banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 17:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668 ... 967  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2014, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Apsolutno se slazem s taksijem.
A isto sam pitanje htjela postaviti o "sirovoj bezobraznosti".

Na mene je film ostavio sjajan utisak upravo zbog uspjele futuristicke price koja ima tu neku veoma blagu dozu psiho-horora, dozu koju ja mogu podnijeti (ne volim horore!) i koja, u malim talasima, struji cijelo vrijeme kroz film. A pritom je prica svim gledaocima krajnje vjerovatna, cak pomalo i poznata, na ovaj ili onaj nacin.
Najveca vrijednost ovog filma je u sjajnom scenariju. Mislim da bi se na ovaj film mogla napisati dobra knjiga, cula sam da je sada to u trendu.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Pa malo nekog prljavijeg rijecnika ili slicno. Ovako sve lici na neku dramicu za sve uzraste, dijalozi su uglavnom "pristojni", u nekim trenucima mi je sve licilo na neko utopijsko drustvo bontona sa izuzetkom scene kada prica sa onim stvorenjem iz video igre.
Posebno mi je upala u oci scena kada on na nekom hotlajnu prica sa zenskom i ona odjednom pomene mrtvu macku. Mislim, dafuq, daj malo sirovine, pozelio sam tada da je Harmony Korine napisao tu scenu :)

Ali ovo su stvarno sitnicarenja, film je sjajan.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 19:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
skitnica je napisao:
Apsolutno se slazem s taksijem.
A isto sam pitanje htjela postaviti o "sirovoj bezobraznosti".

Na mene je film ostavio sjajan utisak upravo zbog uspjele futuristicke price koja ima tu neku veoma blagu dozu psiho-horora, dozu koju ja mogu podnijeti (ne volim horore!) i koja, u malim talasima, struji cijelo vrijeme kroz film. A pritom je prica svim gledaocima krajnje vjerovatna, cak pomalo i poznata, na ovaj ili onaj nacin.
Najveca vrijednost ovog filma je u sjajnom scenariju. Mislim da bi se na ovaj film mogla napisati dobra knjiga, cula sam da je sada to u trendu.

Ja bih mogao o filmu toliko tema otvoriti:

- futuristicki prikaz grada i skoro jednog lika koji komunicira sa programom, druzi se sa programom, zabavlja se sa programom (ostalih glumaca kao da nema)...da li je to kritika otudjenosti ili usamljenosti covjeka u buducnosti? ako jeste, kako to da ima iste probleme i sumnje kao i danasnji covjek i pored sve tehnologije koja mu je dostupna.

- koliko god je prica futuristicka, sa cak jednim nevidljivim likom, kao da sam gledao jednu dobro napisanu ljubavnu pricu. Nekoliko scena je nesto naljepse snimljeno u prosloj goidini (scena kada program Samantha udahne a on joj prigovori, scena kada vode ljubav i vidite samo mrak, scena kada program komponuje muziku, scena sa pomjeranjem prasine dok kompjuter prica...).

- ako je sa jedne strane kritika otudjenosti, sa druge strane je velicanje odnosa koji nije tjelesni; onaj klik izmedju dvoje.

- i pored svih okolnosti, novog doba, tehnike, apsolutno je osnovni odnos isti (zaljubljivanje, ljubav, ljubomora, kraj).

Interesantno je to sto glavni lik sumnja u ono sta zeli, a istovremeno pise pisma koja doticu mnoge.

"Her" je originalan, inovativan, a opet jednostavan, ono remek djelo u koje je uneseno nesto drugacije i talenat da se prikazu najjednostavnije stvari.

Velika, i najveca greska je izostanak i nagrada i nominacija za Zoakina Finksa.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 19:28 
Veteran
Veteran

:D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AQi-5IAKm2A[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja vec dugo imam stav da danas ne vlada neko drustveno otudjenje uslijed razvoja tehnologije vec da se jednostavno javljaju novi oblici drustvenosti. Koja je to sustinska razlika izmedju komuniciranja dvije osobe uzivo i preko skajpa? Vec su mnoga istrazivanja opovrgla neke toliko prisutne teorije vezane za internet i sajber svijet. Primjera radi, dokazano je da ljudi veoma malo lazu na drustvenim mrezama ili na sajtovima za cetovanje i upoznavanje. Dakle i pored mogucnosti da budemo bilo ko u svojoj anonimnosti, mi ipak ne idemo toliko u krajnost, nista vise nego sto bi to radili u stvarnom zivotu.

Sto se tice teme vjestacke inteligencije, Samanta je u jednom trenutku rekla da se ona razvija, evoluira i uci na osnovu dostupnih informacija iz njenog okruzenja, bas kao i on (Feniks). Jos je Ghost in the Shell povukao debatu oko toga, a Ajzak Asimov mnogo ranije. Ono sto ce uvijek biti problematicno u vezi ovoga su svijest i emocije. Ali mislim da to i nije bila tema ovog filma.
Da li stvarno postajemo otudjeni jedni od drugih ili se radi o nekim novim formama zivota i socijalizacije? I jos bolje pitanje, da li cemo mi stvarno ikada napustiti taj primordijalni nacin komunikacije, licem u lice? Da li cemo napustiti nacin zivota koji ukljucuje druge osobe odmah pored nas? Ja mislim da necemo, i u filmu je izveden isti zakljucak.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 19:41 
Veteran
Veteran

Elvis Presley je napisao:
Ja vec dugo imam stav da danas ne vlada neko drustveno otudjenje uslijed razvoja tehnologije vec da se jednostavno javljaju novi oblici drustvenosti. Koja je to sustinska razlika izmedju komuniciranja dvije osobe uzivo i preko skajpa? Vec su mnoga istrazivanja opovrgla neke toliko prisutne teorije vezane za internet i sajber svijet. Primjera radi, dokazano je da ljudi veoma malo lazu na drustvenim mrezama ili na sajtovima za cetovanje i upoznavanje. Dakle i pored mogucnosti da budemo bilo ko u svojoj anonimnosti, mi ipak ne idemo toliko u krajnost, nista vise nego sto bi to radili u stvarnom zivotu.

Sto se tice teme vjestacke inteligencije, Samanta je u jednom trenutku rekla da se ona razvija, evoluira i uci na osnovu dostupnih informacija iz njenog okruzenja, bas kao i on (Feniks). Jos je Ghost in the Shell povukao debatu oko toga, a Ajzak Asimov mnogo ranije. Ono sto ce uvijek biti problematicno u vezi ovoga su svijest i emocije. Ali mislim da to i nije bila tema ovog filma.
Da li stvarno postajemo otudjeni jedni od drugih ili se radi o nekim novim formama zivota i socijalizacije? I jos bolje pitanje, da li cemo mi stvarno ikada napustiti taj primordijalni nacin komunikacije, licem u lice? Da li cemo napustiti nacin zivota koji ukljucuje druge osobe odmah pored nas? Ja mislim da necemo, i u filmu je izveden isti zakljucak.

Saglasan sam sa svim recenicama osim sa posljednjom.
Mislim da je u filmu prikazana mogucnost napustanja tog oblika komunikacije "licem u lice". Nije li Teodor izjavio da je najsrecniji sa njom i da nikoga nije tako volio? Reditelj neprestano kamerom pšodsjeca da u tolikom megapolisu, prenaseljenom mjestu nadjemo srodnu dusu u operativnom sistemu.U jednom trenutku Teodor donosi papire za razvod, a dok nije upoznao Samantu on je bio taj koji se nije zelio odreci braka.

SPOILER
Kraj je velicanje i prijateljstva u ljudskom obliku, neko dodvoravanje savremenicima. Bez njega bi bio jos bolji. Meni se svidjelo to prevazilazenje klasicnog nacina druzenja u filmu.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 21:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ender's Game (2013)

Slika

http://www.imdb.com/title/tt1731141/

Odličan. Malo neočekivan kraj, bar meni. Mali je malo njanjav al' valjda takav treba biti.
8,5/10

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

taksi je napisao:
SPOILER
Kraj je velicanje i prijateljstva u ljudskom obliku, neko dodvoravanje savremenicima. Bez njega bi bio jos bolji. Meni se svidjelo to prevazilazenje klasicnog nacina druzenja u filmu.

Pa nisam govorio o striktno emotivnom odnosu. Necemo se odreci drugih ljudi u nasim zivotima, bilo da su to prijatelji ili partneri. Covjek se moze ostvariti samo u drustvu, Aristotel and shit. Ali je zanimljiva ta teorija da se u tim megalopolisima, gdje je toliko ljudi koncentrisano na jednom mjestu, gubi ta face to face komunikacija.
Sto se tice Teodorove "ljubavi" prema Samanti, mi ne znamo kako bi to zavrsilo. Imao je on iste emocije prema bivsoj zeni. Po meni su najljepse scene filma one kada se on prisjeca zivota sa njom. Pogotovo ona scena kada ona treba da potpise papire za razvod a on se u tisini prisjeca trenutaka sa njom. Ta tisina u toj sceni je nesto fenomenalno. I po meni je ljubavna prica filma vezana za njih dvoje a ne za njega i Samantu.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Spoiler:
_зока je napisao:
Ender's Game (2013)

Slika

Odličan. Malo neočekivan kraj, bar meni. Mali je malo njanjav al' valjda takav treba biti.
8,5/10

Nadam se da si u pravu

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Film sa Fordom ne moze nikako imati ocjenu 8.5

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 22:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
V@nja je napisao:
Spoiler:
_зока je napisao:
Ender's Game (2013)

Slika

8,5/10

Nadam se da si u pravu

Meni je bio odličan. Kontam sad i knjigu pročitati, a izbjegavam je dugo vremena....

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
shakal je napisao:
Film sa Fordom ne moze nikako imati ocjenu 8.5

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 00:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
_зока je napisao:
Phoenix je napisao:
_zoka imaju li te knjige u prevodu kod nas? http://www.goodreads.com/series/70839-the-guardians U zadnje vrijeme sam ionako stalno sa nekom pačurlijom, eto mi savršenog izgovora da ih kupim. :oops:
(

Ne'a.....a ni taj mi crtani nije nešto specijalno...Al' iskreno ne sjećam se kad sam pogledao pravo, pravo dobar crtani....

Evo ti pa gledaj, ako nisi. :) Gledao slučajno prije godinu dana na tv-u, oduševio se. Anima stajl. Akira je za ovo 0, Ghost in the shell -5.
Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
to kao da kazes kako bi LeBron uzeo Mesija u partiji jedrilicarstva

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 02:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Jest kao da objašnjavaš da je švarci nula jer je henks bolji u drami, al jel crtić - jest - jesu li sva tri anime - jesu...Meni dosta da navrat nanos nešto povežem/uporedim na tamo nekoj temi na nekom forumu...i šta ti sad još tu dva zeca, tri zeca koji klinac, a :D?
Bolje da si zadao još koji crtić pa da imam nešto za pogledati sem ovih raševa, haslova, lajona, hobita sa 300 nastavaka koji nikako da dovedu priču do kraja i završavaju se papanski kad je najzanimljivije, kao serije...Ona j----a propalica od zmaja taman kaže aj em det glasom samouvjerenog jebača i onda se film završi jbt :roll: ...
Sad ću ja k'o Zoka - nisam gledao dobar film ima ihaaaj.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 11:57 
Veteran
Veteran

Elvis Presley je napisao:
taksi je napisao:
SPOILER

Pa nisam govorio o striktno emotivnom odnosu. Necemo se odreci drugih ljudi u nasim zivotima, bilo da su to prijatelji ili partneri. Covjek se moze ostvariti samo u drustvu, Aristotel and shit. Ali je zanimljiva ta teorija da se u tim megalopolisima, gdje je toliko ljudi koncentrisano na jednom mjestu, gubi ta face to face komunikacija.
Sto se tice Teodorove "ljubavi" prema Samanti, mi ne znamo kako bi to zavrsilo. Imao je on iste emocije prema bivsoj zeni. Po meni su najljepse scene filma one kada se on prisjeca zivota sa njom. Pogotovo ona scena kada ona treba da potpise papire za razvod a on se u tisini prisjeca trenutaka sa njom. Ta tisina u toj sceni je nesto fenomenalno. I po meni je ljubavna prica filma vezana za njih dvoje a ne za njega i Samantu.

Covjek kao drustveno bice - da, ali pitanje je ko ce mu praviti drustvo i kakav je taj kvalitet odnosa. Film je ozbiljno postavio i to pitanje - odnos kao metafizicki pojam nevezan za tijelo.

Lijepo je u filmu to sto je izjednacen odnos Teodora i bivse zene i Teodora i Samante. I sa zenom je prolazio zaljubljivanje, upoznavanje, i sve te lijepe stvari kao i sa Samantom. Izjednacivsi ih ucinio je odlicnu stvar, nije pao u klise da favorizuje ljudski oblik vec odnos.
Doduse, zajednicka im je i prolaznost, kao neki normalan tok dogadjaja i novi pocetak.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
prekasno je sad da te odvučem od stomatološke stolice, a kakav je kvalitetan Daljac od tebe mogao da bude :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Погледах ово: http://www.imdb.com/title/tt2051879/

Slika

Шта рећи? Нит смрди нит мирише. Није лоше филм, такође без неког силног просеравања и виших циљева али некако, могло је то много много боље. Онај ко је евентуално читао Кларкову "2010 Другу одисеју" одмах ће да се сјети одакле им идеја. Онај ко је гледао "Другу одисеју" неће, јер тога нема у филму. :)

Од мене 6,5.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Citiraj:
Vukovi i ovce

Svetislav Basara

Jeste da će ovo, ako sam dobro izbrojao, biti treći napis u Danasu o Vukovima sa Vol Strita, ali ne mogu da odolim a da i ja ne lanem neku o rečenom filmu. Vi, čestnejši publikume, pretpostavljam znate moje kriterijume u ocenjivanju filmova, al ajde da vas podsetim.
Dakle ovako - kad mi se puši već posle petnaest minuta projekcije, izlazim iz sale kao metak. Ako preguram prvih četvrt sata, sledeću krizu očekujem negde oko šezdesetog minuta. E, tada sve zavisi od zbivanja na platnu. Ponekad (ređe) uopšte ne osetim potrebu za duvanom - što znači da je film uzbudljiv - češće, međutim, poželim cigarčinu, ali ipak ne napuštam dvoranu. Krajnje retko biva da odgledam ceo film a da mi cigarčina ni na um ne padne.

E, upravo se to dogodilo dok sam gledao Vukove. A imajte na umu da film traje malo manje od tri sata. Ono, fakat, na ruku mojoj apstinenciji išli su (česti) prizori kriza mnogo žešćih od nikotinske, ali ipak je kvalitet bio presudan. Nema, brate, ništa bez starih majstora. Nevolja je što ih je sve manje i što sve manje snimanju. Ali kad se dohvate kamere - kao što je učinio Skorseze - onda leti perje. Otvoreno govoreći, odugovlačio sam sa odlaskom u bioskop zato što mi je pun Crven Ban filmova o Vol Stritu i gramzivim mufljuzima koji se muvaju po toj ukletoj ulici. Jeste Skorseze majstor - tako sam mislio - ali nema tog filmskog poslastičara koji će od govno-teme napraviti ukusnu pitu. O, kako sam se samo prevario. Moguće je, i te kako je moguće. Naravno, kad čovek ima duha. A Skorseze ga ima više i od Holivuda i od Mećavnika zajedno.

Skorseze svoju priču ispreda u tipično (i realistično) volstritovskom ambijentu, što će reći među avionima, kamionima, luksuznim kućerinama i jahtama, u svetu nezajažljivih brokera, navučenih na laki keš, lake žene, teške droge i otmene restorane. Glavni junak je - opet tipično - self made man; siromašak koji je prekonoć uspeo u životu, pa mu zinulo dupe. Jednom rečju - recept za teško, „angažovano“ sranje, zabašureno, je li, društvenim porukama i kritikom kapitalizma. Lepo je počivši Džon Hjuston rekao da on kada hoće da pošalje neku poruku, ode u poštu, a da se na snimanju filma bavi isključivo režijom. Isto to radi i Skorseze. Hoću da kažem - ne šalje poruke. Maestro priča duhovitu, sardoničnu, na momente i rableovsku - nipošto ne i površnu - filmsku priču o ljudskim strastima, među kojima srebroljublje (i ostale stvari povezane sa njim) zauzima počasno mesto. Duhovito se može - dodao bih i mora - govoriti i o najmračnijim strastima jer gde nema duhovitosti (kao što je kod nas slučaj) nema ni duha, a vrlo brzo ne bude ni svega ostalog. Ja sam, dražejši publikume, apsolutno na Džordijevoj strani i uopšte mi nije jasno zašto ga onaj - i on je simpatičan - FBI agent onoliko proganja. Uzima sirotinji pare? Je li, bogati? I treba da im uzme kad im je zinulo dupe da dupliraju crkavicu a da ne mrdnu dupetom.

Duvaj ga, Svetislave!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

taksi je napisao:
Covjek kao drustveno bice - da, ali pitanje je ko ce mu praviti drustvo i kakav je taj kvalitet odnosa. Film je ozbiljno postavio i to pitanje - odnos kao metafizicki pojam nevezan za tijelo.

Da, shvatam o cemu pricas. Zanimljivo je to pitanje.
Bas sam danas naisao na dobru pricu koja me podsjetila na ovaj film, procitaj je ako ti se bude dalo, meni se svidjela:
http://www.highexistence.com/mind-blowi ... ng-to-god/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668 ... 967  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]