banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Aleksandar Veliki
PostPoslato: 17 Dec 2004, 02:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Predlažem svima da potraže knjigu Slavomira Nastasijevića "Aleksandar Makedonski" i pročitaju je, ako ih zanima ličnost ovog ratnika. Film treba zaobići u širokom luku, ukoliko se ne ložite na Anđelinu Džoli.
Kroz cijeli film se totalno nepotrebno provlači homoseksualizam Aleksandra Makedonskog, iako ne postoji ni jedan istorijski dokument da je AM zaista bio homoseksualac. Čak sam nedavno čuo da je neka grčka institucija (ako ne vlada) tužila producente ovog filma zbog toga.
Radi toga neki mnogo bitni detalji/događaji nisu prikazani (rezanje Gordijevog čvora, proglašenje AM za pravog sina boga - faraona i slično).
Takođe, slabo su istaknuti njegovi govori kojima je dizao moral vojsci.
Filip je katastrofalno prikazan.

Ljudi, kakvi su se spektakli pravili u prošlom vijeku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 09:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
ma napravice ga neko opet bolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Kroz cijeli film se totalno nepotrebno provlači homoseksualizam Aleksandra Makedonskog, iako ne postoji ni jedan istorijski dokument da je AM zaista bio homoseksualac. Čak sam nedavno čuo da je neka grčka institucija (ako ne vlada) tužila producente ovog filma zbog toga.

Potpuno se slazem ! Homoseksualizam AM-a nije jedini koji se potencira u filmu, takodje se govori i o Ahilovoj "sklonosti" prema muskarcima, posebno Patoklu .. Ne razumijem potrebu za time? Sta zele uraditi? Umanjiti velicinu tih istorijskih licnosti? Bezveze ..

Sto se samog filma tice, nije los mada mi se i Troja i Gladijator (recimo da su mu to neki konkurenti u klasi episkih filmova ..) Istina je da su izostavili par bitnih detalja iz njegovog zivota, ali sta je tu je ... Efekti su fantasticni, pejsazi na kojim se radnja odvija jos ljepsi. Scene borbe su odlicne, mada bi mogle trajati i malo duze ..

Citiraj:
Takođe, slabo su istaknuti njegovi govori kojima je dizao moral vojsci.
Filip je katastrofalno prikazan.

Apsolutno si upravu. Gledao sam emisiju u kojoj je Collin ucio od nekog pukovnika sa West Pointa kako da odradi taj dio, ocigledno ga nije naucio kako treba :)
Filip .. 'em je njegova uloga lose odradjena, em je Val kilmer odradio los posao ..

Sve u svemu ... 7/10

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Baš sam maloprije čuo da se u filmu potencira Aleksandov homoseksualizam, ili biseksualizam, a evo vidim da i vi o tome ovde pišete.

Tako da su male šanse da ću ga pogledati.

V@nja je napisao:
Homoseksualizam AM-a nije jedini koji se potencira u filmu, takodje se govori i o Ahilovoj "sklonosti" prema muskarcima, posebno Patoklu .. Ne razumijem potrebu za time? Sta zele uraditi? Umanjiti velicinu tih istorijskih licnosti?

Time se želi potencirati homoseksualnost, i kroz sliku "vidite da su proslavljeni velikani bili takvi, to onda ne može biti loše".

I inače potenciranje homoseksualnosti kao nečeg normalnog i cool kroz serije i filmove je u velikom porastu.

Na svu sreću to u filmu "Troy" nije prikazano, ali voli se pričati da je i Ahil bio homoseksualac. A Ahil je imao ženu i dijete, njegov sin je ako se ne varam i sam učestvovao u trojanskom ratu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 15:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Citiraj:
Kroz cijeli film se totalno nepotrebno provlači homoseksualizam Aleksandra Makedonskog, iako ne postoji ni jedan istorijski dokument da je AM zaista bio homoseksualac.

:roll: slazem se
nisam pogledala film ali po vasim postovima vidim koji su najveci problemi i nedostaci

AM je bio gospodar vecine tada poznatoga svijeta i apsolutno ne vidi kako homoseksualizam ima veze s tim

sto se tice epskih filmova uopste, smatram da je nemoguce da se svi istorijski izvori i podaci uzmu u obzir i uvijek ce neko vidjeti neki nedostatak

knjiga je jedno a film je drugo
po meni su epski spektakli ok i treba ih prihvatiti onakve kakvi jesu tj. zaboravi svaku knjigu koju si procitao i jednostavno pogledaj film

Poslednji put menjao josephine dana 18 Dec 2004, 16:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 14:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Sto je mozda odgovor koji klanovi vladaju produkcijom.Stvarno je besmisao pored onakvog cuda od zene.A mozda nije mogao naci bolju od stare sto je logicno,pa mu lakse bilo naci boljeg od starog sto i nije bilo tesko :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 16:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 03:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Dec 2004, 02:40
Nije mi jasno zasto toliko napadate film bez razloga. Pa sta ako je i bio homoseksualac, mislim da je u totalu on bio prilicno kompletna licnost sa nekim manama. Zar bi vam bio draze da je umjesto za muskarcem on umro od tuge za nekom sisatom plavusom ????

A i nije mi jasno kakve veze ima neki lobi homoseksualaca sa filmom? Pa pola rimskih imperatora, ako ne i vise, su bili homoseksualci. A vecina njihove kulture vuce korjene iz grcke. Sjetite se samo Nerona i njegovih orgija... pa bacanje ljudi lavovima... puj puj. Ako iko voli dokumentarce sa History Channel- i BBC-a trebalo bi da pogleda ovaj film.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 11:07 
Veteran
Veteran

Grunfe, ne smeta ako je bio homoseksualac, već smeta to što ne postoje istorijski izvori koji tvrde da je on to zaista bio, a u filmu je tome dat mnogo veći značaj nego nekim mnogo značajnijim događajima.
Meni smeta to što film NIJE ZASNOVAN na istorijskim činjenicama.
To je jasno i iz one scene kada Ptolomej kaže da je Aleksandar otrovan, ali zbog "nečega" su svi istoričari zabilježili da je umro od malarije.
Kako u filmu malo šta saznajemo o Aleksandrovoj ličnosti, a mnogo o njegovim ljubavnim problemamima, film bi trebalo da se zove "Ljubavni jadi mladog Aleksandra Velikog".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 13:50 
Početnik
Početnik

Pa upravo se o tome radi da je ta njegova ljubav i bila dio njegove licnosti. Mozda je covjeku tesko bilo da to dvoje razdvoji. Elem, a to sto su ga istoricari uljepsali... pa nije im prvi put da to rade. Kazu da je istorija majka zivota, ali cesto se istorija mjesa sa mitovima pa se vise ne zna sta je tu istina. Po meni je film ok (opet) jer pokazuje neke unutrasnje konflikte u njemu... Puno bolji recimo od Gladiatora (sada ce me napasti) koji je super ali je u isto vrijeme samo akcijski spektakl.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Znaci promocija homoseksualizma ccc
Zalosno u svakom slucaju, necem to uzet ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2005, 03:36 
Početnik
Početnik

Ma ja se ubi' govoreci da je to samo sporedna stvar u filmu... onako jedva dodirnuta ali eto... Sta su meni ljudi govorili prije nego sto sam pogledao film ja sam mislio da se Kaligula povampirio :))) 0X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Znao sam da je homo loby jak, ali ovo je previše, u filmu je sve i zapostavljeno da bi se prikazalo to da je Aleksandar M. bio p....r.

Ovo je prevazišlo sve gluposti do sada :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2005, 18:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2004, 19:51
Ne odgledah ga do kraja, ali ono sto sam vidjela i nije mi se bas svidjelo. Mozda zato sto glavnu ulogu igra Collin F. i na zivce mi je isao njegov dublinski akcenat. Mozda se nakanim da zavrsim film, ali cisto sumnjam da je kraj tako dobro uradjen da bi mi promijenio misljenje.
A polemika oko homoseksualizma, sto neko rece, u to doba je to bila sasvim normalna stvar, zna se da su mali djecaci tad bili 'najaktuelniji.'
Ma ne znam, sve u svemu, 5/10

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2005, 02:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jabucni, jesi li primetila andjelinin akcenat 8)

ma ja ga upravo odgleda i bas mi je malcice glup..ali da ne zalazim u dubinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2005, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2004, 19:51
Ma jos mi njeno Rrrrr odzvanja u glavi, ali Angie moze da prica i na madjarskom sto se mene tice... :P :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2005, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Niko je ne spomenu,a gre'ota je zaobići jedan od rijetkih kvaliteta u tom filmu:ona njegova žena-divljakuša...Dovoljno je i to što se čak i Aleksandar pali na nju :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2005, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
ja sam gledala film, i razocarala sam se.
i ja se slazem da je prevelik akcenat stavljen na njegov homoseksualizam, koji naravno nikada nije dokazan.
a i sam kolin farel mi nije nekako za tu ulogu. previse mi je " mlak " za jednog takvog covjeka i ratnika kakav je bio aleksandar veliki.
i mozda grijesim, ali koliko znam aleksandar se nikad nije vratio u babilon, vec je umro u indiji. a u filmu se vraca.
takodje se slazem da se posljednjih godina mnogo " govori " u filmovima i serijama ( uopste na tv-u ) o homoseksualizmu kao necemu " cool ".
kao sto neko gore spomenu, lobi je sve jaci i jaci.
znate li da je aleksandar imao oko 150 djece??? i da ih je sve priznao???
ludo, ali istinito...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2005, 20:05 
Veteran
Veteran

COCO je napisao:
Niko je ne spomenu,a gre'ota je zaobići jedan od rijetkih kvaliteta u tom filmu:ona njegova žena-divljakuša...Dovoljno je i to što se čak i Aleksandar pali na nju :wink:

Što bi rekao Johny Bravo: "Mmmmmmm, sexy...".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]