banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 07:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Sledeća

Da li ste za regionalnu ligu?
Da 69%  69%  [ 38 ]
Ne 31%  31%  [ 17 ]
Ukupno glasova : 55
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2014, 19:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Apr 2014, 19:36
U zadnje vrijeme se sve vise potencira prica o ovome. Sta mislite, da li bi ovo bilo dobro za poboljsanje srpskog i uopsteno balkanskog fudbala. Koje su prednosti a koje mane?

Borac se po vise izvora probija kao jedan od kandidata regionalne lige..

Citiraj:
Журнал истражује: Како би изгледала фудбалска регионална лига?

Често се прича о успостављању сличног фудбалског такмичења. За сада постоје само поједине идеје, нико још није дао конкретан предлог. Сигурно је да би квалитет такмичења био далеко бољи него што је то случај са националним првенствима, интересовање публике такође.

Ипак, и даље је највећи проблем безбедност. Често имамо прилике да гледамо пир хулигана у мечевима Јелен Супер лиге, али и шампионата околних земаља. Не смемо ни да помислимо шта би све могло да се догоди кад би поново у истом такмичењу играли Црвена звезда, Партизан, Динамо, Хајдук…

Оставимо то по страни. У овом тексту бавићемо се тиме како би могла да изгледа регионална фудбалска лига. Подразумева се да би клубови учесници овог такмичења, слично као у кошарци и рукомету, у национално првенство били укључени тек у другој фази. То конкретно значи да би регионална лига имала највише 14 учесника, због ограниченог броја термина.

Наравно, било би потребно поставити критеријуме око броја учесника по земљама, као и начин избора клубова који би играли ову лигу. У поменутој варијанти од 14 клубова, наша је рачуница да би Србија и Хрватска могли да рачунају на по четири представника, Босна и Херцеговина на три, а по једног би имале Словенија, Македонија и Црна Гора.

УПри таквој претпоставци, Србију би свакако представљала „велика тројка“, Партизан, Црвена звезда и Војводина, док би било много интересената за четврто место. Да ли би се поменутом трију придружио наредни најбоље пласирани клуб, или би критеријум била инфраструктура, традиција или шта већ друго, према нашем мишљењу, највећи кандидати би били Јагодина и нишки Раднички, али не треба заборавити ни Напредак из Крушевца.

У Хрватској слична прича. Места би била резервисана за Динамо, Хајдук и Ријеку, велика борба водила би се за четврто место. Осијек се намеће као логично решење, међутим резултати ове сезоне су им очајни и боре се за голи суперлигашки живот. Питање је ко би им био алтернатива.

У Босни и Херцеговини и нема много дилема. Сарајево, Жељезничар и Борац из Бањалуке били су веома успешни за време оне старе Југе, своју шансу би вребали из прикрајка Слобода из Тузле и Широки Бријег. У Црној Гори по тренутном пласману предњачи Сутјеска, ако се гледа традиција у предности је Будућност.

У Словенији и Македонији не би требало да буде много дилема, као логичан избор треба најпре поменути Марибор, односно Вардар. Но, све су ово претпоставке, иницијална идеја, а пут до реализације био би веома дуг. Питање је да ли и изводљив. Сложићете се да је фубла ипак нека другачија прича у односу на кошарку, рукомет, ватерполо…

Са друге стране, квалитет фудбала који гледамо у домаћој лиги је прилично дискутабилан. Тако је и у осталим државама бивше Југославије. Резултати српских клубова, али и оних у окружењу довољно говоре томе у прилог.

Интересовање медија би свакако било далеко веће, готово сигурно и спонзора. Питање је како би навијачи реаговали. Познато је да на пример Делије бојкотују кошаркашку АБА лигу, сличног мишљења су и навијачи два највећа хрватска клуба, Динама и Хајдука.

Све то би биле порођајне муке регионалног такмичења. А проблема би било на све стране, у то не треба сумњати. Питање је да ли је уопште вредно ризиковати.

Потенцијални састав регионалне Екс ЈУ лиге:

Србија: Црвена звезда, Партизан, Војводина, Јагодина (Раднички Ниш)
Хрватска: Динамо, Хајдук, Ријека, Истра (Осијек)
БиХ: Сарајево, Жељезничар, Борац
Словенија: Марибор
Македонија: Вардар
Црна Гора: Сутјеска (Будућност)

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Ne dok na cijelom prostoru ex Yu klubovi ne budu privatno vlasnistvo. U protivnom ce par velikih lijeciti komplekse i zaradjivati sponzorske pare preko ledja boranije.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 19:58 
Početnik
Početnik

A ko bi ovdje po tebi bio veliki, a ko boranija?

Da, ova prica se i dovodi u ravan sa privatizacijom klubova.. ali znamo svi da bi se privatizacija mogla sprovesti u velikoj cetvorci, plus sarajevo koje je eto pocelo, i jos neki klub.. ali moras priznati, ko ce privatizovati druge klubove?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2011, 15:28
Mogao si staviti glasanje. Uglavnom sam za da.
Što je obrisana ista ova tema prije par dana?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
hubabuba je napisao:

Da, ova prica se i dovodi u ravan sa privatizacijom klubova.. ali znamo svi da bi se privatizacija mogla sprovesti u velikoj cetvorci, plus sarajevo koje je eto pocelo, i jos neki klub.. ali moras priznati, ko ce privatizovati druge klubove?

Sto da ne? Ako je neko mogao privatizovati Cukaricki sto ne bi i neke druge klubove?

Ne znam Papucar, ja nisam, nisam ni vidio tu temu.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:01 
Početnik
Početnik

Nisam siguran, ali tema je i vise nego zanimljiva. Zasto si za?

Ne mogu editovati post, bilo bi fino da moderator unese samo opciju DA/NE.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hubabuba je napisao:

Veliki bi postali svi oni koji bi pare od tv prava i sponzora usmjerili u razvoj kluba. To moze vlasnik, gazda kluba. Mali bi bili svi oni koji bi automatski natovarili u upravne odbore nekih jebenih udruzenja gradjana trideset politickih majmuna da isisaju te pare

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:03 
Početnik
Početnik

zerocool je napisao:
Sto da ne? Ako je neko mogao privatizovati Cukaricki sto ne bi i neke druge klubove?

Ne znam Papucar, ja nisam, nisam ni vidio tu temu.

Kada neko uzima taj klub, onda gleda da uzme nesto sto ce mu se isplatiti.. da li debeli plus, plus, ili pokrivanje troskova bar u pocetku. Neki klubovi trenutno imaju ogromne dugove, jesi siguran da bi to moglo izaci na dobro?

A i ako bi isli sa ovom idejom, da li bi se pravila i 2 regionalna liga, podijeljena recimo na istok, zapad, sjever, jug..

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Odmah bi nastala frka, cuj da kroasani iz BiH nemaju predstavnika... :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hubabuba je napisao:

Za sam pod uslovom da ta liga ima prohodnost u Evropu, to je osnovno. Kako bi se to organizovalo i koliko mjesta ne znam, ali normalno da je besmisleno igrati onako.
Kvalitet fudbala u ex Yu je qrac, možda bi i sa tom ligom ostao qrac, ali opet bi bila interesantnija za ispratiti sponzorima, veće tržište, veća posjeta, jače utakmice svake sedmice gdje bi igrač brže sazrijevao a ne bi bio talenat sa 25 godina što samo u Srbiji ima. Ne vidim - u cijeloj priči.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eto glasanja.
Pa logicno da gleda, a realno nisu ovi "slabiji klubovi" u nekim ogromnim dugovima, u tim problemima su samo ovi velikani.
A ne mora druga (iako bi i to moglo), klubovi koji ne budu u regionalnoj ce igrati prvenstva svojih drzava, i npr najbolja ekipa ce sledece sezone ici u regionalnu, nesto kao sto je sad u Bosni. Iz RS ide prvak, i iz Federacije.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:08 
Početnik
Početnik

Hertzog je napisao:
Odmah bi nastala frka, cuj da kroasani iz BiH nemaju predstavnika... :D

To apsolutno..

Imamo klubove koji bi sigurno isli, klubove koji su pojam u svojim prvenstvima.. ovo ostalo, bilo bi krvi i borbe, a poslije i zaljenja a sto nas niste primili, sto ovo sto ono.. zato bi volio vidjeti jos neku listu, koga bi vi predlozili u ligu.

Kao brend, Borac bi trebao u regionalnu ligu. Organizaciono, kvalitetom.. Borac nije za regionalnu ligu, jer trenutno ima jacih, organizovanijih klubova u PL, a i klubova koji manje duguju..slazete li se?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za tu ligu Fifa i Uefa imaju dovoljno para i nije problem tu ligu na silu sklepati. Njima politika nije problem, pogotovo sto je to multikulti ideja sporta i kosmopolitizma i oni mogu pritisnuti sve regionalne saveze da na to pristanu, kao i politike da cuvaju stadione ili da budu samo domaci navijaci. Poenta je da oni nece bunar u koji ce lupati pare u timove bez infrastrukture, u dugovima i sa pljackaskom kamarilom u upravama, oni hoce ligu koja bi bila profitabilna, koja bi se mogla prodati tv kucama i gdje klubovi nebi tavorili bez dinara, vec da se igraci isplacuju

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Kao da je bitno ko koliko duguje i ko je bolji, pita se troclano predsednistvo :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije bitno slažemo li se, Borac bi tu ligu sigurno igrao, čak i da se zanemare sportski dijelovi priče.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
Za tu ligu Fifa i Uefa imaju dovoljno para i nije problem tu ligu na silu sklepati. Njima politika nije problem, pogotovo sto je to multikulti ideja sporta i kosmopolitizma i oni mogu pritisnuti sve regionalne saveze da na to pristanu, kao i politike da cuvaju stadione ili da budu samo domaci navijaci. Poenta je da oni nece bunar u koji ce lupati pare u timove bez infrastrukture, u dugovima i sa pljackaskom kamarilom u upravama, oni hoce ligu koja bi bila profitabilna, koja bi se mogla prodati tv kucama i gdje klubovi nebi tavorili bez dinara, vec da se igraci isplacuju

Pa to, kad bi se sredili klubovi malo, protjerali lopovi, ta liga bi bila i solidne jacine, sigurno bi bila gledana. Ali to nije bas lako uraditi. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:12 
Početnik
Početnik

papučar je napisao:
hubabuba je napisao:

Za sam pod uslovom da ta liga ima prohodnost u Evropu, to je osnovno. Kako bi se to organizovalo i koliko mjesta ne znam, ali normalno da je besmisleno igrati onako.
Kvalitet fudbala u ex Yu je qrac, možda bi i sa tom ligom ostao qrac, ali opet bi bila interesantnija za ispratiti sponzorima, veće tržište, veća posjeta, jače utakmice svake sedmice gdje bi igrač brže sazrijevao a ne bi bio talenat sa 25 godina što samo u Srbiji ima. Ne vidim - u cijeloj priči.

Platini je rekao da podrzava ideju ili tako nesto. Ukratko, FIFA se ne buni.

Sto se tice izlaska u evropu, pa recimo da zasluzujemo jedno mjesto direkt u LS?

papučar je napisao:
Nije bitno slažemo li se, Borac bi tu ligu sigurno igrao, čak i da se zanemare sportski dijelovi priče.

Ne krijem da bi volio vidjeti Borac, naravno da bi.

Mislim da bi ovime najvise izgubio Siroki Brijeg.. klub koji godinama igra u vrhu premijer lige, izmiruje obaveze, finansije stabilne.. a realno, zar mislite da ce oni u regionalnu ligu? :D Ali ipak, mogli bi igrati drugu regionalnu ligu, zajedno sa svojima iz HR. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

papučar je napisao:
hubabuba je napisao:

To njma nije problem, prosire ligu Uefe i Ligu sampiona za 2 mjesta iz ove Lige a to bi bio podsticaj i u nacionalnim ligama, npr prvak ove lige omogucuje drugoplasiranom iz domace lige kvalifikacije za LS, a isto i za Ligu UEFA

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:14 
Početnik
Početnik

Jedan od argumenata ljudi koji su protiv je da ce se ugasiti manji fudbalski centri.. kao centri koji su godinama davali dobre igrace, ali nisu toliko sazreli nit su ikad bili toliko veliki da sad igraju regionalnu ligu.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daj primjer nekog takvog centra da vidimo koliko je dobrih igrača izbacio?

manitu uci da svira je napisao:

To njma nije problem, prosire ligu Uefe i Ligu sampiona za 2 mjesta iz ove Lige a to bi bio podsticaj i u nacionalnim ligama, npr prvak ove lige omogucuje drugoplasiranom iz domace lige kvalifikacije za LS, a isto i za Ligu UEFA

Pa tako i ja nešto kontam. I slažem se sa tvojom pričom da bi za razvoj bilo kakvog uspješnog i stabilnog sportskog kolektiva prvi uslov trebala biti privatizacija. Ali pošto sumnjam da će se neka zdrava privatizacija u skorije vrijeme desiti, jedino nešto onako kao Čović-KKCZT gdje je on vlasnik a po papirima nije, onda je daj šta daš.

Poslednji put menjao papučar dana 27 Apr 2014, 20:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]