cicak je napisao:
Domacice, čime vi premazujete kalupe za šape?
Po starinskom receptu, trebalo bi mašću, a mast ide i u tijesto. Ali ako je mast od neke starije živuljke može mnogo da se čuje, bar meni, tako da u zadnje vrijeme uglavnom margarin ili maslac, ali tako da namažeš svako udubljenje na kalupu. I da, sačekam da se bar malo prohladi prije lupanja iz kalupa.
azdajica-ny je napisao:
meni moji zabranili da pravim kolace barem radnim danima pa sad samo vikendom a ja vec kriziram,mogla bih barem neke muffine

Znači, invazija je počela.

Pokaži ti njima ko je aždaja bre! Čuj tebi zabranili kolače, ccc...

(Nije da nismo predvidjele nešto slično, al' 'aj...)
stigmata je napisao:
ako je to ono sto mislim, to je bas jednostavno za napraviti. gotovo kore isjeces na trake, pospes sjeckanim suvim sljivama, orasima i medom, zamotas kao male trokutice (sto je super jer nadjev ne ispada), peces i zalijes.

azdajica-ny je napisao:
jel suve sljive?ma ja pravim od gotovih kora,sjeckane suve sljive+sjeckani orasi+malo secera,bez ikakvog recepta
meni je lakse izrezati ako je u rolatima pecem(4-5 kora posute svaka s malo masnoce,u sredini fil,pecene i vec zalivene rezem,objasnicu ti uzivo

Kontam da jesu suve šljive, pa u sredinu ubačena jezgra od oraha, cijela izgleda ili krupno sječena. Ono što mene buni, jest što ne mogu da skapiram jesu li stavljali i pekmez ili su suve šljive mljevene, sjeckane, šta li već. I da li još nešto stave u smjesu, jer onaj ukus jeeee... mmmmm....
Edit: nemoguće da stave samo ovih nekoliko sastojaka a da je ovako dobar ukus...
http://www.jami.ba/baklava-sa-suhim-sljivama.shtml