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Mozda ipak jesam standarni Balkanac...zadrzavanje djevojackog prezimena mi je cista glupost :)

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 21:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Што, па нисам се ја оженио ради презимена? :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
WrDa je napisao:
Prica o banjaluckim mamama koje treniraju, nokti, manikura, pilinzi, sedmicni soping u zagrebu, mjesecni soping u becu, maskara, make up i sve ostalo... te price su ipak malo prenapuhane. Valjda znate na kakve zene mislim, da ne objasnjavam dalje, ne hvatajte se samo za pojedine rijeci.. tip top sredjene, nikada ih drugacije u zivotu niste vidjeli. :D
Kako nepokoreni rece, iza toga svega mora da stoji neko ko to finansira. Vecina takva? Ne.. daleko od toga.
Sto se tice ko vise zaradjuje u braku i vezi, itekakva je to boljka muskarcima. Prosjecnom balkancu definitivno jeste.

Pred nasim drustvom ima jos mnogo napretka.
Smirli smo se i prihvatili da se i zene skoluju, da se i zenska djeca guraju u skolu, ostvaruju dobre rezultate, da i njima treba obrazovanje.. dakle situacija sa tim je vjerujem 99% rijesena, vjerujem da ima negdje u nekim zabitima i drugacijih misljenja ali ipak to je jako rijetko.
Sto se tice prezimena, muskarci sve manje insistiraju, tu su zene na jedno 50%.. sve vise vidim dodanih prezimena, pa i gdje zena nosi samo svoje.. nije to vise toliki bauk :D
Sto se tice muskog prihvatanja da zena zaradjuje vise, jos ce mnogo vode proteci vrbasom da se muskarci pomire sa tim i da im postane normalno.. jer je to za balkanca udar na ego.
Sto se tice podjele poslova tipa kuhanje i slicno, tu smo jos daleko od zapadnih drustava. Bas daleko, najdalje od svih ostalih nabrojanih kategorija.

Budi Bog s nami, ne znam o čemu pričaš. Meni je sve ovo prihvatljivo i podrazumijeva se samo po sebi. Samo me zanima da li si za zajednički novčanik ili da svako svoja sredstva troši kako hoće a da zajedničke obaveze po pola podmirujemo?

wizzy_bl je napisao:
Mozda ipak jesam standarni Balkanac...zadrzavanje djevojackog prezimena mi je cista glupost :)

Nemoj tako. Razmisli malo. Zašto be se bilo ko morao odreći svog prezimena i uzeti tuđe prezime. Prezime je dio našeg identiteta, ne znam zašto se od žena očekuje da čine takve ustupke. Većina muškaraca će reći -Ali, šta će biti kada dođu djeca? Koje će prezime djeca dobiti? Bezveze je da imaju dva prezimena i sasvim je u redu, bar po mom mišljenju, da uzmu ljepše prezime, prezime koje im se bolje slaže uz ime. Ne znam čemu ta frka.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Talija je napisao:
Jedan od opšteusvojenih obrazaca je "moraš se udati, moraš roditi" (jer ako to ne uradiš s tobom nešto nije u redu).
Da li se mora udati pod svaku cijenu?
Da li mora roditi pod svaku cijenu?
Da bi zadovoljili okolinu?
Ne mora.

Šta će uraditi jedna normalno izgrađena ličnost? Radiće ono što istinski želi, bez obzira da li se to sviđa okolini ili ne i pri tom neće osjećati unutrašnji konflikt, tj. ili će izabrati život u dvoje sa osobom koja je kompatibilna sa njenim/njegovim stavovima (a ne s nekim pod svaku cijenu) ili će se odličiti da živi solo i pri tom se neće osjećati promašeno, razočarano, frustrirano itd itd.
Prema tome naši usvojeni šabloni nisu univerzalna istina za druge ljude, nisu ni za nas a pogotovo ne za druge.

Nije tu rijec o usvojenim sablonima. Stvar je da je osnovni zakon evolucije i bioloski nagon da jedinka ostavi potomstvo kako bi se geni nastavljali prenositi u buducnost.
Dakle, rijec je o nagonu, kao sto imamo nagon za hranom, vodom, tako smo programirani da imamo nagon za ostavljanjem potomstva.
Ne samo ljudi nego sva ziva bica. Naucno gledano, bioloski smisao postojanja zivota i evolucije je ostavljanje potomstva i mi imamo usadjen nagon za odrzanjem vrste.
Za razliku od drugih stvari gdje stvarno vazi ovo pravilo sto si napisala da ne trebamo slijediti drustvene obrasce i zadovoljavanje okoline, nego biti svoji, u ostavljanju potomstva nije tako, nego je to prirodna potreba i nagon za odrzanjem vrste posto smo tako programirani.[/quote]

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa dobro ali možda postoje prioriteti koji nadglašavaju taj nagon.
Nego, mene čudi zašto te ostvarene, uspješne žene jednostavno ne usvoje jednu dijete ili naprave ga ali uskrate oca djeteta za radosnu vijest i jednostavno plate neku tetu da obavlja dio posla oko bebe dok se one bave karijerom. Ne znam zašto još uvijek čekaju pravog muškarca, muškarci svoje obave i poslije samo smetaju.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Vjevoricinus je napisao:
Bezveze je da imaju dva prezimena i sasvim je u redu, bar po mom mišljenju, da uzmu ljepše prezime, prezime koje im se bolje slaže uz ime. Ne znam čemu ta frka.

A djete će da bira koje će prezime? Ili zadrži oba, pa se uzme s nekim ko ima dva prezimena, pa ti unučad imaju četiri prezimena...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa kažem, neka svako dijete izabere jedno prezime po ličnom nahođenju, čak ne mora biti roditeljsko.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Čemu onda služi prezime? OK, svako od nas može otići u opštinu i promjeniti i ime i prezime, ali se samim tim činom negira njihova svrha...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pravo da ti kažem, da su to bar neka prezimena... već, ako ćemo pošteno, ni u rodnom gradu niko nije čuo za njih.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja imam vrlo nestandardno prezime za ovaj kraj i nemam nikakvih problema s tim što nikad niko nije čuo za njega.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma nisi me razumio, što se odmah duriš :) Vidi kakvih sve prezimena ima, te pošprdna, te rogobatna, te strana... neću da navodim primijere da se neko ne bi prepoznao, ali čemu sve to? Zar ne bi bilo ljepše kada bi bilo više djece koja nose prezimena iz naše slavne, junačke prošlosti? Zar ne bi bilo lijepo da u gradu na Vrbasu ima 10-ak kuća Andrića, Lazarevića, Ćosića, Petrovića, Principa i sl.
Recimo, smuvaš se sa djevojkom, ljubite se, uživate, sutra ste opet zajedno i ti joj kažeš "Čekaj, zar ne bi bio red da mi kažeš kako se prezivaš prije nego nastavimo, čisto informativno", a ona kaže: "Tesla", i ti pomisliš:"Koji sam ja mačak, hebem Teslu". :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Po meni,ovaj sistem da se naslijedi prezime oca je sasvim ok...prati se ta linija/stablo (zenska prezimena su grane) ...zene koje se udaju u tu porodicu,postaju novi clanovi iste...

To mixanjem sa prezimenima,neces moci otkriti odakle si i ciji si...bez napredne dnk analize (ili ce ti odgovor dati google/facebook).

A sta je sa slavom ?

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
ma hebla vas prezimena vise, ko da prezime pravi djecu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
wizzy_bl je napisao:
Po meni,ovaj sistem da se naslijedi prezime oca je sasvim ok...prati se ta linija/stablo (zenska prezimena su grane) ...zene koje se udaju u tu porodicu,postaju novi clanovi iste...

To mixanjem sa prezimenima,neces moci otkriti odakle si i ciji si...bez napredne dnk analize (ili ce ti odgovor dati google/facebook).

A sta je sa slavom ?

Па то је и био договор. Ако буде дјеце, добију моје презиме и то је то. А славе, па славимо обе, таман од Ђурђева до Митрова... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
a komsija i postar odradjuju trecu smjenu :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2014, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U sustini...nemam nista protiv da zena zadrzi i svoje prezime(tj da ima oba) ..ali djeca dobijaju samo ocevo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 598 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]