banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 22:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541 ... 1193  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Okt 2013, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Posto cemo vec ostati bez Nove Tv,ukljucite nam RTL 2 HR ili novu Cinemaniu =) I mirna Bosna :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2013, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
Gazda1970 je napisao:
ukljucite nam RTL 2 HR

+1

Trebali su odmah izbaciti Novu kad su to tražili i ubaciti RTL 2.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2013, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
sad čuh da da su digli pretplatu za 2 KM zbog jebenih Pinkova :angry4:

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2013, 02:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2003, 13:27
1 KM :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2013, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Daky je napisao:
Gazda1970 je napisao:
ukljucite nam RTL 2 HR

+1

Trebali su odmah izbaciti Novu kad su to tražili i ubaciti RTL 2.

Slažem se. +1 ali nastaviće oni prikazivati i Novu TV jer su podnijeli preko AKOP-a zahtjev za nova pravila igre.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2013, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka

amadeuse oces mjenjati Arenu 1 SR sa onom postojecem,posto sve ide kao podmazano =)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Zadovoljan sam što konačno imamo pravi digitalni National Geographic.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2013, 08:16
Još samo da nam uvedu SK, pa da imamo gdje gledati Evro ligu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Неки дан сам био у БЛ и увео Елту у стан (интернет и кабловску). Дошло њих петорица, направили гужву у стану као да ће да штемују или реновирају стан. Ај' она двојица за интернет су то лепо урадили, провели ми кабал кроз предвиђене рупе на рачунарском столу и објаснили све како шта, брзину нисам проверавао јер сам тад имао само телефон да га испробам, углавном ради. А са телевизијом је била већа мука, прво су они тражили неке спојнице на улазу у стан и у ходнику сат времена. :( Па ми онда на новом LG ТВ нису знали наћи титлове и набедише ме да су ме они у Зеусу за*ебали тј. оштетили јер ми нису испоручили 2 даљинска уз ТВ, као да фали онај класични даљински са нумерациојом на себи и прелистају упуство за ТВ и нађу слике 2 даљинска један који имам и један класични и набеде ме да немам тај други. Они ми устврдише да сви SMART телевизори имају два даљинска (класични и онај један што ради као миш са курсором, а ја добио само тај што ради са курсором) После кад сам сам читао видим да је то универзално упуство за више телевизора истог произвођача и да има много даљинаца, а изнад сваког ситним словима пише за који је модел ТВ-а и чини ми се да је за мој предвиђен само тај који сам и добио. Онда сам набрзака прешалтао и успут сам нашао како да укључим титлове и бирам бројеве са притиском на куглицу, али нигде у оном списку канала нисам нашао ХД Арене, додуше, јако сам журио!? На којим бројевима буду ХД Арене???
Успут, благо речено, разочарао сам се квалитетом тј. неквалитетом слике на 42 инчном телевизору, очито сам купио превелик екран за њихов квалитет слике. :(

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Idi automatsko pretraživanje i full scan nemoj quick. Inače HD Arene su ti na 506 MHz. A to za sliku probaj podesiti omjer slike tj format.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 20:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Okt 2013, 18:53
amadeuse da li mi mozes reci mozete li pojacati signal na pojedinim kanalima i usgladiti tonove jer je jedan glasan a drugi tih unaprijed hvala

na txtv vratili sky plus

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka

zumbul je napisao:

na txtv vratili sky plus

Ima i na elti SKY + :) na 514.MHz

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 21:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
zumbul je napisao:
amadeuse da li mi mozes reci mozete li pojacati signal na pojedinim kanalima i usgladiti tonove jer je jedan glasan a drugi tih unaprijed hvala

na txtv vratili sky plus

За модератора. Ево ако амадеус не одговори за који дан (а неће), могу ли ја да објасним, а да ми опет не обришеш поруку? :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 21:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Niko nije dužan da odgovara na bilo čija pitanja; isto tako, nemaš pravo prozivati bilo koga, pa ni amadeusa. Svaki post tog karaktera, bio tvoj ili ne, biće obrisan, pošto vodi duskusiju u pogrešnom pravcu. Za lične prozivke, obrati mu se na PP.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ок, поштено. Ако се нико из Елте не огласи, ја ћу током седмице фино да објасним какви услови треба да се стекну за такво нешто, и зашто се неће стећи, без личне прозивке. Је'л ок?

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 08:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Sep 2009, 11:40
Prepustam ti odgovor.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 11:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Avg 2011, 20:18
Ja sam promijenio televizor. Umjesto LG-a od 82 centa, uzeo sam LG sa 106 cenata. Na prošlom sam imao probleme sa onom jednom frekvencijom gdje su pink movies i pink actioni, na ovom novom zasad nemam tih problema. Velicina dijagonale je, za ovaj stan u kojem boravim, idealna, utakmice u HD-u je pravo uživanje gledati, i s te strane, nemam zamjerki nikakvih.

Što se Evrolige tiče, Partizan gledam preko streamova...lošija slika, ali jebga, šta je - tu je...tako isto i kad se igra neki derbi jači u Engleskoj...
U petak u Combu upratih Zvezdu na SK-u, preko Totala, u HD-u, suza mi krenula...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 12:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Nov 2013, 12:49
Kablovska Ask iz Sarajeva i članica akopa je ponovo vratila SK u ponudu prije par dana,nek ponovo elta i txtv udruženim snagama nastave lagati korisnike o SK, a da FOX ne spominjem.
http://www.ask.ba/category/obavjestenja/

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 14:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
@dukicas, da ti nisi mozda ocekivao HD kvalitet SD signala zato sto imas HD televizor?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

amadeus je napisao:
Prepustam ti odgovor.

Благодарим. Елем овако (биће мало дужи текст па коме се чита нек чита, а остали могу да прескоче). Да не би послије било неспоразума, говорим о аналогном дијелу канала које Елта има "у каблу".

Да би неки телекомуникациони систем добро функционисао (а кабловску дистрибуцију можемо да сврстамо у то), потребно је да се испуни неколико захтјева.

1. да опрема укључујући и каблове, буде квалитетна
2. да постоје мјерни инструменти којима систем може да се "умјерава"
3. да постоји воља да се тако нешто (у)ради
4. да постоје људи који су у стању да то ураде.

Е сад...

Пошто се ради о аналогном систему ТВ преноса, сваки канал има своју фреквенцију (значи није мултиплекс као у дигитали). Постоји одређени фреквентни опсег који иде кроз кабл, канали од 2 до 69 плус кабловски ("S" канали).
Кад се сигнал простире кроз систем, долази до слабљења истог. Колико ће бити слабљење на одређеној фреквенцији зависи од параметара самог система, тј. од фреквентне карактеристике појачала и од слабљења које уносе каблови на датој фреквенцијих. Кабл исте дужине више слаби сигнал на вишој фреквенцији него на нижој.

Чињеница је да је Елта, макар у дистрибуцији по зградама, користила каблове најгоре могуће квалитете (тзв. пијачарски како их ја зовем "од миља") који слабе сигнал драстично више него што би то чинили квалитетни каблови. Тако је Елта уштедила на кабловима, али ко не плати на мосту платиће на ћуприји, па због тога мора да више појачава сигнал да би исти био употребљив код најудаљенијих корисника а и нема ни један канал преко 40. УХФ-а колико се сјећам (а амадеус ће да ме исправи ако сам погријешио). Тиме је ем сама себи направила проблем јер аналогни сигнал има тенденцију деградације након вишеструког појачавања ем је сама себи ограничила расположиви фреквенти опсег (како рекох раније овај овде Иком има програм на 67. каналу УХФ-а што је за Елту научна фантастика)
Да се вратимо на "умјеравање". Шта је то? То је процедура којом се осигура да су сви сигнали на оном нивоу који даје квалитетну слику на датом ТВ-у, без снијега, преслушавања канала и сличних проблема, од почетка до краја употријебљеног фреквентног опсега. Тај ниво је стандардизован одавно и сви произвођачи телевизора би требало да га поштују. И како се то ради? Па релативно једноставно.
Оде се до претплатника који је најдаље од задњег линијског појачала и мјери се сигнал код њега, који треба да је такав да задовољава услов квалитетне слике. При томе се НЕ МЈЕРИ збирни сигнал свих канала који иду кроз кабл јер такав податак не служи ничему и био би исти кад би се на основу просјека температуре у РС у неком датом дану одлучивало да ли је обавезна употреба ланаца на путевима за читаву РС, рецимо.
Значи мора да се мјери за сваки канал посебно. Е сад, кад се обезбједи да су сви канали ок код задњег претплатника тиме што се кроз кабл пусти сигнал који је појачан до потребног нивоа, иде се уназад, све до оног претплатника који је најближи појачалу. Због већ поменутог слабљења које уноси дистрибутивна линија тј. кабл, тај претплатник на почетку ће да има прејак сигнал, осим у случају кад постоје посебни излази са регулацијом нивоа за сваки спрат рецимо. Јер на сваком спрату постоји онај "јефтињака" раздјелник тј. "сплитер" који сигнал дијели на станове, па ако се сигнал "убоде" на том спрату за претпоставити је да ће код свих са тог спрата слика бити ок. Ако нема такве регулације, онда би требало да се ниво за сваког претплатника (или за сваки спрат генерално) ријеши атенуатором (никакво мудро слово, "Т" или "Пи" отпорна мрежа за импедансу од 75 ома) који би довео сигнал у нормалу, тј. да није прејак (јер је подешен према најудаљенијем, јелте), или да се израчуна колики укупни пад сигнала настаје након проласка кроз "икс" раздјелника и колики ниво ће да буде на сваком спрату па да се види да ли испуњава услов квалитета (мада је то иделани случај, пракса зна да буде другачија). И то је отприлике то.
Наравно, пожељно је сигнал оставити нешто изнад потребног нивоа, јер прво, већина људи има два ТВ-а у кући па ту иде додатни раздјелник који опет уноси слабљење и друго, не постоје два иста ТВ-а кад се ради о осјетљивости бирача канала, неки су осјетљивији од других.
Е сад... :)
Каблови, појачала и све остало имају тенденцију да старе, а кад старе, види врага, почињу да још више слабе или слабије појачавају сигнал него кад су били нови (нарочито они који висе са зграде на зграду и изложени су атмосферским утицајима). Самим тим, једном умјерен систем мора периодично да се поново умјерава, колика је периода зависи од брзине деградације система. (У Телекому је на свим не-оптичким системима постојао план умјеравања, мјесечни, тромјесечни итд...)
Све то како набројах тражи опрему, вријеме и знање. Сами процијените шта од тога недостаје...

Што се тиче нивоа звука у аналогији то тек показује колико недостаје воље. Наиме, Елта већ дуже вријеме све аналогне сигнале добија конверзијом из "дигитале". Што ће рећи да се на једном мјесту из дигиталног добија аналогни композитни видео сигнал, плус аудио сигнал. Одатле та два сигнала иду у АВ модулатор гдје се добија амплитудно модулисани ТВ сигнал (са дјелимично потиснутим једним бочним опсегом али небитно) и фреквентно модулисан аудио сигнал. Све се то ради на оној фреквенцији на којој сигнал треба да се појави у каблу (да сад не улазим у детаље). Е на оном мјесту гдје постоји аудио сигнал, постоји и могућност да се исти доведе на жељени ниво, осим код канала који су сами од себе технички неисправи (ТВ Патриа Добој) или имају намјерно много јачи тон на рекламама (Пинк канали). Зашто то нико није у стању да уради, остављам вама да процјените или амадеусу да овговори. И не само да нико није у стању да подеси аудио сигнал него је једно вријеме макар у Добоју видео сигнал на већини канала био толико премодулисан да кад би се појавила слика са изразито свијетлим детаљима добили би "умилни" тон из звучника телевизора са катодном цијеви, због одласка модулације у "негативу" што је опет утицало на издавајање и демодулацију тонског носиоца (5,5 MHz) али да не улазим у детаље (ЛЦД/плазма су имали друге проблеме због тога али макар звучници нису вриштали), од кога не би могли да чујете било шта.
И онда у тако "офрље" подешен и постављен аналогни систем пустите дигитални сигнал... :) А да не причам о томе да (опет говорим за Добој) сама конверзија која се обавља "у кући" тј. Елти из дигиталног у аналогни негдје "штека" тако да свако мало примјетите како застане слика и/или тон у аналогији. Мислим, кад нису у стању да ту прву конверзију за аналогији код себе одраде како треба, шта очекивати кад сигнал изађе "у дистрибуцију".
А онда на све то рецимо додате шум и брум из напајања, који може да разбије дигиталу много ефикасније него аналогију, рецимо (проблема са напајањем сам се нагледао на Елти у Добоју прије 5-6 година само тако).
И онда по томе свему још иде сигнал за интернет.

Толико од мене.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541 ... 1193  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]