banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Okt 2004, 16:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Htio sam da ovo stavim na "religiju" ali sam se predomislio,jer je ovo više tema običaja i formalnog praktikovanja nekih religijskih stvari nego suštinskog vjerovanja.
Ajde malo da vi iz inostranstva ispričate kakvi da li su tamo ljudi "praktični vjernici",kakvi su običaji,da li idu u crkve/džamije/sinagoge i ostale hramove,da li krste djecu(ili kako se to kaže kod muslimana,jevreja,hindusa...),da li osvećuju kuću,da li se sahranjuju sa popovima ili bez,vjenčavaju li se na taj način...isl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2004, 17:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Hm, ne mogu generalno reci da li je vjersko "praktikovanje" u inostranstvu intenzivnije ili ne. Vjerovatno i nema nekakve razlike. Ko zeli...ima mogucnost. Manje-vise su sve oblasti pokrivene u obliku parohija. Zavisno od angazovanosti ljudi, postoje samostalne crkve ili su u sklopu sa drugim crkvama. Mnogo zavisi i od samih popova.
Primjecujem da se ljudi vecinom ponasaju onako kako su naucili iz mladjih dana, prije boravka u inostranstvu. Znaci, oni koji imaju naviku da redovno idu u crkvu, rade to i dalje.
Bilo je perioda kad je crkva (u toku rata) organizovala nekakve nazovimo priredbe, pa su crkvene prostorije pretvarane u prave prcvarnice :crazyeyes: , pusilo se, tocio alkohol...uzas! :drinking:
U dijelu Njemacke gdje ja zivim, popovi su s oprostenjem zasrali stvar totalno. Nekadasnji pop Gradimir je vrijedno skupljao priloge za gradnju samostalne crkve, pa je onda taj novac od nekih milion maraka fino pronevjerio i sad se moli iza resetaka, a prati ga i nadimak Kradimir. [-o<

Zato kazem da mnogo toga zavisi i od samih popova. Nedavno nam je svima stiglo pismo gdje "fino" pise da crkvena ustanova nije usluzni centar :angel5: , gdje se samo uzima, a nista ne vraca, tako da "nam" je opet "fino" receno da ce se prema svakom ko ne placa redovno parohijal tako i ponasati kako je ko zasluzio. Mislim...time odbijaju narod jos vise. Onda uz pismo obavezno slijedi vec ispunjena uplatnica, pa cak i pripremljen nalog banci da se redovno odbija izvjesna suma novca.
Mislim da svako licno odlucuje da li i koliki prilog moze dati crkvi. Na kraju krajeva, zar je ikad iko vjencan ili krsten bez toga da popu nije nesto placeno?! :oops:
Da se vratim na temu: Pitanje da li se ljudi vjencavaju, krste...naravno, kome je to vazno, to ce i uraditi, ali iz iskustva znam da ljudi vise praktikuju da takve svecanosti organizuju u svom rodnom kraju, ako ni zbog ceg drugog, onda zbog prisustva porodice i rodbine. :smilecolros:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2004, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

hvala jack,

iako nisam pitao za naše ljude tamo,
već za strancedakle u toj zemlji domaće.Možeš li reći nešto o Nijemcima kako se oni ponašaju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2004, 20:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:oops: pa nekako nisi bas bio jasan u formulisanju, ali hajde...oprasta ti se 8)

OK, dakle da korigujem, ono sto ja primjecujem je to da nedeljom mnogi idu u crkvu. Djeca su poprilicno ukljucena u vjeronauk, obavezno se obavlja prva i druga pricest, vjencanja i krstenja su bas cesta. Po mojoj procjeni nekih 70-80% vjernika u svom zivotu prodju sve te obrede i ceremonije.
Isto tako, prisustvujuci jednoj "nasoj" svadbi u Njemackoj, primijetih kako je u susjednoj svecanoj sali poprilicno velika grupa slavila. Saznali smo da je jedan djecak (iz Turske?) sunecen tog dana, pa su bas napravili veliko slavlje u ime toga.
Sto se tice osvjestavanja kuca, ima i toga cesto. Ako se ne varam katolicki popovi (nek` me neko ispravi ako je bolje obavijesten) u januaru zalaze po kucama, pa bijelom kredom oznacavaju kucne pragove tj. vrata kao nekakav vidljiv znak. Ljudi obavezno vode brigu da to ne izbrisu, pa to tako stoji mjesecima.
Na svim sahranama prisustvuje pop (izuzev ako je rijec o samoubistvu), odrzi lijep govor, opise malo zivot i vrline pokojnika...
Jedino primjecujem da ljudi imaju drugacija shvatanja vezana za zivot, a i za smrt. Oni sahranu dozivljavaju kao jednu "svecanost", na kojoj tiho i dostojanstveno ispracaju pokojnika, vrate se kucama i nastavljaju prilicno brzo normalnim zivotom. Jedan ekstreman primjer: komsinica (inace vec starija zena) je izgubila muza. Mi smo iz postovanja otisli na sahranu, meni su malo i suze krenule od dirljivih popovih rijeci :angel4: . Poslije sahrane obligatorni odlazak u jedan restoran/café, uz kolace se sluzila kafa i to je bilo to.
Isto popodne izlazim iz stana (bilo je ljeto), i vidim tu svoju komsinicu u jednodjelnom kupacem kostimu :sad5: kako sa kanticom zalijeva cvijece u hodniku, a televizor u pozadini tresti li tresti. Nesto se ne sjecam da joj je muz bio toliko "los", ali hajde, kad joj pase...

U sustini religija nije toliko dominantna, vec ima vise propratni karakter.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2004, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2004, 12:24
><

Poslednji put menjao .Cave. dana 03 Mar 2008, 01:03, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2004, 13:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

smo mi najraznovrsniji ovde u BiH
ima 4 zvanične religije + oni koji vjeruju u Boga a ne u neku religiju+ateisti+sektaši.
Tako u nasim gradovima imas sahrane sa 2 vrste popova,sa hodžom,rabinom,ili bez ikoga od njih,ili sa orkestrom/muzikom,...i sve je to dosta uobičajeno kod nas.Doduše u poslednje vreme je najviše pravoslavnih sahrana zbog toga što nema ateista,nereligijskih vjernika,komunista da budu u većini naspram pravoslavaca(mada ih ima dosta) i drugih vjera/Doduse ima nesto malo vise islama(mislim u Doboju).

A kako nasi ljudi tamo?Jack je vec odgovorio.
Ima li onih koji vjeruju u Bopga a ne pripadaju ili ne žele da pripadaju ni jednoj religiji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2004, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ne pripadam ni jednoj religiji i vjerujem (vise-manje) u Boga. Slavim 2 Bozica, 2 Uskrsa. Ponekad odem i u crkvu da zapalim svijecu. Slusam sta govore popovi i svestenici. Nisam krstena niti imam u planu...mnogi ne shvataju ali sta cu im ja :wink:

Bitno je da covjek postuje tudje koliko postuje i svoje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2004, 23:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ćao Anđelčiću... :angel5:
u tvoj odgovor nisam ni sumnjao.Ima li još neko ovde?Mada tema i dalje važi za inostranstvo prvenstveno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2004, 12:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 05:59
Cao Narode!!!
Eh posto sam ja vec od rodjenja u Inostranstvu, mogu da vam kaze nesta vezano za ovu Temu!!!
Mi ovde postujemo svoje-tj. moja porodica i svi ostali koje ja poznajem ovde u mom gradu.
Idemo u Crkvu nasu, gdje bude mnogo ljudi kad su neki veliki praznici,svetci itd.!
Igrala sam 10god. Folklor- tako da smo i tu mnogo bili vezani za nasu Kulturu, Vjeru. Isli smo po cjelom Svijetu na takmicenja itd.!
Ali uglavnom mi ovde i dalje zivimo nasu Kulturu, naravno slavimo Slave,kad je badnje vece idemo slaviti i svasta toga.

U mojim ocima je to i bitno iako zivimo u tudjem Svijetu :cry: trebamo znati ko smo i sta smo.

Pozdrav Sekana

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2004, 12:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 05:59
Ohhhh ja sam isto kao JACK malo promasila temu :oops: :oops:
HaHaHaHa :oops:
Naja ja znam da ovde npr. Turci mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo postuju SVE svoje. To znaci idu po 3puta ili tako nesta u dzamiju, ma
sve rade-od nosenja marama ili se svega umotaju pa im Oci samo vire.

Njemci manje/vise!! Idu koliko ja vidim oni stariji u Crkve a tako i ostali
stranci ovde.

Pozdrav! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2004, 17:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sekana je napisao:
Ohhhh ja sam isto kao JACK malo promasila temu :oops: :oops:

Nema veze, i ja napisah mnogo, pa me onda pokretac teme korigovao.... :splat: :wave:
Dobro je, mislila sam da je do mene #-o

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]