Uh to ti je uvijek problem. Ja sam prije nepar godina kupio gorenje i motor je pregorio par mjeseci nakon isteka trogodišnje garancije. Ovlašteni servis nije imao isti tip za prodati niti su htjeli da naruče iako se i danas ta mašina može kupiti sa pet godina garancije. Zbog toga više nikad nebih kupovao njihove proizvode. Jedva sam preko jednog servisera iz Zvornika uspio dobiti drugi motor i opet radi povremeno kao rezerva u drugoj kući.
Pošto se bez mašine ne može u međuvremenu sam kupio samsungovu za koju već četvrtu godinu nemam zamjerki. Ima malo drugačije riješen bubanj, oni to nazivaju "diamond drum" i ne kida veš kao prethodna. Ne sjećam se kad je oštećen neki komad odjeće, dok je sa starom bila redovna pojava bez obzira na kvalitet odjeće.
Grijač je obložen slojem keramike što bi trebalo onemogućiti stvaranje slojeva kamenca na istom i predviđen mu je radni vijek od najmanje deset godina. Ne znam da li je zaista toliko bolji, ali sigurno može izgurati duplo duže od standardnog.
Što se tiče kapaciteta to nikad nije previše, 7 kg je neka minimalna mjera jer će zatrebati nekada da se operu prekrivači pa da ne rizikuješ hoće li motor otkazati zbog preopterećenja (više nisu predimenzionisani kao prije 30 godina već tek toliki da normalno rade).
Broj obrtaja neka ide preko 1000. Na 1200 bude napola suv veš što je za peškire i frotir odlično pogotovo sad tokom zime, ali mnogo gužva pa je najčešće koristim na 800.
Energetska klasa je bitna jer se vremenom može poprilično uštediti na električnoj energiji i količini vode koje se potroše na jedno pranje.
Ako koristiš dvotarifno obračunavanje energije odgođen start je korisna opcija i većina novih mašina ima kašnjenje početka pranja do dvadesetak sati. Takođe nivo buke neka bude što manji, ne želiš uveče čekati kad će završiti da bi zaspala.
Ako imaš sitne djece u kući neka ima opciju zaključavanja kako djeca nebi čačkajući nešto poremetila (obično se to vrši pritiskajući kombinaciju par tastera na prednjem panelu).
Otvor neka bude što veći jer neki mali patuljci tokom pranja sve naguraju u jastučnice pa da se ne patiš sa vađenjem veša.
Malo sam se raspisao, ali čini mi se da je to sve na šta bi trebalo obratiti pažnju. Sretno u kupovini!