Na L!FE NEWS upravo snimci frke u Harkovu. Tatari - mudro. Donjeck trazi referendum o nezavisnosti po uzoru na Krim. Situacija u Simferopolju - trenutno mirna.
Citiraj:
18:00 Председник Татарстана Рустам Миникханов: Татари не желе да "Мајдан" преселе на Крим - Кримски Татари формирају одбрамбене јединице у циљу самоодбране. По њима, Крим треба да остане део Украјине. Кримски Татари су људи посебни, са трагичном историјом. У Русији су Татари самостални и у вези са догађајима у Украјини су активно изразили свој став, о томе како да се постигне узајамно разумевање, рекао је председник Татарстана Рустам Минникханов.
"Сви Татари су веома близу - и Казањ и Крим. Од времена Златне Хорде, они су имали однос. Најважнија ствар је блискост наших језика. Ми разумемо једни друге. Јединство нас приближава и наша религија. На много начина, ми смо слични. Ми смо озбиљно забринути због процеса који се одвијају у Украјини, нарочито у Кијеву. Наравно, веома смо забринути. И ми бринемо за нашу браћу, кримске Татаре. И тек када постоји међусобно поштовање између свих народа биће стабилности и просперитета. Веома велики део кримских Татара је разуман и схвата да само у миру и хармонији са руском, украјинском страном у аутономији можемо бити. И сви су свесни улоге Русије, јер је она историјска."
Citiraj:
17:50 Власти Доњецка траже хитан референдум - Градско веће Доњецка, града у источној Украјини је затражило да се одржи хитан референдум у Доњецковој области о даљњној будућности. Савет је апеловао на локални парламент да одмах одреде датум. На овакав потез је ршено да би се "заштитили грађани од могућих насилних акција од стране радикалних националистичких снага", рекао је савет у саопштењу. Савет је такође одбио да призна нове самопроглашне власти у Кијеву.
Citiraj:
17:40 У Харкову повређено 97 особа - У сукобима у Харкову између проевропских екстремиста и проруских демонстраната повређено је 97 особа. Међу повређенима има и малолетника. Сви су збринути у службу медицинске помоћи.
Citiraj:
17:30 Припадници "Беркут" ће бранити Крим са руским пасошима - Генерални конзулат Русије је издао руске пасоше за првих шест припадника "Беркут". Церемонија је одржана у згради Генералног конзулата Русије на Криму, а пасоше полицији је предао лично генерални конзул Вјачеслав Светлични. Он је нагласио да и поред прогона у медијима, издаја старе украјинске власти и претње њиховим рођацима, борци "Беркут" су остали верни заклетви и противе се агресији екстремиста."
http://vostok.rs/index.php?option=btg_n ... xIZ5c6rNZh