banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 07:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 48  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Apr 2014, 12:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ljepota. Sad lijepo uzmu sa biroa radnika, potpiše ugovor na tri mjeseca, dobije lovu, pa onda pedala ovome kad istekne ugovor i onda opet drugoga...genijalno.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
mislim da je ugovor na 18 mjeseci, al svejedno opet će da dobijaju podobni.
Saće opet ko prošle godine, Roštiljnica Aljoša i Saša da traži diplomiranog ekonomistu :D

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
BMary je napisao:
Vlada za podršku zapošljavanju ove godine uložiti 21 mil KM, od čega je 12 mil KM preneseno iz 2013.

Ako su prenijeli iz prošle, znači da nisu iskoristili tih 12 miliona, što opet znači ili je privreda na dnu ili programi za podsticnje zapošljavanja nisu bili kvalitetni.

dtkbl je napisao:

Čini mi se da je to za samozapošljavanje jer piše da je uslov zapošljavanje još jednog radnika na 18 mjeseci.

dtkbl je napisao:
Saće opet ko prošle godine, Roštiljnica Aljoša i Saša da traži diplomiranog ekonomistu :D

Bilo je svakakvih zahtjeva prošle godine, a ova godina je izborna ;)
Inače, mislim da je program za prijem pripravnika o čemu se dosta pisalo na ovom forumu čist promašaj, bar što se privrede tiče, dok je za administraciju je bio pun pogodak :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da li ima negdje malo vise o uslovima i sl.?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 14:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Choban je napisao:

dtkbl je napisao:

Čini mi se da je to za samozapošljavanje jer piše da je uslov zapošljavanje još jednog radnika na 18 mjeseci.

dtkbl je napisao:

Radnik će za 18 mjeseci koštati cca 10800 KM, minimalno i taj što se samozapošljava cca 10800 KM. To je 21600 KM. A podsticaj 8000 KM...pa dobro, može za dvoje biti 6 mjeseci.

The_new_Statesman je napisao:
Da li ima negdje malo vise o uslovima i sl.?

Tek je usvojen, biće u Službenom uskoro. A prvi uslov je potvrda sa Bira od, ne znam, najmanje 6 mjeseci ili godinu...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa da, najbolje da država plaća pripravnika dok radi kod privatnika.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2014, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Prosle godine gazda podnio zahtjev i dobio odbijenicu. Nisu naveli razlog...
Sve je ovo nidje veze, al ajd da se bar o poslu pise, izborna je godina.
Tns da neces otvarati firmu ovdje?

Gesendet von meinem GT-I9100

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2014, 20:35 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 38935.html

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2014, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ono što treba ovoj državi je jedan Saša Radulović

- Smanjiti državne namete
- Smanjiti broj radnika zaposlenih u adimnistraciji
- približi zakone građanima a ne da im svaka sisa tumači kako je njima volja
- gledaj kako se država razvija

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2014, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
filozof sa vrbasa je napisao:
Pa da, najbolje da država plaća pripravnika dok radi kod privatnika.

Sta je po tvom shvatanju lose u tome drzava na neki nacin vratio dio para tamo odakle ih je uzela. Ne ocekujem da da ces odgovoriti ;)

Richa, cekam neke odgovore od tebe :D

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2014, 18:07 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Kada sam bio mali govorili su mi: "Sine, uči sada da poslije ne moraš raditi.".
Ja sam učio i sada ne radim.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2014, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2014, 09:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Elektroprenos-Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka

Imaju 4 stranice oglasa za razna radna mjesta i gradove u RS. Uglavnom na određeno radno vrijeme (pripravnici).

Nešto mi to više liči na konkurs za podsticaj za zapošljavanje...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2014, 01:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Veliki broj čitalaca svakodnevno interesuje kako pronaći posao u Austriji i Beču.Na jednom mjestu donosimo sve praktične informacije....
Šta je potrebno za rad u Beču
Kako su nas informisali u Kontakt birou grada Beča u Sarajevu, da biste smjeli raditi u Beču nije Vam dovoljna samo dozvola za nastanjenje. Zakon o zapošljavanju stranaca.
(Ausländerbeschäftigungsgesetz – AuslBG) predstavlja osnovu za odobravanje pristupa stranoj radnoj snazi na austrijsko radno tržište. O zahtjevima iz te oblasti rješenja donosi Zavod za zapošljavanje (Arbeitsmarktservice – AMS).
U Austriji je zakonom propisana obaveza socijalnog osiguranja (Sozialversicherung-SV). To znači: ako radite i primanja su Vam iznad granice zarade do koje se ne plaćaju doprinosi ili takozvane "Geringfügigkeitsgrenze" (za 2014. 395,31 eura mjesečno), onda imate automatsko zdravstveno i penziono osiguranje kao i osiguranje u slučaju nesreće na radu. Privatni poduzetnici i osobe koje traže posao imaju mogućnost da se osiguraju samostalno ili da se saosiguraju preko člana porodice.
Brojna savjetovališta profesionalno odgovaraju na Vaša pitanja u vezi sa zapošljavanjem i radnim pravom, pomažu Vam u slučaju nezaposlenosti i traganja za poslom. Hendikepiranim osobama olakšava se profesionalna integracija. Oni koji žele biti "svoji na svome" mogu dobiti savjetovanje u vezi sa osnivanjem privatnih firmi.
Kriteriji za naseljavanje kvalifikovane radne snage
Crveno-bijelo-crvena karta (Rot-Weiss-Rot-Karte)
Početkom jula 2011. godine stupaju na snagu nova pravila o naseljavanju stranaca sa određenim kvalifikacijama. U tu svrhu se uvodi nova dozvola za nastanjenje: Rot-Weiss-Rot karta. Ona kvalifikovanu osobu vezuje za određenog poslodavca na period od najmanje godinu dana, poslije čega je moguć prelazak na slobodno radno tržište.
Rot-Weiss-Rot karte se izdaju u četiri različita slučaja:
1. Posebno visoko kvalifikovani
Osobe koje dostignu najmanje 70 do 100 bodova se smatraju „posebno visoko kvalifikovanim". Takve osobe mogu uz prilog svih dokaza o svojoj kvalifikaciji zahtjevati izdavanje vize D u nadležnoj austrijskoj ambasadi. U slučaju izdavanja vize D osoba može da traži posao u Austriji tokom najviše 6 mjeseci.
Ukoliko posebno kvalifikovana osoba nađe zaposlenje prema svojoj kvalifikaciji, moguće je izdavanje Rot-Weiss-Rot karte na godinu dana.
Članovi porodice (bračni partneri i maloljetna neudata/neoženjena djeca) imaju pravo na dozvolu za nastanjenjem sa slobodnim pristupom radnom tržištu.
2. Ostala ključna radna snaga
Osobe koje dostignu najmanje 50 do 75 bodova mogu dobiti Rot-Weiss-Rot kartu kao ostala ključna radna snaga. Uslov je da već postoji ponuda za određeno radno mjesto. Mjesečna bruto plata za osobe ispod 30 godina mora iznositi najmanje 2.200,00 eura, za osobe starije od 30 godina najmanje 2.664,00 eura. Zahtjev za izdavanje Rot-Weiss-Rot karte može biti odbijen ukoliko su na birou za zapošljavanje već registrovane osobe sa istom kvalifikacijom.
Članovi porodice (bračni partneri i maloljetna neudata/neoženjena djeca) imaju pravo na dozvolu za nastanjenje sa slobodnim pristupom ukoliko zahtjevu prilože potvrdu o poznavanju njemačkog jezika na nivou A1.
3. Osobe koje su završile studije u Austriji
Studenti drugog dijela studija ili master studija u Austriji mogu prije isteka svoje posljednje studentske boravišne dozvole zatražiti produženje boravka na šest mejseci u svrhu traženja posla. Studenti koji su našli zaposlenje na nivou svog obrazovanja mogu dobiti Rot-Weiss-Rot kartu ukoilko im buduća mjesečna bruto plata iznosi najmanje 1.998,00 eura.
Članovi porodice (bračni partneri i maloljetna neudata/neoženjena djeca) imaju pravo na dozvolu za nastanjenje sa slobodnim pristupom radnom tržištu, ukoliko zahtjevu prilože potvrdu o poznavanju njemačkog jezika na nivou A1.
4. Deficitarni stručni kadar
Godišnjom uredbom vlada izdaje listu sa deficitarnim zanimanjima. Osoba koja dostigne najmanje 50 do 75 bodova može dobiti Rot-Weiss-Rot kartu kao stručnjak u deficitarnom zanimanju. Uslov za to je ponuda radnog mjesta u struci sa platom koja odgovara kolektivnom ugovoru, zakonu ili običaju te branše. Članovi porodice (bračni partneri i maloljetna neudata/neoženjena djeca) imaju pravo na dozvolu za nastanjenje sa slobodnim pristupom radnom tržištu, ukoliko zahtjevu prilože potvrdu o poznavanju njemačkog jezika na nivou A1.
B. Plava karta-EU
Na osnovu zakona Evropske unije od 01.07.2011. godine uvodi se dozvola za nastanjenje „Plava karta-EU". Ovu dozvolu za nastanjenje mogu dobiti visokoobrazovane osobe (univerzitetsko i više obrazovanje u trajanju od najmanje tri godine). Uslov je da već postoji ponuda za radno mjesto koje odgovara stepenu obrazovanja, sa mjesečnom bruto platom od najmanje 3.800 eura.
Zahtjev za Plavu kartu-EU može biti odbijen ukoliko su na birou za zapošljavanje već registrovane osobe sa istom kvalifikacijom.
Članovi porodice (bračni partneri i maloljetna neudata/neoženjena djeca) imaju pravo na dozvolu za nastanjenje sa slobodnim pristupom radnom tržištu.
C. Postupak:
Zahtjevi za Rot-Weiss-Rot kartu ili Plavu kartu-EU se podnose u nadležnoj austrijskoj ambasadi. Ukoliko se kvalifikovana osoba već legalno nalazi u Austriji (na osnovu bezviznog turističkog boravka ili sa pravom boravka za studente sa završenim studijom u Austriji) zahtjev se može podnijeti i u nadležnoj upravi u Austriji (u Beču: Odjel magistrata 35, 1200 Beč, Dresdnerstraße 93).
Zahtjev se podnosi lično uz pismenu potvrdu budućeg poslodavca. Postupak traje najviše osam sedmica.
(buka)

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2014, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Swisslion Takovo u Nevesinju 3. maja otvara novu fabriku (bivša fabrika steznih glava).

Citiraj:
Imamo zadovoljstvo da vas obavestimo da 3. maja u Nevesinju otvaramo novu fabriku, specijalizovanu za proizvodnju visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.

U fabrici su instalirane najsavremenije linije za proizvodnju voćnih sokova, bezalkoholnih napitaka, alkoholnih pića i marmelada, kao i moderna oprema za proizvodnju kečapa i majoneza. Bogata paleta proizvoda nevesinjske fabrike zasnovana je na originalnoj Swisslion tehnologiji i predstavlja novu definiciju dobrog ukusa. Vođeni tradicijom, učeni iskustvom, spremni smo da vam ponudimo zanimljivu i kvalitetnu paletu proizvoda i iskreno se nadamo da ćete uživati u njima.

Hajd bar će se zaposliti 200 ljudi.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2014, 11:29 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Nije 200 ljudi uopšte mala cifra. ;)

Nemamo more, nemamo naftu, plin i dijamante, ali brate mili, imamo jeftinu radnu snagu. Kako su ovi naši političari nesposobni to iskoristiti.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2014, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aleksandar MK je napisao:
Nemamo more, nemamo naftu, plin i dijamante, ali brate mili, imamo jeftinu radnu snagu.

Otkud ti to da je naša radna snaga jeftina?

Sa ovolikom stopom doprinosa, priča o jeftinoj radnoj snazi je mit. Jeftina radna snaga je u Vijetnamu.

Drugi problem je činjenica da obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada...
Onda, tu je putna komunikacija i povezanost. Jbt, kol'ko je Albanija napravila autoputa u zadnjih nekoliko godina :confused2:
A i kada investitor dođe u BiH, onda ga čeka gomila papriologije i gomila taksi koje treba platiti.

A tu je i činjenica da je kurs konvertibilne marke nerealan. 1,95 Km za Evro u zemlji u kojoj tolika stopa nezaposlenih (39 koma nešto odsto u RS) i gdje je tolika prosječna plata... Realno, odnos je najmanje 3:1 u korist Evra. A tu je i problem koliko se izdvaja za administraciju iz budžeta na svim nivoima i činjenica da su nerealne plate u svim institucijama.

Srediti neke livade/placeve (dovesti put, vodu, struju...), dati džaba zemlju i dozvole za gradnju investitorima koji se bave proizvodnjom (ne trgovinom i uslugama), izdvojiti više novca za podsticaje za zapošljavanje i prekvalifikaciju, i najvažnije, smanjiti doprinose i staviti realan kurs KM, pa ćeš da vidiš kako će doći :D

Kako su ovi naši političari nesposobni to iskoristiti.

Pa iskotrištavaju dobro :lol: Jel' vidiš kolike su im plate i koliko su se pojedini obogatili u zadnjih 20-ak godina.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2014, 18:23 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Слажем се ја са тим, али поредио сам са ЕУ. И поред великих доприноса који су нереално високи, опет смо далеко јефтинији од, рецимо, Њемачке гдје је просјечна нето зарада скоро 2000 ојра.

Али, слажем се да неактивни државни органи, папирологија и неуређен систем одбијају инвеститоре.

EDIT:
Сада сам провјерио у Вијетнаму минималац око 90 евра. Па сад, није ни код нас бог зна шта велик.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2014, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Слажем се ја са тим, али поредио сам са ЕУ. И поред великих доприноса који су нереално високи, опет смо далеко јефтинији од, рецимо, Њемачке гдје је просјечна нето зарада скоро 2000 ојра.

Али, слажем се да неактивни државни органи, папирологија и неуређен систем одбијају инвеститоре.

EDIT:
Сада сам провјерио у Вијетнаму минималац око 90 евра. Па сад, није ни код нас бог зна шта велик.

A koliko je bruto u Vijetnamu, a koliko kod nas :P

Nego, opet ti o platama. Da je tako, onda bi svaki dan jedna firma iz EU selila se u BiH. Visina plate nije jedini faktor zbog kojeg investitori dolaze u neku zemlju. Pročitaj moj prethodni post.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2014, 23:08 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Па и не кажем да се све требају селити, да требамо бити као Њемачка, али можемо привући инвеститоре и спустити незапосленост на испод 20 %. Чисто сумњам да Вијетнам даје неке боље услове од нас... само требамо бољи приступ и маркетинг имати.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 48  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]