Brale001 je napisao:
Nisi jasan sta hoces reci.
Jel hoces reci, pravno i ekonomski tj legalno gledano ti bi htio Katolicku Crkvu u drzavi i u drustvu da stavis u polozaj firme ili kompanije a ne polazaj Skole, Bolnice i td.
Ili ti samo smeta procenat dotacije...da je procenat manji bilo bi ok?
Ugovori sa Vatikanom o sufinansiranju crkve se zovu konkordati. Negdje su rezultat politicke zahvalnosti, kao u Hrvatskoj, a negdje nelogicni atavizam, kako ga kritikuju u nekim EU zemljama. Generalno, tendencija je da se napravi revizija ugovora a sredstva umanje ili ukinu.
Problem je Brale malo slozeniji
Iako spada u neprofitni sektor, kao skola ili bolnica, crkvi bi trebalo uvesti PDV i on se u zemljama EU placa. Npr, nisu sve bolnice iste, estetska hirurgija u privatnoj praksi vrti ogromne pare, i obzirom da je na principu dobrovoljnosti oni zloupotrebljavaju stvarno oboljele pacijente, te se stite pricom o diskriminaciji. Isti je slucaj i sa privatnim skolstvom, al ybg, ni sredjenije zemlje tu nemaju regulativu jer se podrazumjeva da sa privatnog faksa dodjes sa minimalno istim ili boljim znanjem nego sa drzavnog. U sekularnim drzavama crkva je odvojena od gotovo svih drzavnih institucija i spada u posebnu sferu drustvenog zivota, individualnu sferu privatnosti i dobrovoljnosti. Medjutim, mi ne zivimo u sekularnoj drzavi i to je mrtvo slovo na ustavnom papiru, mi zivimo u drustvu u kome su nacija i religija zamisljeni kao jedinstven, neraskidivi identitet koji nudi sansu za opstanak i prezivljavanje. U stvari politika, nesposobna da pruzi bilo kakvo ekonomsko rijesenje, poteze nacionalizam kako bi elite obezbjedile ekskluzivitet na odredjenom ogradjenom prostoru ali nacionalizam u nasim uslovima nije dovoljno integrativan pa se poteze za desekularizacijom i vracanjem crkve u javni zivot na velika vrata. Taj spoj crkve i politike nije samo nas usud, prisutan je npr. u dosta islamskih zemalja (koristim rijec crkva a mislim na sve bogomolje) i dugorocno donosi samo bogacenje politicke i crkvene elite a osiromasenje puka. Za jasnije objasnjenje nase situacije bilo bi potrebno otici dvijestotinjak godina unazad, kada su stvarane nacionalne drzave i kada je liberalizam crkvu preselio iz javne u privatnu sferu, odakle ju je nacionalizam zbog neoliberalizma ponovo izvukao na vlast. Politicari na ovim prostorima rado ljube ruku crkvenim glavesinama i daju priloge a zauzvrat imaju zajednicke slike i rijeci podrske pred zatupjelom svijetinom, izgubljenom u vremenu i prostoru. Balkanskom logikom- onaj ko se ne slika nije ni nacionalno osvijesten, pa nema sta traziti na izborima. S toga mi je cudno ovo citiranje Slagzija par postova iznad jer ako iko ima velike boginje onda je to SDS, Mile se zajebava. A svi skupa su vjernici iste kvalitete, kao i vecina stanovnistva u BiH: lazni vjernici, lazne vrline, lazni moral, lazna ljubav i lazni altruizam za drugoga i lazna, najlaznija tolerancija. I takvima ja da odvajam porez da im se grade bogomolje, i takvoj laznoj religioznoj organizaciji ja dajem donacije?

Ovde je na sceni nevidjen paradoks, povecanjem broja objekata u kojima se propagira tolerancija i ljubav proporcionalno raste i mrznja, neko tu nesto ne radi dobro