banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 16:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 260  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Da podsjetim, takodje na stadionu momci skupljaju namirnice, mozete i tamo odnijeti ako je Ck vec pun.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Mislim da je cK preptrpan, karatman i ja smo vozili stvari ka domu omladine.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Jeste, pustite ih da to prepakuju i proslijede danas nosite na druge lokacije pa cemo od sutra opet puniti kapacitete.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Ostao sam prijatno iznenađen brojem ljudi.
Može li se doći do Trna, konkretno Sarice?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
Nosite ako imate ista u dom omladine iza Trznice. Donose ljudi bez prestanka, treba najvise hljeba (i hrane konzervisane), vode i hrane za bebe.

Sent from my P5_Quad using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zna li neko da li je poplavljeno Perduvovo groblje?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bilo je juče. Vjerovatno je i danas.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Sa obje strane? I donje koja je malo izdignuta?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Jadni Afrikanci...

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo sad konkretna info.HRANA I HIGIJENSKA SREDSTVA U CK, GARDEROBA I DEKE U OMLADINSKI CENTAR!
Debelih carapa, donjeg vesa i deka/pokrivaca treba najvise i to nosite u Omladinski.

Poslednji put menjao Nicole dana 17 Maj 2014, 13:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Ne znam može li stati tamo još stvari?
Sve zalihe, tipa vode, hrane, odjeće i obuće se stavljaju tamo.
Ćaća i ja kad smo bili, bilo je preko pola puno...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Izorganizovace se oni, prebacice se garderoba u Omladinski a u CK imaju i podrum i sprat i garaze :-D

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2013, 22:19
Nicole je napisao:
Narode svaka Vam cast. U CK su pristigle velike kolicine hrane i garderobe. :-D

Mozete nositi i u Klinicki dok se ne raspodjeli sve iz CK.

I jos jedna stvar, dezurne timove ljekara 24h imate na lokacijama amb.Obilicevo, Lazarevo, Poliklinika i Platonova iza Suda i naravno Sluzba Hitne Med.Pomoci uvijek 24h na raspolaganju.

Gdje može u Klinički, koji odjel,aj malo pobliže objasni to molim te :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ni na jedan odjel, javis se portiru na ulazu Interne klinike, ne znam sta ti nije jasno i sta kolutas ocima nije banglades.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

al baš, i ja gledam što onaj smajli stavi :D

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Nicole je napisao:
Narode svaka Vam cast. U CK su pristigle velike kolicine hrane i garderobe. :-D

Mozete nositi i u Klinicki dok se ne raspodjeli sve iz CK.

I jos jedna stvar, dezurne timove ljekara 24h imate na lokacijama amb.Obilicevo, Lazarevo, Poliklinika i Platonova iza Suda i naravno Sluzba Hitne Med.Pomoci uvijek 24h na raspolaganju.

jel moze u hitnu ili tek iza 20h ?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2010, 19:08
Da li se organizuje ciscenje ulica i gdje tacno?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Odbacila hrane, nakupovala najvise konzervi i dvopeka, cebad i nesto garderobe za djecu u CK. Svaka cast sugradjanima, to su kolone auta i ljudi koji donose hranu i ostale potrepstine.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Vrbas lijepo opao danas, hvala Bogu.

Preko puta Vrbasa, desna obala gdje ima malo čvrstog nepotopljenog tla uz obalu, stoji neki člko i peca. :-D

Vrijedi pustiti koju suzu i kad te nešto raznježi i naježi. Život je čudo.

http://vijesti.in.rs/vijesti/radost-ro%C4%91ene-tri-bebe-u-poplavljenom-doboju

http://zena.blic.rs/Bebe/23431/Snaga-zivota-Rodjena-beba-u-potopljenom-Obrenovcu

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2014, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
shoole je napisao:
За инжињере који проучавају рад ХЕ Бочац...

1. ХЕ Бочац десет последњих дана ради нон стоп на максимуму (две машине са укупно 115 MW)

2. ХЕ Бочац не може да уради ништа код оваквих падавина и дотока јер је ХЕ Бочац проточна ХЕ а не акумулациона ХЕ.
Максимална кота воде на језеру ХЕ Бочац је отприлике 283 метра надморске висине, а минимална око 270 (град Бања Лука је на 165 метара н.в.). Уз малену површину језера, то је јако мала запремина за овакве падавине и дотоке.
Даље, ситуација не зависи од рада ХЕ Бочац него је комплекснија. Узводно од ХЕ Бочац је ХЕ Јајце 2 на чији рад ми немамо утицаја, а језеро ХЕ Бочац се пуни и из ХЕ Јајце 1 које ради на води из Пливског језера. Дакле, ни на тим ХЕ нема пуно могућности да се акумулира вода.
Кад вода прође кроз машине у ХЕ Бочац, она улази у тзв. доње језеро чија је брана на Карановцу. На тој брани у Карановцу се испушта вода која даље иде ка Бањалуци.
Јуче је била занимљива ситуација да је доток на ХЕ Бочац био рецимо 600 м3, а на доњем језеру је према Бањалуци испуштано 800 м3. Дакле, поред 600 м3 које је доносио Врбас до Бочца, још 200 м2 је био доток оод дивљих вода између ХЕ Бочац и Карановца. Огроман међудоток!

Prvo da ti odg. za ovaj bold:-promasio si sustinu, tip neke HE nema nikakve veze sa ovim prethodnim komentarom sto sam napisao. Svaka HE posjeduje akumulaciju iza sebe.. Bocac je projektovan da radi kao protocna, ali je de facto ipak "nesto izmedju" i posjeduje nekoliko tehnicki specif. kota:

-Kota krune: 286m (upravo najveca visina brane-preko koje bi se voda zatim prelijevala da se kojim slucajem "zacepe" optocni prelivi - sto fizicki nije izvodljivo)

-Kota maksimalnog uspora: 283m - visina gornjeg praga ustave optocnog tunela

-Kota normalnog uspora: 282m - kota pri kojoj je ispunjena korisna zapremina akumulacije za nominalni rad.

-Kota praga preliva: 272m -visina donjeg praga ustave (dakle, upravo sav onaj visak vode koji se ispusti kroz bocne ("optocne") prelive podizanjem ustavne hidraul.klapne visine 10m)

Najveci dio je lijepo vidljiv na ovoj slici:

Slika

Ovo u donjem desnom uglu su ti izgradjeni desni prelivi (poznato?!), a na brani su dalje vidljive ove dvije tzv. "strafte", gornja tamnija (iznad tih 282/283m) i donja svjetlija (ispod tog nivoa):-prema slici rekao bih da je nivo akumulacije negdje na 278-279m

A izlaz tog prelivnog kanala je prikazan na ovoj slici u donjem lijevom uglu (ne ovaj kruzni otvor na slici vec ovaj blizi ispod sa ovim debelim betonskim 'nazupcima'-koji inace rasprsuju taj izlazni udarni mlaz!):

Slika

-Zatim imas kotu minimalnog radnog nivoa: 254m (pri kojem postrojenje jos uvijek moze da proizvodi minimalnu kolicinu el.energije od ostatka vodene akumulacije koja se ne prelije kroz navedene optocne tunele (citavih 18m visinske razlike!) i ispod koje se ne uzima dalje voda za korisnu upotrebu-masine staju, ispod tog praga je vec natalozeni mulj i smece pred branom..)

Ali i taj "ostatak" je moguce ispustiti kroz drugi "tunel" (upravo ovaj kruzni!), tzv. 'temeljni ispust':

Slika

Dakle, imamo korisnu akumulaciju od skoro 30m visinske razlike (283-254m, ili drugim rijecima korisnu zapreminu od 43x10^6 m³) za denivelaciju-da li bi kao takva bila dovoljna da prihvati max. kolicinu vode koja se izlila iz oblaka prethodnih dana, a pri max. mogucem protoku (kroz 'temeljni ispust' i postrojenje istovremeno: turbine i agregate) a da se ne ugroze stambene i povrsine od ekonomsko-vitalnog znacaja uz samu rijeke nizvodno, pitanje je proracuna.

Ukupni kapacitet organa za evakuaciju voda je inace 1478[m³/s] (prelivni kanali (moguce i da brojka nije azurirana za kapacitet novooizgradjenog lijevog optocnog kanala) + temeljni ispust + turbinski kanali)

Svi teh. podaci uzgred vidljivi ovde:

http://www.henavrbasu.com/hev/Doc.aspx?cat=137&subcat=138&lang=cir&id=196&br=0

Na ovu zapreminu dalje mogu da se doda i korisna zapremina "HE Jajce 1/2"-ako bi i oni ispustili svoj visak vode (ciji utrosak bi im EPRS recimo, naknadno isplatio za "neproizvedenu" el. energiju), akumulacija na donjem regulacionom bazenu (koji se uzgred nalazi izmedju krupe i Bocca, a ne kod Karanovca) nema tu presudnog uticaja- sve bi to opet dalje zavisilo od "uspjesnosti" meteorolskog predvidjanja i prognoziranja i ocekivane kolicine padavina (upravo ovo sto je dodao jos kolega-forumas 'Milan')

Inace i 'Bocac' i 'HE Jajce 1/2' (tj. EPRS i EPBIH) medjusobno jako blisko saradjuju, upravo kad se vrse generalni remonti na nekim od njih ili na prenosnoj mrezi u blizini (a projektovano i u slucaju havarija):-kada iskljucuju svoje pogone a uzimaju el.energiju jedan od drugog za te sopstvene remontne potrebe, i/ili jos za opskrbu stanovnistva (naravno da naknadno medjusobno naplacuju taj pozajmljeni utrosak).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ali uzmimo sad reda radi da je max. dotok do iznad brane bio 800 [m³/s], nije mi bilo tesko pa sam malo racunao:

43*10^6 [m³]/800 [m³/s] = 53750 [s] (*3600 ti je onda priblizno 15h -dakle vrijeme potrebno da se napuni akumulacija iznad brane-bez apsolutno ikakvog odtoka prema BL i uz potpunu obustavu rada agregata)

Kada bi dodatno ukljucili max. pogon agregata (dakle pri max. protoku od 240 [m³/s]) i protok vode kroz temeljni ispust (koji opet zavisi od visine pada i max. kapacitet je pri koti od 283m i iznosi 127,6 [m³]): kada bi sabrali te brojke: imali bi max. ispust vode od 327,6[m³/s] sve do visine od 282 [m] kada pocinju da "rade" i prelivni kanali.

E sad na taj ispust od 327,6 [m³/s] dodaj taj proizvoljni dotok divljih voda od 200 [m³/s] ispod centrale i imaces max. odtok od 527,6 [m³/s] prema BL od regul. brane iznad Krupe-koji pretpostavljam ne bi izazavao nikakva plavljenja.

Oduzmi sad dalje tu gornju brojku max. ispusta na centrali od maximalnog dotoka: 800-327,6 = 472,4[m³/s] (i to bi ustvari bila stvarna brzina kojom bi se punila prethodno ispraznjena akumulacija do min. nivoa od 254m):

Uz takvu brzinu praznjenja akumulacija bi se napunila za 43*10^6 [m³]/472,4 [m³/s] = priblizno nesto vise od 25h, kada bi dalje uslijedio maksimalni odtok prema BL u tom trenutku od tih 800 [m³]. (ako bi bio uopste toliki u tom momentu-jer obrati paznju da smo u racun ukljucili samo max. priliv, inace mozemo ocekivati da ovo vrijeme punjenja moze potrajati samo duze!)

Dakle mogli bi "spasti" BL u min. vremenu od 25+h , i podvlacim jos jednom, pri tom max. dotoku od 800m³ i ne ukljucujuci upotrebne zapreminske kapacitete 'HE Jajce 1/2'. :)

P.S.:-mada bih 'He Jajce 1' iskljucio u racunu jer opsezno deregulisanje nivoa Plive, mislim da predstavlja ekolosku opasnost za jedan stabilan ekoloski sistem kao sto je Plivsko jezero-mozda samo do nekog odredjenog nivoa.

Poslednji put menjao Michigenac dana 17 Maj 2014, 14:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 260  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]