mrvica je napisao:
ja_sam je napisao:
ma dobro, nemoj ni ti sve bukvalno shvatiti. naravno da nikoga ne bih streljala, a pogotovo ne svoje dijete!!!
naravno da bih svakome pomogla, nebitno o kome se radi, rodjaku, prijatelju, poznaniku. al samo hocu da kazem da ne vrijedi ni nasa pomoc ni ustanove, ni nista na ovom svijetu, ako te osobe ne zele da se skinu!!!
naravno, nisam bukvalno zamislila tebe sa automatskom puškom, ali grubo si se izrazila,..pregrubo i sa velikom tenzijom,..daleko bilo takvi stavovi od strane bližnjih, narkomana mogu otjerati samo u još veći pakao.
žele svi da se skinu, nekima podje za rukom (zavisi od mnogo faktora, prije svega volje da se raskrsti sa prošlošću, a u prošlost spada način života, stečene navike, okruženje i još dosta "sitnica")mnogi pokleknu,..jer želja i volja(snaga ličnosti,karakter..) nisu uvijek ruku pod ruku, na žalost.
Citiraj:
a ako neka po godinama zrela osoba ne moze sama da skonta sta je za nju dobro, a sta ne................hm............onda stvarno ne znam.
hm,..pa i mladji od 25 već imaju "staža", i na kraju krajeva,..droga se "proba" iz radoznalosti (mada ja lično smatram da kad je droga u pitanju tu nema probaj pa ostavi), ali isto tako niko ne smatra da uzima vitamin, svi oni znaju da "to" NIJE dobro.
Flavoure-Flave je napisao:
sto se tice narkomanije,opste je poznato da sve krece od porodice.ako je porodica nestabilna,onda ce i djeca iz takve porodice biti labilna i pasce pod uticaj mnogih stvari,medju njima i droga.
zabluda
mnogi odrastu u "idealim" uslovima, to nema nikakve veze, to bi se samo možda moglo nazvati "jednim od faktora rizika", nikako uzrok.
mame i tate se ponose svojim djetetom, i uglavnom smatraju da ono nikada ne bi učinilo tako nešto, ne vjeruju ni kada budu dovedeni "pred svršen čin", kada im stručni ljudi kažu glasno i jasno "vaše dijete ima problem sa drogom, ono je narkoman i treba da se liječi",..do te mjere da su u stanju se fizički obračunavati.
u pravu si, priznajem, rekla sam to s prevelikom tenzijom. ponekad mi je jezik brzi od pameti
ne slazem se s tobom da svi narkomani zele da se " skinu ". fazon je dali oni zele sebi da priznaju da su vec " ovisnici ". vecina njih razmislja u stilu " samo jos ovaj put ". nesto slicno pusacima. rijetko koji ce reci da pusi mnogo, uglavnom je to " samo ponekad, u specijalnim prilikama, ili uz kafu ". ma znas na sta mislim....
slucajno znam nekoliko primjera. decku iz bl koga poznajem jos od djetinjstva najbolji drug je umro od predoziranosti. i sad, realno gledajuci, trebao bi da razmislja u stilu " sta ja to radim, pa isto to se i meni moze sutra desiti ". naravno, njemu ne pada na pamet. opet kazem, vazno je priznanje, prvo sebi, pa onda roditeljima, i reci " mama, tata, meni treba pomoc ", prijatelju, ili bilo kojoj drugoj bliskoj osobi. to cijenim. i takvim ljudima bi odmah pomogla bez obzira na godine. jer ljudski je grijesiti, a i ispravljati greske, zar ne???
a isto tako znam drugi jedan slucaj ( ne poznajem licno osobe, moja drugarica ), momak od 30 i kusur godina je narkoman, pri tom ima zenu i dijete. naravno, porodica je unistena zbog toga, rastavljeni su. i zamisli sad da ja postavim ispred sebe , na stolicu, osobu koja je od mene starija deset i vise godina i kazem : " znas, droga je losa stvar...."ma daj.
a sam proces odvikavanja u ustanovama nije ni malo lak. cak naprotiv, tezak je. al bitna je volja.
poenta svega je rasciscavanje sa samim sobom. priznati prvo sebi!!!
vjeruj mi, oni su jako " nezgodni ". ne daju za sebe reci da su ovisnici i znaju da budu prilicno agresivni ako im to spomenes i eventualno pokusas na svoju inicijativu da im pruzis pomoc.
a za djecu koja imaju priliku da probaju opojna sredstva, e tu treba da radi policija . ko uopste ima srca da to daje djeci??? a davno sam gledala reportazu na tv-u, iznenadili bi ste se, koliko ih ima u osnovnim skolama u bl.
slazem se i da mnoge osobe padaju pod uticaj okoline, mislim na mladju populaciju. nisi faca i ne pripadas " krugu odabranih " ako nemas npr. cigaretu u ustima. svi smo mi imali te faze , najcesce jos u osnovnim skolama.
jao bas se raspisa

trenutak inspiracije
pozdrav