banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 22:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2013, 22:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mrzim guzvu.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Choban je napisao:
zerocool je napisao:
A nema prostora, to je cinjenica. Ali opet, poslednjih par godina i kad je bilo prostora (koliko toliko), opet je vecina svirki bila poluprazna..

Pa nije to onaj fazon "If you build it they will come". Džaba ti prostor bez publike. A kada ima publike, ponekad prostor nije ni bitan, može se svirati bilo gdje, livada, garaža, park, uz Vrbas...

Problem je znatno dublji.
Scena postoji, i te kako postoji, samo se nikada nije razvila u onoj mjeri u kojoj bi neki željeli. Nije bilo dovljono kvalitetne podrške medija, npr. 80-ih BL nije imala TV kuću što je dalo prednost nekim drugim gradovima, nije bilo jačeg labela koji bi pomogao promociju, nije bilo puno umjetnika iz drugih branši koji su sarađivali i na taj način promovisali bendove (npr. film i muzika). Bilo je skoro pokušaja npr. u pojedinim medijima, ali jebeš takvu promociju kada ti stave bezvezan termin ili od emisije naprave fucking reality/takmičenje/____________ (dopunite sami). Problem je bila i biće relativno zatvorena scena, a zna se da se tako stvaraju oni koji hejtaju sve živo što dođe sa strane. I u takvoj situaciji u BL je dobila sjajne bendove.

Ima Demofest, ima i mjesta za svirku, još uvijek ih ima, imamo i novi label (novi Sopot izašao), RTRS sarađuje sa Alexandrijom, prije i sa Ladom... Ima i bendova. Ima i internet koji pruža super mogućnosti za promociju. Efekti - za sada slabi. Da li je lijenost u pitanju? Ili još uvijek scena nije dovoljno razvila i muzičari iskoristili dio onog što imaju na raspolaganju za promociju.
Ali, sve što nabrojah je možda zalog za budućnost jer će neki novi klinci možda se odlučiti da počnu svirati.

komplikovan tekst
prvo nepismen si label se ne mjenja kroz padeze vec se kaze izdavacka kuca drugo film i muzika nisu brendovi trece reality je sve oko tebe bio on F ili ne je stvar licnog dozivljaja
i za kraj bl je 80ih imala TV stanicu to sto si ti previse mlad da se sjecas to je drugo i isto tako bl grupe poput dinara radija ili basdansa su izdavale albume to sto se tice pop rock scene stari znanci emir basic i ostala jal klasicno/jazz ili narodna raja je isto tako izdavala ploce

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka

btw prva RnR grupa u bl je osnovana 1961

godinu dana prije rolling stonesa

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
chils je napisao:
prvo nepismen si label se ne mjenja kroz padeze vec se kaze izdavacka kuca drugo film i muzika nisu brendovi trece reality je sve oko tebe bio on F ili ne je stvar licnog dozivljaja
i za kraj bl je 80ih imala TV stanicu to sto si ti previse mlad da se sjecas to je drugo i isto tako bl grupe poput dinara radija ili basdansa su izdavale albume to sto se tice pop rock scene stari znanci emir basic i ostala jal klasicno/jazz ili narodna raja je isto tako izdavala ploce

E nek si mi rekao. Ja makar priznajem da sam nepismen, za razliku od nekih ;)

Pa jedan od prvih TV prenosa u BiH je bio iz Banjaluke, ne sjećam ga se, ali se i te kako dobro sjećam da smo imali samo studio TVSA u Banjaluci 80-ih, ali ne i televiziju. I danas imamo ITC u Banjaluci iz kojeg se samo povremeno javljaju u program BHT-a.
BH radio je danas druga priča, ima čak emisija o demo bendovima koja se realizuje iz BL. I to nije jedina muzička emisija koja ide iz BL. Ima ih još.
Imamo danas u Banjaluci više televizija, ali kakav muzički program nude, najbolje ćeš vidjeti ako prelistaš teme na podforumu mediji.

Izdavačke kuće smo imali, štampali ljudi knjige, ali label koji bi radio na promciji muzičara - ne.
I zaboravio si pomenuti Radio. Ploča "I konje ubijaju zar ne" je imala zapažen uspjeh, da nije bilo sranja 90-ih, ko zna šta bi bilo sa tim bendom ili bolje da napišem grupom ;) Ali, bilo. Prošlo vrijeme.

I dalje tvrdim da se scena nije razvila u onom pravcu u kojem je mogla. Da su se sve kockice posložile.
I dalje mislim da smo mala i zatvorena sredina.

Nego chils, dokle će neki stalno pričati kako je bilo prije, govoriti kakvi su ćevapi bili kod Muje 80 i neke, gdje se ko kupao na Vrbasu 70-ih, ko je gdje svirao... odnosno, biti zaglavljeni u prošlosti i kad će pogledati ono što se zbiva danas i pokušati raditi da sutra nešto bude poboljšano?
Od toga ko je gdje svirao "šeset i neke" nema puno vajde za ove što sada sviraju, niti će im pomoći u karijerama, niti će nekog klinca takve priče navesti da krene svirati.
Slažeš se?

Poslednji put menjao Choban dana 26 Dec 2013, 20:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 20:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
@ chils
A zvala se?

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka

mirdzoni zvali su se Meteori

gitarista cuveni Brane Ljiljak koji je kupio prvu elektricnu gitaru u bl od odstete sto mu je sukrija dao kad je na njega pao oluk sa slasticarne dok je prolazio

cobane ja jesam nepismen ali se barem trudim da u svojoj nepismenosti koristim izraze koje sam u skoli i ukuci naucio

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 21:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Znam za Meteore, stari je "momkovao" u to doba ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2013, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka

Od toga ko je gdje svirao "šeset i neke" nema puno vajde za ove što sada sviraju, niti će im pomoći u karijerama, niti će nekog klinca takve priče navesti da krene svirati.
Slažeš se?

i ne bas

znao sam puno crnih leptira koji su drljali po gitari dok im neko nije rekao kako je vojo stajcic u cikagu przio blues (vjerdostojnost nije bitna) i koji su onda krenuli kopati po big bill broonzyu i big joe williamsu pa dalje udarali obrnutu arheologiju

ps nisam zaboravio spomenuti radio

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]