banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 11:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 271 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2014, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
:lol: :lol:

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2014, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Vares je stvarno uzasan, bio sam prije tri godine, jad.
Ista stvar i za Trnovo, Kalinovik, Han Pijesak, Lopare :(

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2014, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Na sajtu Zavoda za statistiku Republike Srpske imate preliminarne rezultate popisa stanovnistva po gradovima/opstinama.
Brojevi stanovnika za svaku opstinu/grad i pripadajuca naselja.
Pa koga zanima neka pogleda.

http://www2.rzs.rs.ba/static/uploads/bi ... is2013.pdf

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2014, 16:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Apr 2012, 12:53
Nema se tu sta puno filozofirat , dobro poznajem ovu materiju .
Republika srpska , najbogatiji gradovi 5 gradova :
Bijeljina , Banjaluka , Laktasi , Prijedor , istocno sarajevo ..
Najsiromasniji gradovi republika srpska :
kalinovik , gacko , srebrenica , foca , zepa ,Trnovo, Kalinovik, Han Pijesak ...
Federacija najbogatiji gradovi :
Vitez , Gracanica , Kakanj , Siroki brijeg , Sarajevo , gradacac , Kresevo , zivinice ima jos dobrih gradova ..
Najsiromasniji u federaciji
Breza al popraljaju se sad , vares , donji vakuf , bugojno , olovo , otprilike to je to ..

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2014, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
davorr3 je napisao:
GTK_Marko je napisao:
Nedavno sam proveo dan u Zenici sa još jednim našim članom i složili smo se da je grad jeziv. Možda sam se previše navikao na Banja Luku punu djece, cura, momaka, vike, galame i gužve ali ono tamo mi se nikako nije svidjelo. Većina su starci, bolesni i šepavi, ljudi se muvaju bez cilja, a djece nigdje. Kao tipično muško (bili smo nas 4 momka), nisam vidio ni jednu curu da liči na nešto. Ulice su prljave, fasade izbušene, one rupe od granata izgleda da im ne smetaju. Kao potpuni stranac u tom gradu, osjećao sam se kao da moram pobjeći iz njega.

Bio sam u dosta gradova fbih ali ni jedan mi nije bio ovako odbojan. Možda ono oko Izačića ali to ne računam.

jesi primjetio pse lutalice po zenici?
ono nisam vidio ni u jednom gradu, da ih onoliko ima, skoro na svakoj raskrsnici... ima ih kao pasa :lol:

Kada si zadnji put posjetio Sarajevo? Da vidiš koliko tamo ima pasa lutalica a grad ne zna kako da riješi problem.

Vezano za temu: sva istočna Bosna osim Lukavice i ostalih dijelova nekadašnjeg Sarajeva koji su pripali Srpskoj, Pala i Bijeljine u Republici Srpskoj i Goraždu u FBiH izgleda previše mizerno. Meni je Foča jedna od mizernijih opština. Što se Hercegovine tiče na istoku samo Trebinje na nešto liči iako Nevesinje ima šansu za zimski turizam ali su ljudi nesposobni. U FBiH Široki Brijeg ili ti Lištica bila je zaobilažena u širokom luku nakon Drugog Svjetskog rata i držana u zapećku zbog ustaške prošlosti. Kraj je prosperirao zahvaljujući nepostojanju granice ka Hrvatskoj tokom zadnjeg rata kao i dijaspori i hercegovačkom lobiju iz političkog i ekonomskog vrha Hrvatske. Od ostalih opština zapadne Hercegovine jedino je nekako Posušje i dalje u zapećku što nije slučaj sa Širokim Brijegom, Ljubuškim i Grudama.

Bosansko Grahovo kada ga već pominjete prije rata je bilo jedna od opština sa višim životnim standardom. Grad se namjerno zanemaruje od vlasti livanjskog kantona jer većinsko stanovništvo nisu su Hrvati kojih je tamo sve manje. Isto se odnosi na Drvar. Tamo i nije bilo vojnih dejstava ali su HVO i HV kako se može vidjeti po slikama uništili stambeni fond.

Od gradova u FBiH ja bih dodao još Olovo i Gornji Vakuf. Inače na potezu između Bugojna i Jajca postoji više manjih vukojebina.

U federalnom dijelu Hercegovine na listu najjadnijih mjesta dodao bih i Čapljinu i Prozor.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2014, 00:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2014, 14:13
Bijeljina rules!

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Kako je u propala prijeratna industrija u Banjaluci: Tvorničke hale pretvorene u svadbene salone

"Rudi Čajavec", "Incel", "Jelšingrad", "Unis", "Univerzal" samo su neki od privrednih subjekata u kojima su do početka rata radile hiljade radnika. Banja Luka je 1992. godine brojala 143 hiljade stanovnika i imala 63 hiljade radnika, od kojih je 54 posto bilo zaposleno u industriji, zahvaljujući kojima je nacionalni dohodak u ovom gradu iznosio 2.850 američkih dolara po glavi stanovnika.

Da je nekada bila jedan od najvećih industrijskih gradova u Bosni i Hercegovini u Banjaluci danas svjedoče još samo devastirani poslovni kompleksi.

Uništene tvorničke hale, polupani prozori, zelene površine zarasle u korov, gomile otpada i u sred toga, skladišta poneke nove firme ili kakav tržni centar slika su današnjeg giganta "Rudija Čajaveca" u samom središtu grada. I samo zapuštena ulazna kapija i napuštena bista narodnog heroja po kojem je ta tvornica nosila ime podsjećaju da je tu nekada radilo više hiljada radnika, armija inžinjera, magistara i doktora nauka.

"Rudi Čajavec", "Incel", "Jelšingrad", "Unis", "Univerzal" samo su neki od privrednih subjekata u kojima su do početka rata radile hiljade radnika. Banja Luka je 1992. godine brojala 143 hiljade stanovnika i imala 63 hiljade radnika, od kojih je 54 posto bilo zaposleno u industriji, zahvaljujući kojima je nacionalni dohodak u ovom gradu iznosio 2.850 američkih dolara po glavi stanovnika.

Prema preliminarnim podacima prošlogodišnjeg popisa stanovništva, u Banjoj Luci živi 199.191 stanovnika , ona ima 52.954 zaposlena od kojih ispod deset hiljada radi u realnom sektoru

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), ekonomski analitičar Damir Miljević ističe da je važno naglasiti da Banja Luka nije bila u zoni ratnih dejstava i da je najveći broj velikih preduzeća, iako s poteškoćama, radio tokom cijelog rata.

„Onda smo, nakon rata, ušli u jednu situaciju u kojoj je međunarodna zajednica insistirala da se što prije uđe u proces privatizacije državne imovine, na konceptu vaučerske privatizacije strateških preduzeća tokom koje su veliki privredni sistemi rasparčani i išli na prodaju kao pojedinačne firme“, kaže Miljević.

On kao loše primjere takvog načina privatizacije navodi elektronsku industriju "Rudi Čajavec", a posebno "Incel" koji je imao zaokružen sistem procesne proizvodnje. Miljević dodaje da suštinski problem nije sama privatizacija, već „činjenica da je ona bila kriminalizovana“.

„Mi smo imali situaciju da se tokom privatizacije prodavao manjinski paket akcija, što je u startu odbilo sve ozbiljne investitore. Novi vlasnici tih preduzeća, umjesto da te firme stave na noge,imali su cilj da dođu samo do imovine, a ne i da nastave proizvodnju i zadrže radnike“, pojašnjava Miljević.

Ništa manji problem koji je doveo do propadanja banjalučke industrije, smatra Miljević, ideološkog je karaktera. On podsjeća da je nakon što je 1998. godine SNSD došao na vlast donijeta odluka o pretvaranju Banja Luke u administrativni centar RS.

„Banja Luka je tako otišla u pogrešnom pravcu. O industriji se više ne razmišlja, pa se grad pretvorio u sjedište birokratije koja sisa krv građana“, dodaje Miljević. Svoje stavove potkrepljuje podatkom da blizu 46 posto zaposlenih u najvećem gradu RS-a platu prima iz budžeta RS-a.

„Zato su nekadašnji industrijski kompleksi pretvoreni u skladišta, svadbene salone ili u najboljem slučaju sjedišta brojnih privatnih fakulteta. Istovremeno, u Banjoj Luci se na prste ruke mogu nabrojati proizvodne firme, a teško je i među njima navesti one koje imaju vlastitu proizvodnju. I bez apsolutnog zaokreta u politici u smislu pokretanja reindustrijalizacije, nema ni Banja Luka nikakve perspektive, kao ni cijela BiH gdje je situacija manje-više ista“, zaključio je Miljević.

Za hiljade banjalučkih radnika, koji danas čine armiju osiromašenih i nezaposlenih građana bez ikakve perspektive da negdje nađu novi posao, kao i za one koji su sa minimalnim primanjima završili u prijevremenim penzijama, neki novi privredni zamah doći će prekasno. I pitanje je, ako se to i desi, ko bi radio u toj novoj industriji, jer se kako u banjalučkim tako i ostalim školama RS već odavno ne školuju učenici za proizvodna zanimanja.

http://www.6yka.com/novost/62975/kako-j ... ene-salone

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
WrDa je napisao:
Opstina Kupres u RS i njeno sjediste Novo Selo.
Slika

Ovo nije Novo Selo.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 13:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Jeste dio, samo se ne vidi "centar". Vjerovatno je fotografisano sa bazne stanice, gore sa stuba je odličan pogled na cijeli grad.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
sinip je napisao:
Најбоље мјесто у РС/БиХ? Па то је бар лако, одлазни терминал неког од постојећих аеродрома... Са пропусницом за укрцај (boarding pass) наравно.

A jes' smaraš, kru' te jebo. Dobro, skontali smo da su RS i BiH u kurcu... :?

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Philby je napisao:
Jeste dio, samo se ne vidi "centar". Vjerovatno je fotografisano sa bazne stanice, gore sa stuba je odličan pogled na cijeli grad.

Mislis selo? :D

al nikad mi nece biti jasni ovi likovi sto naprave kucu nasred brisane poljane, ko ovaj lijevo od puta.. zimi kad snijeg zaveje, a vjetar zvizdi ko u horor-filmovima i oluci otpadaju.. :confused2:

Znam samo da su upravo malo ljevije od ove slike, jos '91 mislim, HOS-ovci istjerali traktor, zaorali polje i rekli: "do brazde mi, preko vi.." .. i tako i bi na kraju.. :-? Malo im onda Lisica u medjuvremenu pomrsio racune, al et' na kraju "nasi" opet prodase..

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 14:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ne, mislim na cijeli prijeratni grad Kupres. Osim tamo krajnjih sela na jugu.
Stub je visok oko 40m čini mi se, kad se popneš gore vjetar kroz kosti probija (oko 1600 metara nadmorske visine).
Prvi put onako iz zajebancije krenem sa kolegom koji je tad redio u telekomu, na pola visine već lede prsti. Htio slikati, ali nije mi se dalo vraćati do auta po aparat.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vjetar je gore gadan i varljiv u 3pm, cuo sam pricu da je jedan Svabo zatrazio koncesiju od vlade federacije i htio vec da pravi vjetropark za proizvodnju el.energije, i onda kad su izvrsili sva premjeravanja i proracune skontali da im nimalo ne bi bilo rentabilno.. upravo usljed tih ucestalih jakih promjena i udara vjetrova, kad pri odredjenom broju obrtaja (max do 25 m/s) vjetroturbine prestaju da rade-regleri blokiraju, dok se ne spusti opet na optimalnu brzinu duvanja..

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 21:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Panzer je napisao:
sinip je napisao:
Најбоље мјесто у РС/БиХ? Па то је бар лако, одлазни терминал неког од постојећих аеродрома... Са пропусницом за укрцај (boarding pass) наравно.

A jes' smaraš, kru' te jebo. Dobro, skontali smo da su RS i BiH u kurcu... :?

Понављаш се...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ti mi reci... :roll:

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 15:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
kristijan borik je napisao:
Nema se tu sta puno filozofirat , dobro poznajem ovu materiju .
Republika srpska , najbogatiji gradovi 5 gradova :
Bijeljina , Banjaluka , Laktasi , Prijedor , istocno sarajevo ..
Najsiromasniji gradovi republika srpska :
kalinovik , gacko , srebrenica , foca , zepa ,Trnovo, Kalinovik, Han Pijesak ...

Gacko nije u najjadnijim opštinama sigurno. Tamo pola naroda radi u RiTE i imaju para. Pa svi gačani koje ovdje poznajem već imaju stanove po Banjaluci...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A Cajnice.. kakva je ono tuga jad i bijeda :sad5:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Tamo ni čaj više ne niče :(
Je li to kad ideš u CG pa tamo preko Rogatice, Ustiprače itd?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ma kakav, jednom me tamo put nanio i mislim da je dosta za citav zivot.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2014, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Whotanoob je napisao:
Tamo ni čaj više ne niče :(
Je li to kad ideš u CG pa tamo preko Rogatice, Ustiprače itd?

:lol:

ma iza Chekrchica, lijevo od Medjedje.. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 271 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]