banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Sep 2014, 17:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Nisu

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2014, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Baš tako.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2014, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Komercijalni letovi na Mjesec od 2018.

Kompanija "Space Adventures" uvodi prve komercijalne letove ka Mjesecu od 2018.
Zainteresovanih koji sebi mogu prišuititi ovo zadovoljstvo već ima.
Dok se kompanija "Virgin Galactic" još muči sa svojim komercijalnim svemirskim letovima, "Space Adventures" ubrzano napreduje kao ostvarenju cilja - slanju ljudi na Mjesec uz bezbjedan povratak nazad, piše "Dejli telegraf".
Od 2001. ova kompanija je već 7 bogataša poslala u svemir i nazad, a za 2018. upravo je najavila svoje prve komercijalne letove do Mjeseca.
Naime, te godine bi dvoje prijavljenih putnika, zajedno sa ruskim kosmonautom, trebalo da poleti ka Mjesecu, ali ne i da kroči na Mjesečevo tlo. Oni će se približiti našem satelitu na 100 kilometara i obići ga u cjelosti, ali neće napuštati svemirski brod Sojuz.
Približavanju Mjeseca prethodiće njihova posjeta Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje će provesti 10 dana kako bi se privikli na uslove u novom okruženju.
Posljednji ljudi koji su koračali Mjesecom, daleke 1972, bili su Džin Sernan i Harison Šmit.
Cijena ovog leta do Mjeseca još nije utvrđena, ili bar nije otkrivena javnosti. Međutim, zna se da za desetodnevno putovanje do Međunarodne svemirske stanice (MSS) treba izdvojiti 50 miliona dolara. Prvi klijent kompanije "Space Adventures" koji je izdvojio tu sumu bio je američki investitor Denis Tito.
Zanimljivo je da je za sljedeću godinu svoju kartu do MSS rezervisala i Sara Brajtmen (sopran). Ona će održati i kratak koncert tamo, čime će postati prva pjevačica koja je nastupala u svemiru.
Ukoliko vam je ova opcija ipak preskupa, trebalo bi da sačekate komercijalne letove kompanije "Virgin Galactic" koji će biti nešto "pristupačniji". Za 250.000 dolara putnici će se ukrcati na svemirski brod i istraživati prostor oko naše planete. Među prvim prijavljenim putnicima za ove letove navodno su Stiven Hoking, Leonardo di Kaprio i Anđelina Džoli.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2014, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Sve to i nekako.
Ljudi koji kupuju karte bez povratka za Mars dominiraju.
Kontam, na Mjesec bi otišao svako ko je u finansijskoj mogućnosti.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2014, 16:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
eric_cartman je napisao:
Kontam, na Mjesec bi otišao svako ko je u finansijskoj mogućnosti.

Vala, ni zemlju nisu dobro istražili još da se veterim po mjesecu

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2014, 16:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Sto kazu u dva i po covjeka,kakav je ovo svijet,mogu coeka na mjesec poslati,mene ne mogu na Evu Mendez.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 09:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Nov 2011, 07:55
Ili: kako neki mogu gore, a ja i Žuga ni na more. :)

Pet puta su ljudi sletali na mjesec, samo što je Amerika jelte naš neprijatelj i naravno da njihove podvige ne priznamo. Zar vam nije čudno što ni jedna zemlja nije negirala sletanje na mjesec pa čak ni tadašnji konkurent SSSR.

Nova Varoš, kontam nisi ni ti istražio sve uličice po BL, a vamo surfaš internetom.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 12:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Највећи број поклоника теорије да лАмери нису били на Мјесецу је гле чуда - у лАмерици. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2015, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Opinion polls taken in various locations have shown that between 6% and 20% of Americans and 28% of Russians surveyed believe that the manned landings were faked.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па добро за Русе је јасно. Али је читава прича и потекла од лАмера. Уосталом нису Руси снимили ово... :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NHwzyqICYTM[/youtube]

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pored toga sto su sve gluposti teoreticara zavjere pobijene, od najmanjih detalja pa do velikih "argumenata", meni je sagledavanje citave price iz nekog sirokog ugla uvijek glavni argument:

Citiraj:
According to James Longuski (Professor of Aeronautics and Astronautics Engineering at Purdue University), the conspiracy theories are impossible because of their size and complexity. The conspiracy would have to involve more than 400,000 people who worked on the Apollo project for nearly ten years, the 12 men who walked on the Moon, the six others who flew with them as Command Module pilots, and another six astronauts who orbited the Moon. Hundreds of thousands of people—including astronauts, scientists, engineers, technicians, and skilled laborers—would have had to keep the secret. Longuski argues that it would have been much easier to really land on the Moon than to generate such a huge conspiracy to fake the landings

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
meni je interesantnija jedna druga stvar, a to je pitanje zašto se poslije nije više išlo na mjesec, kad se uporedi tehnološki stepena razvoja danas i tad nelogično mi je da je to danas nekakav veliki problem... prošlo nemalo pola vijeka

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ovo identično sam ja pitala kad se davno vodila debata na forumu. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ebiga, ne da mi se isčitavati desetine stranica :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ooo boze, konstantno ista pitanja, konstantno kolicina neznanja na nivou devetogodisnjeg djeteta.

Ljudi, potrebno je par sekundi na guglu, jebenih par sekundi, da saznate da je bilo 6 slijetanja (ljudske postave) na Mjesec u periodu od '69 do '72. U tih 6 slijetanja su uradili sta su htjeli, pokupili sta su trebali, skupili podatke koje su planirali i to je to. Nemaju vise potrebe ici gore.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa jest, tako su isto popeli se dva tri puta na himalaje, otišli par puta na južni pol... pa sad više nama potrebe da se ide ni tamo, pa niko i ne ide...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Bolje je poredjenje sa Marijanskim jarkom, najdubljem mjesto na zemlji. Prvi put ljudi bili prije 40 godina, drugi put prije par godine otisao James Cameron. Zasto ne idu tamo svaki malo? pa koji k bi isli...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ne idu, zato sto to kosta puno. Kostalo je i prije pola vijeka, tad je postojao i SSSR.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
despot777 je napisao:
meni je interesantnija jedna druga stvar, a to je pitanje zašto se poslije nije više išlo na mjesec, kad se uporedi tehnološki stepena razvoja

Taj tehnoloski stepen razvoja u putovanju u svemir i ne postoji. Putovanje u svemir je manje vise na nivou V2 rakete iz drugog svjetskog. Elon Musk sa svojom kompanijom radi na tome da ugradi dodatne motore na rakete kako bi sigurno sletile, a ne slupale se ili sagorile u atmnosferi i tako se iznova koristile sto bi mnogo pojeftinilo letove. Space X je sagradio i mini lansirnu rampu na moru za slijetanje. Musk o pogonima - https://www.youtube.com/watch?v=NwqoSS87_LU

I ovo tvoje pitanje implicira da NASA nije poslije Apolla nista radila, a jest i to mnogo. Neki od projekata, lako mogu da se provjere: Skylab stanica, Space shuttle program 5 satlova cini mi se sa 135 letova (2 unistena) , medjunarodna svemirska stanica, njena izgradnja + lansirani sateliti prema Mjesecu i planetama.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2015, 13:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Nov 2011, 07:55
despot777 je napisao:
meni je interesantnija jedna druga stvar, a to je pitanje zašto se poslije nije više išlo na mjesec, kad se uporedi tehnološki stepena razvoja danas i tad nelogično mi je da je to danas nekakav veliki problem... prošlo nemalo pola vijeka

Zato što je jako skupo slati čovjeka na Mjesec da bi on tamo uglavnom kratko skakutao. Mnogo je efikasnije i jeftinije poslati robota/sondu koji će biti na mjesecu koliko god treba i vršiti analize i prikupljanje materijala.
Kad su ljudi prvi put sletili na Mjesec, to je bilo doba hladnog rata - tehnološke trke između istočnog i zapadnog bloka. Na tom projektu su radile stotine hiljada stručnjaka iz raznih oblasti, a budžet im je bio maltene neograničen, imali su sva sredstva, bitno je bilo samo uspjeti i prestići konkurenciju.
Današnji budžet NASA-e je mnooogo manji nego tada, a i pokrenuti su razni novi projekti i istraživanja koja su mnogo izazovnija od pukog skakutanja čovjeka po mjesecu.

Mjesec je savladan, a svemir ogroman, zašto bi se ponovo vraćali na mjesec.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]