banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jun 2014, 21:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
Pozdrav,
Pretpostavljam da ima onih koji su se suocili sa problemom da kupe polovan automobil na nekom auto-placu, a da se nedugo zatim desi "veci" kvar na automobilu. Da li ima clanova foruma koji su imali takve slucajeve i kako su ih rjesavali? Dole nize se nalazi dio Zakona o zastiti potrosaca koji se moze primjeniti i na ovu oblast:

VI. GARANCIJA ZA PROIZVOD ILI USLUGU
Clan 25.
Prodavac je odgovoran za nedostatke na robi koji postoje u trenutku prijenosa rizika na potrosaca, bez obzira da li je on svjestan ove cinjenice u skladu s odredbama zakona kojima se ureduju obligacioni odnosi u Bosni i Hercegovini.
Clan 26.
(1) Za tehnicki slozene proizvode proizvodac, odnosno dobavljac duzan je utvrditi i u tehnickom uputstvu navesti rok osiguranog servisiranja i snabdjeti trzista rezervnim dijelovima, priborom i drugim proizvodima bez kojih se taj proizvod ne moze upotrijebiti prema predvidenoj namjeni (u daljnjem tekstu: rezervni dijelovi).
(2) Rok iz stava (1) ovog clana ne smije biti kraci od tri godine za kucanske aparate, odnosno pet godina za druge tehnicki slozene proizvode, ako propisom donesenim na osnovu ovog Zakona nije drugacije odredeno.
(3) Nakon prestanka proizvodnje proizvoda, proizvodac ili dobavljac duzan je osigurati nabavku rezervnih dijelova radi odrzavanja proizvoda, u roku koji za tehnicki slozene proizvode ne moze biti kraci od deset godina.
(4) Ako proizvodac, odnosno dobavljac nema vlastiti servis u Bosni i Hercegovini, duzan je tehnicki slozene proizvode osigurati i spiskom pravnih i fizickih lica (servisa) koje je ovlastio za pruzanje usluga u Bosni i Hercegovini.
Clan 27.
(1) Proizvođač, odnosno dobavljač duzan je ovlaštene servise I tržiste redovno snabdijevati potrebnom vrstom i količinom rezervnih dijelova.
(2) Ovlaštenim servisom smatra se onaj koji ima važeću punomoć proizvođača da može servisirati proizvode i ima potpisan ugovor za nabavku rezervnih dijelova.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Pa jesi li se pozvao na te zakone i otisao kod prodavca? I sta si napravio?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 21:37 
Početnik
Početnik

richa je napisao:
Pa jesi li se pozvao na te zakone i otisao kod prodavca? I sta si napravio?

Nije meni bilo, gluho bilo :-? , vec pitam da li je iko imao problema. Ja sam se inace pozvao na zakon kod jedne druge reklamacije :evil3: , tehnicka oprema, pa su vidjeli da nemaju puno prostora za eskiviranje. Ovo pitam jer pretpostavljam da se desava i kod ovakvih slucajeva, pa da vidim kako su se rijesili.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Da ne bude zabune, šta podrazumjevaš pod "auto-placem"? Stočnu pijacu gdje nedjeljom bude parkirano više desetina kola koja se prodaju privatno (od strane fizičkih lica) ili auto-kuću (salon) koja je preduzeće (pravno lice)? Zakon koji si naveo i zaštita koju konzument ima odnosi se na kupovinu od pravnog lica i mora postojati specifikacija polovnog proizvoda (napismeno, gdje će prodavac napisati u kakvom stanju su kola, sa što je više opisa, inače je teško dokazati kada je kvar nastao i zbog čega). Kod privatne prodaje važi "šta je u izlogu, to je u radnji" tj. ako primjetiš manu, možeš da se cjenkaš, ali kad platiš, gotovo je, bilo dobro ili loše.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 22:02 
Početnik
Početnik

STRATOKASTEL je napisao:
Da ne bude zabune, šta podrazumjevaš pod "auto-placem"? Stočnu pijacu gdje nedjeljom bude parkirano više desetina kola koja se prodaju privatno (od strane fizičkih lica) ili auto-kuću (salon) koja je preduzeće (pravno lice)? Zakon koji si naveo i zaštita koju konzument ima odnosi se na kupovinu od pravnog lica i mora postojati specifikacija polovnog proizvoda (napismeno, gdje će prodavac napisati u kakvom stanju su kola, sa što je više opisa, inače je teško dokazati kada je kvar nastao i zbog čega). Kod privatne prodaje važi "šta je u izlogu, to je u radnji" tj. ako primjetiš manu, možeš da se cjenkaš, ali kad platiš, gotovo je, bilo dobro ili loše.

Mislim na auto-kucu ili ti pravno registrovan salon :wink:. U Srbiji, gdje je zakon koji tretira ovu oblast skoro identican nasem, predvidja zastitu kupca u smislu moguce reklamacije u vremenskom periodu ne manje od jedne godine. A sto se tice Ugovora, on moze biti i ovako i onako sastavljen, dok je zakon tu jasan i stiti kupca.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa sta je tvoj konkretan problem. Nece kupac da snosi popravku ili nesto trece? Jesi li ga tuzio?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 22:04 
Početnik
Početnik

Hertzog je napisao:
Pa sta je tvoj konkretan problem. Nece kupac da snosi popravku ili nesto trece? Jesi li ga tuzio?

Samo se informisem, da vidim da li je bilo slicnih slucajeva i kako su rijeseni, mozda nekom i zatreba :roll:. Hvala Bogu, meni ne treba.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 22:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2011, 12:39
Ja ne znam da li prodavac ima zakonsku obavezu da daje garanciju za polovnu robu, u ovom slucaju za auto. A opet bez garancije se mozes slikati ili dokazivanje skrivene mane auta pri prodaji mi djeluje nemoguca misija.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 22:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
trebala bi biti na svu robu, zavisi koliko dana, mjeseci ko daje...mada sve je to na papiru i zalbe idu uglavnom privatnim tuzakanjem..

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2014, 00:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Za polovna kola ne može vrijediti garancija od godine dana, osim ako kola nisu pod tvorničkom garancijom (obično prve 2 ili 3 godine, dok je KIA ekstrem sa svojih 7 godina, sve zavisi od tržišta). Ako na polovna kola dobiješ i 3 mjeseca garancije, smatraj se sretnim, a u tom slučaju preporučujem da investiraš u vanredan tehnički pregled u tom periodu i sa tom pismenom specifikacijom pronađenih grešaka možeš od prodavca tražiti da ih po garanciji otkloni. Jer po defaultu, kupuješ ispravno, iako polovno vozilo. Naravno, osim ako ti prodavac prije kupovine nije ukazao na greške, a ti tom prilikom ipak odlučiš da kupiš bez obzira na greške.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2014, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Pa ono, ako ti kaže da je obavljen servis pa ti nakon par dana/kilometara pukne remen i polupa ventile ili kaže da je reparirana turbina pa se razleti/prodimi, pretpostavljam da bi nekom logikom morao biti odgovoran. Recimo. Ali i to ako ga natjeraš da ti napismeno da da je urađeno to, pa da možeš dokazati da je lagao.

U biti, treba gledati šta kupuješ.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2014, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
A sta ako je neko stvarno uradio remen i turbonu, a ti koji kupis namjerno za par kilometara prekines remen i razletis turbo? Nema od toga nista u svakom slucaju.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2014, 04:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sta ako se ti tako pametan namjeris na prodavca koji ima racune i druge tragove od zamjene turbine i remena? A sigurno ima ako je pravno lice.
Uostalom, vidi se sta je novi dio, a sta je staro deceniju ;-)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2014, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Sehxor je napisao:
A sta ako je neko stvarno uradio remen i turbonu, a ti koji kupis namjerno za par kilometara prekines remen i razletis turbo? Nema od toga nista u svakom slucaju.
Onda si međed, nećeš ništa dobiti i tako ti i treba. Mada ne vidim zašto bi to neko radio, nismo na divljem zapadu pa da možeš računati na sto miliona dolara odštete.
The_new_Statesman je napisao:
A sta ako se ti tako pametan namjeris na prodavca koji ima racune i druge tragove od zamjene turbine i remena? A sigurno ima ako je pravno lice.
Uostalom, vidi se sta je novi dio, a sta je staro deceniju ;-)
Ovo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]