banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 08:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Tiramisu
PostPoslato: 23 Nov 2004, 01:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Pravim tiramisu sa mascarpone sirom i marsala likerjem (po originalnom italijanskom receptu).
Mascarpone-a i marsale u BL nema a znam da u slasticarnama tiramisu-ja ima. Koji sir i koji liker se upotrebljava kao zamjena?
Rum se OK umjesto marsale, a sir????? Neko mi je preporucio pavlaku medjutim nisam bas ubjedjena da moze biti dobra zamjena.
I koje piskote se stavlja umjesto tipicnih SAVOIARDI-ja???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2004, 15:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Pavlaka nije dobra zamjena za maskarpone, slicnost je jedino u gustoci. Okusi totalno razliciti :-? Pogledaj u Tropick-u ili u Slaviji, mozda ti se posreci pa nadjes.

Ako nije neka tajna, napisi recept. Ionako znam 6 verzija :-?

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2004, 17:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
7. verzija
Pripremi 15 soljica kafe (obavezo espresso ili mocca), dodaj 4 kasike secera, dve mljeka i dve marsale (liker). Ohladi.
Podjeli 5 jaja; zumance pjenasto umuti sa 5 kasika secera na pari, bjelance umuti u snjeg i stavi u frizider.
Posebno umuti (ja licno izbjegavam mikser) pola kile mascarpone-a, dve kasike mljeka i dve marsale, dodaj umucene zumance sa secerom i na kraju (polako okretati ne miksati) bjelanac.
Savoiarde namoci za sekundu (ali stvarno samo sekundu) u kafu i poslagaj u tepsiju jedan pored drugog. Preko ide pola kreme pa opet savoiardi umoceni u kafu medjutim slozeni u suprotnem pravcu. Piskot ne smije da se lomi dok ga slazes (to znaci da se previse napio kafe). Na vrh ide ostatak kreme. Tiramisu posipaj sa cokoladom ili kakavom u prahu (licno stavljam uvjek kakao je je gorak i to daje tiramisu-ju specifican ukus).
Tiramisu je najbolje ako se smrzne za 4-5 sati. Cak i vise. Ja nekad napravim vise porcija, ostavim ih u zamrzivacu i vadim po potrebi (obicno kad mi dodje djever u goste :mad: :wink: :mad: ) sat-dva prije sluzenja. Jos bolje je da poslije zamrzivaca prenoci u frizideru. Piskot tako ima vremena da upije tecnost.
Brzo, jednostavno i dobrooooo.
Buon apetitto

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]