Evo da napišem par riječi o xiaomi redmi 1s, koji mi je stigao prije par dana. Naručen je sa to2c bez kutije i stigao za 14 dana preko singapore free shipping. Malen i lagan paket nije me spasio od poziva sa carine

.
S obzirom da mi je ovo prvi kineski telefon, nisam htio izdvojiti veću cifru iz džepa dok se lično ne uvjerim u njihov kvalitet, odnosno kvalitet dotične marke.
Tu je Xiaomi odmah pokupio bodove, jer čim sam raspakovao „kovertu“

ugodno me iznenadio čvrstim kućištem i stvarno izgleda daleko skuplje nego što jeste. Nisam ljubitelj rootovanja telefona i volim da sve radi „out of box“, tako da sam tražio multilanguage stock ROM (kod rootovanog telefona ne radi automatski update sistema). Paljenjem telefona i kratkim istraživanjem prethodni bodovi su nestali

. Naime, telefon je došao sa verzijom ROM-a v24, koja je prilično bugovita (da ne nabrajam detalje) i što je najbitnije nije nudio mogućnost automatskog update-a. Čak nije bilo ni aplikacije za update. Onda sam sa zvaničnog site-a skinuo najnoviju verziju stock ROM-a (u ovom trenutku je v37) i preko recovery-a uspio instalirati. Možda to i nije toliki minus, ali me iznerviralo

.
Drugo paljenje je već bilo kao drugi telefon. Svi uočeni bugovi su nestali i sve je nekako izgledalo ljepše i fluidnije. Antutu na starom ROM-u je iznosio oko 18000, a na novom oko 20000 bodova. GPS oduševljava. Testiranjem je već nakon 2-3 sekunde pronašao 22 satelita, a na 12 se spojio. Paralelno sa ovim pokrenuo sam GPS test na drugom telefonu (Allview P5 quad), koji nije bio ni blizu ovog rezultata.
Navedeni problem (ako se uopšte može tako nazvati) sa ROM-om sam naveo samo kao moje iskustvo jer čitajući na raznim forumima, nisu svi dobijali telefon sa ovom verzijom. Jedinu pravu zamjerku mogu uputiti na račun baterije, koja mi (zasad) ne može izdržati ni jedan dan (ovom prilikom još jednom da pohvalim starog dobrog rumuna

).