banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 286 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kuća ili stan?
PostPoslato: 20 Avg 2014, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Prije par godina u nekim novinama je baš bilo riječ o tome, šta za otprilike 100 000KM ,u BL.
Uglavnom neko je izračunao da za tu cifru negdje u prigradskom dijelu kupiš zemlju sa svim dozvolama i napraviš kuću od 100 kvadrata (useljivu).
A pazi sad:moja sestra i zet su platili stan od 52m2 92 000KM gore na veselom brijegu, a da ni marke nisu ni vidjeli.S tim da su još svojih 5000KM morali dati za sve kojekakve dozvole.Dobili su sredstva od IRB, a moraju vratiti nekih 130 000KM.
Mene niko ne može ubijediti da oni imaju ikakav komfor u tom stanu.Sad imaju jedno dijete, a kad dođe i drugo tek onda će nastati problem oko prostora.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 14:58 
Hrpa ljudi su prodali stanove od 50-60 kvadrata i kupili zemlju od trapista pa nadalje uz vrbas ili prema Zoki i za te iste pare pravili kucerine na sprat...to je odlicna solucija za vece porodice ili slicno...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shakal je napisao:

Ovde bi taj kostao 65.000. Zato sam i pokretao ovu temu, da vidim sta je isplativije u ovako manjem mjestu gdje cijene stanova nisu tako velike.

Ima u Varešu dvosobnih stanova do 10 000 maraka :P Ipak je prestonica prestonica :lol:
skeva je napisao:
Imam ja fasadu, meni treba samo izolacija :) , dakle stirotop, mreza, ljepilo i onaj fasadit ili sta je, jel to ukupno kosta 30-35 po kvadratu?
Da pojasnim, na kuci mi je fasada na malteru, nema izolacije :)

Sto se tice stana koji si prodao, koji sprat je u pitanju? ako je prvi ili drugi da i razumijem, ali ako je 5-6 to je stvarno previse. Mada, ipak je to Borik.
Pa imao sam i ja pravu fasadu, omalterisano i navučeno kad je kuća pravljena al' to se ne pika. Na to ide sve gore nabrojano i to je ta cijena. Računaj da nemaš nikakvu fasadu.
Stan je na trećem spratu, zgrada kod Titanika. Meni je išlo u prilog što je ZEV maksimalno sredio ulaz. Nove pločice, nove elektro instalacije, novi sandučići, sređene podrumske i zajedničke prostorije, video nadzor. Kad uđeš u zgradu vidiš da to pristojno izgleda i da tu žive ljudi kojima je stalo da ne žive u svinjcu.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Нова Варош je napisao:
ko ima po guzici se maže.

Nemam pojma, meni je želja imati kuću, nekad za života. Čitav žviot sam u stanu i dojadio je.

+1

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Aj da vam napravimo vikendice u Stanarima, prodacu povoljno zemlju :D (naravno ovaj dio sto nije na rudnom polju :D )

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Stan naravno ima svoje prednosti, ali me niko ne moze uvjeriti da moze biti komfor u stanu od 50 kvadrata gdje zivi 4oclana famElija. Jos kad imas komsije seljacine, pristane ti sve.

Evo jedan do dan danas nije naucio da KER ne moze u lift.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
@ skeva
Sta fali, imas podrum za dzabe 8)
Kako izgleda situacija sa urusavanjima? Jesu li cesta?

BeckaSkola je napisao:

Sto ne bi mogao? Pod uslovom da ne zapisava...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma nije to, cak sta vise, necu im prodati zemlju pod rudnim poljem jer ce poslije rudnik to kupovati po veoma "povoljnim" cijenama :D , neiskusno bi bilo do mene da prodajem zemlju velike vrijednosti :D .
Urusavanja nema, cvrsto je tlo, kod nas je sigurno podrucje, mada u pojedinom dijelovima posle sloja zemlje ima sloj zivog pijeska ali ne pravi probleme. Ovako to izzgleda po slojevima mislim:
-humus
-crvenica
-zivi pijesak
-ugalj
-crvenica
-voda (citavo podrucje Stanara lezi na jednom velikom jezeru u dubini :) )

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
BeckaSkola je napisao:

A ker ne može u lift zašto?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Zapisava lift, redovno. Zgrada nije velika, pas valjda vidi skucen prostor i baci se na akciju.

Gazdu bas briga, vise puta govorili on rekao kako smo mi seljacine, jer i u Parizu gdje je on zivio pas ide liftom. :D

Onda rekao kako ce ici stepenicama, i onda ubrzo opet po starom. A pas se olaksava redovno, strasno zna da smrdi.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Nije do psa. Do gazde je.

@ skeva
Gledaj, ja zivim u rudarskoj regiji. Hodnici su cesto na dubini preko 500m, ali kad bubne urusavanje, autoput opadne za 100-150cm. Na svu srecu, nije cesta pojava. jednom sam dozivio manje urusavaje dok sam bio na poslu. Ruknulo k'o da je bombu neko pod prozor bacio.
(Ne znam kako se tacno zove ova pojava na srpskom - zemljotres povodovan urusavanjem davnih rudnika.)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Taj kraj oko Stanara je dobrim dijelom na laporu. To je sedimentna stijena.

Ne govorim za vrh skevinih brda, nego ovaj donji dio. Jedno 2-3 metra su uglavnom aluvijalni nanosi, pa je 5-6 metara gline, pijeska i slicnih kombinacija, a onda od devetog/desetog metra krece laporac i razni karbonati.
Tako da ne b trebalo biti problema sa urusavanjem.

Nije mi bas ni najjasnije, zar tamo nisu sve povrsinski kopovi? Neko se zbuno, il Poljak il ja.

Ovaj zivi pijesak sto skeva pominje je uticaj pretjerane konzumacije alkohola :D

Mirdza, urvinski zemljotresi.
Mogu oni biti dobrane snage i napraviti postenu stetu.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sreca pa kod nas tog nema, tacnije nisam nikad cuo da se desilo. Kod nas su povrsinski kopovi pa nema opasnosti ni od urusavanja kopanih tunela.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
_зока je napisao:
BeckaSkola je napisao:

Dakle ustanovili smo prosjek kuca je 100 000 KM. Sad se postavlja pitanje, kalav se stan moze dobiti za te pare? ;)
Ja sam prošle godine prodao stan od 57 kvadrata u Boriku, stara gradnja, trebalo je uložiti bar deset hiljada u njega za 91000maraka. Pare sam već potrošio, nemojte žicati :-P

Послато са Ascend G510 уз помоћ Тапатока

svaka cast...ja nov novcat stan iste velicine i spratnosti kod Vidovicevog servisa sa vlastitim dvoristem i parkingom platio 92 000

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ovdje gradnja takve kuce kosta bar 200 000 - €.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
cijeli zivot sam zivio u kuci, sad zadnjih godinu dana zivim u stanu... i patim za kucom i dvoristem :-(

p.s. i ima nekoliko pasa u zgradi, i lift cesto smrdi, nekoliko puta je lokvica ostajala, i sad je dzaba cistiti kad se smrad uvukao u pod... ne krivim naravo cuke vec njihove vlasnike koji ne bi pocistili bar za njim

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jun 2013, 19:03
Sve zavisi od starta, želja i mogućnosti.
Sestra i zet imaju pristojne poslove. Digli kredit, srušili neku prastaru kamenu kućicu i počeli od nule graditi kuću. Slab sam sa brojevima ali do sada su uložili 140 ili 170 tisuća KM (jeste razlika, ali ne sjećam se točne cifre). Nije to viletina ali je vrlo prostrana kuća. Dobro velik dnevni sa podignutim djelom za blagovanje. Kuhinja solidne veličine. Čini mi se 4 sobe, dva wc-a, garaža, ostava, dva balkona, mala terasa. Još k tome ima ono što bi moj dedo rekao neiskorištenog prostora, kao u američkim filmovima. Kada se uđe na ulazna lijevo su polukružne stepenice sa jednim kao unutrašnjim balkonom i jednim velikum dijelom koji je šupalj do krova. Takvu kuću su do kraja uradili iznutra za gore navedene novce. Sada će raditi oblogu i vanjsku fasadu. Nije ni sređena okućnica. Ali nje nema previše i okućnica će im biti definitivnio najjeftinija. Znači, zemljište su imali. Grubu unutra im je radio njegov striko. A struju njegov stari (za struju nisam siguran).

E sada. Da nisu imali zemljište u tome naselju bi tu veličinu parcele platili 20 000-25 000 KM. Da im nije imao tko od obitelji kao majstor pomoći i to bi morali platiti. Ali svejedno bi za one novce mogli i kupiti parcelu i napraviti barem trosobnu kuću. U tome slučaju bi kuća trebala imati manje vanjske dimenzije i bolje iskorišten unutrašnji prostor. Ne bi morali postavljati onakav kamen nego neki malo manje skup. Umjesto inoksne ograde unutra mogli bi postaviti drvenu. A imaju poprilično inoksa unutar kuće. Znači, oni su htjeli ovakvu kuću, nazovimo je luksuznu. A da su htjeli isto prostorija sa malo drugačijim rasporedom i manje luksuza mogli su dobrano jeftinije proći.
Oni će za 200 000 KM imati gotovu kuću sa okućnicom. A u gradu za te novce ne bi mogli kupiti ni priblilžno kvadrata stana.

Još nešto. Da li se u nekim uređenim sredinama svaki stan plaća nekakvu mjesečnu nadoknadu za održavanje zgrade? Nisam nikada živio u zgradi. Ali tetka koja živi je jednom nešto spominjala. Ali nisam ju baš slušao. Kako se u zgradama održavaju vanjske fasada, parkovi oko zgrada, ... ?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2014, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Taško je u pravu za Stanare, moja firma je radila neka ispitivanja tla i uglavnom je glina u pitanju.

Ja bih voljela imati svoju kuću jedan dan, ali bih voljela prostrano prizemlje i tek neku sobu i kupatilo na spratu. Imam je u glavi,.pa ako Bog da... :-)

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 01:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne bih pricao da nisam kopao bunar prije 7-8 godina, ako ono nije zivi pijesak ja ne znam sta je :D . Do duse ne onaj filmski ali se tone podobro u njega, na nekih 3-4 metra pocinje. Kod nas nema gline ali ima na pojedinim mjestima, u glavnom u kotlini. Ugalj je veoma plitko, na nekim mjestima pocinje na metar-dva dubine.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2014, 02:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Ja ne znam gdje vi pravite te kuce od 70 i 100 hiljada moj burazer je u rosuljama napravio kucu veli da je poslije prvih 250 hiljada prestao brojati

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 286 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]