http://www.frontal.rs/index.php?option= ... vQ.twitterМ:тел планира куповину 15 малих кабловских оператера
Генерални директор М:тела Горан Влаовић у интервјуу за пословни портал Капитал каже да разматрају куповину чак 15 алтернативних кабловских оператера у РС и Федерацији БиХ.
М:тел је од Конкуренцијског савјета затражио дозволу да купи оператера „Елнет“ Лакташи, који је у већинском власништву „Калдере“ Миленка Чичића. Елнет је само једна од 15 фирми чију вриједност М:тел процјењује и има намјеру да купи, каже њихов генерални директор.
Влаовић ове пословне намјере оправдава тиме да приватни оператери својим бахатим понашањем праве хаос на тржишту.
-На тржишту постоји бахатост појединих приватних кабловских оператера, који практично вршљају. Ниједан алтернативни оператер нема обавезу да у својим рачунима испостави и рачун за ртв таксу. Друго, нелегално шире мрежу на све стране, приватним или другим линијама, не улазим у то. Имамо масу малих кабловских оператера који су довели у уцјењивачку позицију велике оператере само да би их ови купили. Треба анализирати и да ли велики оператери у последњих четири, пет година нису имали добар стратешки план, што мислим да је немогуће, или је овдје постајала одређена блокада у администрацији и законским процедурама, с циљем да се обуздају велики оператери на уштруб масе алтернативних малих оператера. М:тел и остали оператери са доминантном тржишном снагом испуњавају све законске и друге обавезе, укључујући и ауторска права за све садржаје које пружају, док је опште позната чињеница да већина алтернативних оператера то не раде.
Нова ТВ забранила реемитовање у БиХ
Каква је сарадња са локалном влашћу када је у питању постављање кабловске мреже. Да ли сте задовољни сарадњом са властима у Бања Луци?
Покушавамо да ријешимо неке проблеме. Ове године наишао сам на добру сардњу, али они још нису повукли одлуку која нам практично забрањује да вршимо прекопавања у овом граду. Имамо парадоксалну ситуацију, да М:тел у Требињу има развијенију инфраструктурну мрежу, него у главном граду Српске. То је због одлуке Бањалуке да спријечи дивље тржиште гдје свако копа како хоће. Међутим, Бања Лука с друге стране није дала објашњење како било ко од оператера може да постави своје каблове и има своју оптику. Скупштини Града смо предложили више опција, партнерство да заједно правимо кабловску канализацију, да и остали поставе каблове и плаћају граду таксе, а ми би тиме покрили цијели град. Брине ме могућност да се врло лако може десити да Бања Лука као највећи град не буде технолошки најразвијенији.
Директор М:тела: Нећемо у Радишићеву зграду ако то нису чиста посла
Да ли М:тел у пуном капацитету на тржишту користи предност то што није државна компанија, за разлику БХ Телекома и Еронета који морају поштовати Закон о јавним набавкама?
Апсолутно не. Али не због наших потеза, већ због спорог регулативног апарата, који прописује правила на тржишту. Ми много брже функционишемо од остала два оператера, брже доносимо одлуке, брже се модернизујемо, али непостојање регулативе нас спутава. Примјер, мрежа 4Г коју смо промовисали, која је пандан модерних мрежа у Њемачкој, Британији и Америци,на коју смо спремни од априла, не можемо пустити. Морамо чекати ко зна колико, прво да се оконча поступак дигитализације да би се онда створили регулаторни услови, а ми смо као компанија спремни да 4Г услугу пустимо сутра.