banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Apr 2014, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nacionalizam i šovinizam (razlike)

U bivsoj Jugoslaviji je pojam nacionalizma i sovinizma bio relativno izjednacen. To se radilo zbog toga sto se znalo kako se nacionalne strasti vrlo lako preobrate u sovinisticke i sta mogu izazvati, sto se i desilo cetrdesetih i devedesetih.

Iskreno govoreci, bili su i u pravu. U mozda 95% slucajeva, nacionalizam je isto sto i sovinizam i Tito je to dobro znao, zato je napravio najbolje moguce uredjenje nadajuci se da ce unistiti nacionalne, a time i sovinisticke strasti.

Naravno, malo koji sovinista ce priznati da je sovinista, on ce za sebe reci da je nacionalista, djelimicno zbog savjesti,djelimicno jer se nacionalizam danas gleda kao nesto pozitivno za razliku od sovinizma. Ali ako pogledamo u njihova djela i ideje, kao sto rekoh danas gotovo nema razlike izmedju ta dva pojma u vecini slucajeva.

Sto se mene tice, danas gotovo da nema razlike izmedju ta dva pojma u prakticnom smislu, bar u bivsoj Jugoslaviji, mada mi je drago da nekadasnji ostrasceni sovinisti kao npr. Vucic, danas postaju nacionalisti u pravom smislu rijeci, pravi ljudi, i pocinje se praviti ta neka pozitivna osobina nacionalizma koji je do sad bio izjednacen sa sovinizmom.
Vucic je jedan rijedak pozitivan primjer od onih 5%, ali na zalost, gledajuci u globalu, u najvecem broju slucajeva oko 95% ova dva pojma se prakticno ne razlikuju. Zato otvorih ovu temu da vidim kako vi vidite te razlike izmedju ova dva pojma koja se teoretski razlikuju, ali u praksi uglavnom ne?

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 07 Apr 2014, 17:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 17:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nacionalizam kad voliš svoj narod i njegove običaje i kulturu, šovinizam je kad mrziš tuđe. Ljudi to često brkaju. Vučić je tipičan primjer političara prevrtača i karijeriste, od zadrtog šoviniste do velikog liberala i evropejca, u većini uređenih društava bi bio izdajnik....

Poslednji put menjao nepokoreni dana 07 Apr 2014, 17:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Naravno, upravo sam gore to napisao. Problem je sto brkaju u 95% slucajeva, u negativnom smislu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Svaki nacionalizam je los, bio on drzavni ili etnicki, svaki nacionalizam je iskljucivost i izolacija od drugih, svaki nacionalizm je isticanje posebnosti u odredjenom podrucju u odnosu na druge, svaki nacionalizam je ogradjivanje odredjene teritorije i svaki nacionalizam sluzi za uhljebljenje onih politickih elita koje populizmom, najcesce propagirajuci strah i ugrozenost od onog drugog, forsiraju nacionalisticku ideologiju i retoriku. Ne postoji u drustvenim naukama nijedno djelo, nijedan filozof i mislilac nacionalista i ideolog nacionalizma koji je ostavio trag.
Patriotizam je lijep i zdrav.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja to ne posmatram tako. Volim svoje, znam ko sam i osjećam se dijelom svoje nacije, cijenim druge i poštujem. Ja sam nacionalista.
Prezirem svakoga ko ne poštuje svoje, ko pljuje po svome jer taj niti voli sebe niti zna ko je pa samim tim takav ne može poštovati ni druge.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
manitu uci da svira je napisao:
Svaki nacionalizam je los, bio on drzavni ili etnicki, svaki nacionalizam je iskljucivost i izolacija od drugih, svaki nacionalizm je isticanje posebnosti u odredjenom podrucju u odnosu na druge, svaki nacionalizam je ogradjivanje odredjene teritorije i svaki nacionalizam sluzi za uhljebljenje onih politickih elita koje populizmom, najcesce propagirajuci strah i ugrozenost od onog drugog, forsiraju nacionalisticku ideologiju i retoriku. Ne postoji u drustvenim naukama nijedno djelo, nijedan filozof i mislilac nacionalista i ideolog nacionalizma koji je ostavio trag.

Ne služi li i patriotizam istom cilju uhljebljenja političkih elita?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ja to ne posmatram tako. Volim svoje, znam ko sam i osjećam se dijelom svoje nacije, cijenim druge i poštujem. Ja sam nacionalista.
Prezirem svakoga ko ne poštuje svoje, ko pljuje po svome jer taj niti voli sebe niti zna ko je pa samim tim takav ne može poštovati ni druge.

Dobro, to je jedan amaterski, laicki, crkveno ideoloski i tradicionalisticki pogled na pojam nacionalizma. Svakako da je uslovljena filantropija pokazatelj afektivnog i iracionalnog u covjeku, a to je uglavnom proizvod socijalizacije i socijalne sredine.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

Ne služi li i patriotizam istom cilju uhljebljenja političkih elita?

Ne, patriota je filantrop i kosmopolita, kao npr Djokovic.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A Željko Komšić?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
A Željko Komšić?

On nije patriota vec populista i drzavni nacionalista.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nacista. Molicu.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Državni nacionalista bez nacije.Vidiš ja sam do sad mislio da patriotizam podrazumjeva izraženu nacionalnu svijest.Na kraju krajeva iz patriotizma se gine u ratu i daje vlastiti život,za slobodu države koja je opet nacionalna.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Nacista. Molicu.

Kreten, klasican proizvod bosanskog marksizma, a to je posebna inacica koja stvara lazni moral, laznu etiku i komunistu sovinistu sto je samo po sebi sizofrenija.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Državni nacionalista bez nacije.Vidiš ja sam do sad mislio da patriotizam podrazumjeva izraženu nacionalnu svijest.Na kraju krajeva iz patriotizma se gine u ratu i daje vlastiti život,za slobodu države koja je opet nacionalna.

Nemam ja sad vremena da objasnjavam krive navode.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znas, dobro primjeceno, ali bas sva smijurija je u tome sto je on nacista bez nacije.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Ne postoji u drustvenim naukama nijedno djelo, nijedan filozof i mislilac nacionalista i ideolog nacionalizma koji je ostavio trag.

manitu, njemački romantičari su svi redom bili ekstremni nacionalisti, klasična društvena teorija je puna nacionalista. kasnije, glavni teoretičar nacionalizna hans kon je bio jedan od vođa cionističkog pokreta. po meni, patriotizam je konstrukcija nacionalista kako bi se zaštitile nacionalne granice. obrati pažnju: nacionalisti su oni koji ruše granice, a patrioti navodno brane. znači, patriota bi bio neki italijan u rimu koji brani stanje nastalo nasiljem prije dva vijeka, a nacionalisti ljudi sa sjevera koji žele svoju državu, ili rusi na istoku ukrajine.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Znas, dobro primjeceno, ali bas sva smijurija je u tome sto je on nacista bez nacije.

Pa to je ono sto bih sada i Spiji trebao kucati a ne da mi se. Drzavni nacionalizam ili tzv. sluzbeni antinacionalizam je takodje politika elita kojom pravdaju deficit demokratije u vlastitom dvoristu.

Poslednji put menjao manitu uci da svira dana 07 Apr 2014, 20:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
Ne postoji u drustvenim naukama nijedno djelo, nijedan filozof i mislilac nacionalista i ideolog nacionalizma koji je ostavio trag.

manitu, njemački romantičari su svi redom bili ekstremni nacionalisti, klasična društvena teorija je puna nacionalista. kasnije, glavni teoretičar nacionalizna hans kon je bio jedan od vođa cionističkog pokreta. po meni, patriotizam je konstrukcija nacionalista kako bi se zaštitile nacionalne granice. obrati pažnju: nacionalisti su oni koji ruše granice, a patrioti navodno brane. znači, patriota bi bio neki italijan u rimu koji brani stanje nastalo nasiljem prije dva vijeka, a nacionalisti ljudi sa sjevera koji žele svoju državu, ili rusi na istoku ukrajine.

Koje romanticare i koja djela si proucavao u vezi nacionalizma na faxu, koju tezu tih romanticara, priznatu, dokazanu i provjerenu u savremenom uredjenju drustvenih sistema koristi nauka u pozitivnom kontekstu?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 21:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajmo kod Schlagera na temu da prebacimo koju laganu o sds-u, razbibrige radi :D

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2014, 21:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vid ovog Manitua što se razbacuje izrazima, čini mi se da mi je reko da sam seljak :/
Prijaviću ga Zoranu. :P

:lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]