banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 09:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Svaka porodica danas ima auto. Skoro svaka. Moj otac kad je bio momak, samo jedan iz njegovog drustva (a bilo je veliko) je imao auto. A svi su bili zaposleni. Selo odakle je moj otac, iako relatvno blizu grada, je onda bilo, bas, selo. Gledao sam neke i crno bijele slike. Danas to covjek ne moze prepoznati. Niko ne bi rekao da je to selo. Velike kuce, svaka ima auto. A tada, kako on kaze nije bilo 3 auta u selu. Da, na selu se tesko zivi, ali onda se zivjelo teze. Puno su losiji uslovi bilio generalno.

EDIT: shakal, nov Yugo je kostao cini mi se 7000 DM. Ne znam za stojku, ali to je malo vise od par plata. :)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Juce sam cuo podatak da 60% kuca u Rumuniji prilikom ulaska u EU nije imalo wc. Isto tako mnoge zgrade na cijelom spratu imaju samo jedno kupatilo..

Jebote. Jel istina ovo ili lovacka?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sredinom osamdesetih prosječna radnička plata u BL je bila između 700 i 1000 DEM. Među prijateljima mojih roditelja nije bilo porodica bez auta, a samo jedni su imali Zastavu. Mi smo imali Renaulta (doduše sastavljan u Novom mestu), bilo je tu Fiata, Lada, Mercedesa jumbaša , Lada, Pezejaca. Čak i jedan Volvo. I uglavnom se radilo o novim autima, sada kupujemo polovne i valjano izraubovane otpatke iz EU. To o velikim kućama sada, a prije udžericama ne vjerujem nikako...Pa bar su stambeni krediti bili pristupačni, a kroz godine ih je jela inflacija momački. Druga je stvar što su svi htjeli u grad i u stan.
BeckaSkola je napisao:
Juce sam cuo podatak da 60% kuca u Rumuniji prilikom ulaska u EU nije imalo wc. Isto tako mnoge zgrade na cijelom spratu imaju samo jedno kupatilo..

Jebote. Jel istina ovo ili lovacka?
Pa i u Americi imaš zgrade koje imaju jedno kupatilo po spratu.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ma amerika je kanta, tamo imas zivota na istocnoj i zapadnoj obali, unutrasnjost jos zivi u 17. veku

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:18 
Veteran
Veteran

_зока je napisao:
Sredinom osamdesetih prosječna radnička plata u BL je bila između 700 i 1000 DEM. Među prijateljima mojih roditelja nije bilo porodica bez auta, a samo jedni su imali Zastavu. Mi smo imali Renaulta (doduše sastavljan u Novom mestu), bilo je tu Fiata, Lada, Mercedesa jumbaša , Lada, Pezejaca. Čak i jedan Volvo. I uglavnom se radilo o novim autima, sada kupujemo polovne i valjano izraubovane otpatke iz EU. To o velikim kućama sada, a prije udžericama ne vjerujem nikako...Pa bar su stambeni krediti bili pristupačni, a kroz godine ih je jela inflacija momački. Druga je stvar što su svi htjeli u grad i u stan.

Ja podatke temeljim na zivotu mojih roditelja i njihovi poznanika a to je uglavnom radnicka klasa. Znaci, zavrsena osnovna i srednja trogodisnja skola uglavnom. KV radnici. A takvih je bila vecina. Za profesore, advokate i ostale ne znam. I da se vratim na to selo. Danas imaju i javni vodovod, rasvjetu, kablovsku instalaciju, internet, telefon, asfaltirane puteve, odvoz smeca, svu infrastrukturu. Uz puno vise kuca i objekata. Prije rata su imali samo struju i asfalt (donekle). Bar u tom pogledu je kudikamo bolje.

A prica je ista manje-vise sa svim manjim mjestima i selima. Mozda je u velikim gradovima bilo bolje. Sad je obrnuto izgleda.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Moji niti su intelektualci, niti su se sa intelektualcima družili. Sve SSS i KV.
Vidi, i moje selo je dobilo asfalt prije par godina. Al' prvo smo morali obećati da ćemo glasati za Davidovića na lokalnim izborima. I pola platiti. Vodu još nismo dobili.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I onda kazu kako su vojna lica super zivela, a mi tek 88-e kupili auto i to stojadina :)
A stari bio oficir :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:25 
Veteran
Veteran

Pa to i ti govorim. Sad je totalno rasulo i vlasti i ekonomije. A opet su uspjeli da naprave nesto (radi glasova). A silna ekonomija bivse Juge nije nista. Kako to?

Sela su zanemarivali ili sta?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
_зока je napisao:
I uglavnom se radilo o novim autima, sada kupujemo polovne i valjano izraubovane otpatke iz EU.

Baš tako u SFRJ gotovo svi su imali nove automobile u zgradi. Bilo je svega od Forda, Bube do Pezejca. Danas jedan ili dva automobila da su kupljena nova. Ostalo sve polovnjaci.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali isto tako imas po 2-3 polovnjaka u jednoj porodici

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Banjaluka: 200.000 stanovnika
Automobila: 50.000

Kako mogu biti 2-3 polovnjaka u jednoj porodici?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cenim da je jedan stanovnik jedna porodica

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
200 000 ljudi : 4 (prosjecno domacinstvo) = 50 000 porodica.. ovdje stoji i brojka od 50 000 auta. U stvari moguce da prosjecno domacinstvo ima i manje od 4 ljudi.. Nesto nije dobro, preracunavajte se dalje.. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Danchi je napisao:
Pa to i ti govorim. Sad je totalno rasulo i vlasti i ekonomije. A opet su uspjeli da naprave nesto (radi glasova). A silna ekonomija bivse Juge nije nista. Kako to?

Koliko kilometara asfalta je SFRJ naslijedila od KJ? Koliko kilometara širokotračne pruge (to je ona normalna pruga koja se u vrijeme prije II sv. rata uveliko koristila)? Ni jedan. Pa više auto-puta se napravilo od 1995. na teritoriji RS nego ikad u istoriji. Je l' to pokazatelj kvaliteta života u RS? Ako jeste onda živimo nikad bolje....Il' misliš da su se u SFRJ putevi gradili čarobnim štapićem i džabe pa pored silnih brana, fabrika, škola, vrtića, domova zdravlja, aerodroma, luka, mostova i sl. mogao asfaltirati svaki km puta kroz svako selo?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa niko nije rekao da svaka porodica ima kola, kao sto ih nije imala ni pre, samo neki imaju vise od jednog, a pre nisu imali nijedno ili mozda jedno...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:35 
Veteran
Veteran

_зока je napisao:
Danchi je napisao:

Koliko kilometara asfalta je SFRJ naslijedila od KJ? Koliko kilometara širokotračne pruge (to je ona normalna pruga koja se u vrijeme prije II sv. rata uveliko koristila)? Ni jedan. Pa više auto-puta se napravilo od 1995. na teritoriji RS nego ikad u istoriji. Je l' to pokazatelj kvaliteta života u RS? Ako jeste onda živimo nikad bolje....Il' misliš da su se u SFRJ putevi gradili čarobnim štapićem i džabe pa pored silnih brana, fabrika, škola, vrtića, domova zdravlja, aerodroma, luka, mostova i sl. mogao asfaltirati svaki km puta kroz svako selo?

Niko (ili bar ja) ne tvrdi da sada zivimo bolje. Ali daleko od toga da je Juga bila ekonomski raj. Broj siromasnih onda i sada nije puno razlicit. Mozda su gradili i napravili neke megalomanske projekte, ali kvalitet zivota iz perspektive malog covjeka, seljaka posebno generalno nije bio nesto puno bolji. Naveo sam primjere iz svoje okoline.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Moji su vozili Renaulta 4 i deda i stric, kupili ih nove ali to se računalo pod domaći proizvod pošto se sklapao u Sloveniji :wink: Drugi deda je prvo imao Fiću, pa Bubu pa onda Skalu 55 sve kupljeno novo. A isto bili SSS i KV struka....
Danchi je napisao:
ali kvalitet zivota iz perspektive malog covjeka, seljaka posebno generalno nije bio nesto puno bolji

Aham....

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa baš iz perspektive malog čovjeka život je bio nemjerljivo bolji. Nisi imao leviske al' nisi ni kopao po kontejneru ili razmišljao šta ćeš večerati. O poređenju po kvalitetu života u odnosu na KJ tek ne vrijedi pričati. Činjenica je, ma koliko se upinjali pojedinci da to ospore raznim uooštavanjima i floskulama, da mali, obični čovjek na ovim prostorima nikada nije imao bolji kvalitet života (kvalitet života nije samo dostupnost materijalnih dobara). Pitanje hoće li ikada i imati. Sa ovakvim stavovima (mi smo neradnici, levati, paraziti) neće.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Leviske smo imali više nego sad, nekad bilo iz šege na voz pa u Trst po krpice....sad je luksuz kupiti iste u Varteksu u centru Banjaluke :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 19:57 
Veteran
Veteran

I sad ga i malo kakite :D uvozne robe nije bilo skoro ni za lijeka. Jedno vrijeme je bila i nestasica goriva a tek robe siroke potrosnje iz uvoza. Nije je bilo a nije se uglavnom ni uvozila zbog stimulisaja domace privrede. I tacno, kvalitet zivota se ne mjeri kolicinom materijalnih dobara, ali bitne su i komunalije, mogucnost i dostupnost kupovine i imanja nekih stvari. Pa ko voli nek izvoli. Generalno, socijalizam jeste pravedniji nego ovo sto imamo sada. Nije bilo puno ljudi koji su bili bogati, vecinom su bili svi jednaki. Neko bi rekao jednaki u siromastvu, ali ja bih rekao dovoljno za zivot. Danas su razlike ogromne.

No opet, niko me ne moze ubijediti da je drzava koja je imala inflaciju 1000% i vjestackim mjerama nastojala spasiti sto se spasiti da, bila ekonomski raj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]