Nista tesko za pogoditi - finansije, tranzicija, zivotni standard. Znam toliko mnogo ljudi koji bi imali djecu, ali su im se mnoge stvari isprijecile. Tako da je danas najcesce 1, rijedje 2 djece, o vise ne vrijedi govoriti. Ali bezveze je ikoga osudjivati, budalasto je biti licemjer pa savjetovati ljudima sta da rade.
Generalno kao drustvo mislim da smo i dalje zadrzali tu crtu u karakteru da zelimo djecu i da smatramo da je to bogatstvo.
Na primjer u Holandiji i u ostalim zapadnim zemljama imate childfree pokrete. Ljudi koji djeluju kao organizacija i zalazu se za zivot bez djece. Savjetuju parovima kako je zivot bez djece dobar. Pisu knjige, snimaju filmice, drze debate po gradovima. Savjetuju ljudima da ne radjaju djecu, da se bave drugim stvarima u zivotu, da sreca nisu djeca. Zajedno idu na sastanke, druze se, sire uticaj svoje organizacije itd. Materinski instinkt ne postoji, trudnoca nije blazen period i slicno.
Ovo gore sto sam napisao nije nista "underground" sto bi se reklo. Ovo je mejnstrim, opsteprihvaceno u medijima, ti ljudi na sve strane. I ne kazem nista lose, samo hocu reci da je ovo na zapadu postala svakodnevnica, na Balkanu nije.. guglajte ako koga zanima.

Balkan ima problem sa natalitetom zbog finasija i slabog zivotnog standarda. Cisto sumnjam da ljudi mogu, da nebi htijeli imati 2 djece, recimo da je to prosjek bio u YU u gradovima. Ipak je malo iluzorna prica zivjeti u gradu, negdje u stanu, sa 5 djece.. ne ide.
Zapad ima problem sa natalitetom zato sto zene vise rade, a ako hoces karijeru i majcinstvo, oboje tesko moze, trosak odgajanja djece, ljudi pomalo "sebicni". Obicno se odgovor sastoji ja radim, putujem, kuvam, igram igrice, sopingujem dodaj jos razloga stagod, ja sam zadovoljan svojim zivotom, djeca mi ne trebaju.

Auuuu jesam oduzio i smorio.

Nego jedna cinjenica sa tv koju sam cuo: U Japanu, prosle godine, prvi put u istoriji prodaja pelena za starce je premasila prodaju pelena za bebe..