Naplata takse ili pretplate ide mnogo bolje kod nas negoli u Srbiji. Tamo je to - katastrofa. Godine i godine neplacanja, uzele su danak. Opet, s druge strane, RTS je mnogo, mnogo veci sistem od RTRS-a, tako da mu je potrebna i mnogo, mnogo veca finansijska injekcija koju definitivno ne moze namiriti iz pretplate. Nije to samo 5 radijskih i 5 televizijskih programa, tu je i hor, simfonijski orkestar, ansambl, narodni i djeciji orkestar, Kolibri, nekoliko studijskih prostora, PGP...itd itd. Iako nema opravdanja za komercijalizaciju javnog servisa, sve ovo sto sam naveo, uz cinjenicu da Drugi kanal, u poptunosti ispunjava tu funkciju, uz RTS SAT, RTS HD a posebno Digital, sve je na svom mjestu.
I da, RTS, kao javni servis dozivio je najgoru sudbinu jednog javnog servisa u Evropi. Agresijom NATO pakta na Srbiju, gotovo je u potpunosti sravnjen sa zemljom. Trebalo ga je dizati iz pepela. Stoga, nema sanse da se iko ikada moze porediti sa RTS-om, koji sada, nakon svih ovih godina, izgleda jako pristojno i za respekt. Naravno, ni to nije opravdanje, za komercijalizaciju i iskreno se nadam da ce sistemskim rjesenjem finansiranja Javnog servisa Srbije, ova tema otici u proslost.
Ovi nasi na RTRS-u se, samo sam rekao, ponasaju, poprilicno komercijalno. To mi ne ide u glavu. Raspitaj se pa vidi koliko para su trazili za snimanje pojedinih manifestacija, sto kulturnih sto sportskih koje bi ipak trebali raditi - besplatno, ili uz minimalne troskove.
I da, tema je BN, koji svojim kodiranjem zabija sam sebi noz u ledja, jer veliki broj stanovnistva po ruralnim podrucjima koji posjeduje Total, nece otkazati Total, vec ce BN nastaviti gledati - analogno zemaljski ili ce ga jednostavno izbrisati iz, kako vec rekoh spiska dnevnih zanimacija.