Nedovoljno topla

Salim se, naravno ako se gleda na sam kraj, kao i na neke scene tokom filma, onda "mlak" nije prava rijec, naprotiv, veoma je efektan. Ali upravo ta usiljena priroda glavnoga lika i scena u kojima se pojavljuje mi najvise bodu oci. Ocigledno je da je V trebalo da puca od poetske tragicnosti, pa su to nastojali da prikazu u apsolutno svakoj sceni, cime su doveli do (barem sam ja tako osjecao) komicnosti (a ovo ne bi trebalo da ima elemente parodije, osim parodiranja sistema i njegovih lidera) glavnoga lika. Film se ipak bavi ozbiljnim temama, i, iako zbrkanim i cesto nejasno definisanim, ozbiljnim idejama. Da je V sve vrijeme nosio masku, citao poeziju i kazivao svoje misli i namjere, a drugi likovi da su prikazani samo u sluzbi pojasnjenja njegovih ideja, kao neke crne mrlje koje mrmljaju, ovo bi bilo mnogo ubjedljivije, ali onda to ne bi bio film, a jos manje blockbuster. Ovako su likovi u boji, oni pricaju, oni kao imaju svoje ideje, krecu se, ali, u sustini, nijedan od njih ne postoji, oni su mlaki, oni su svi odreda jednolicni i prosti, te nemaju nikakvu funkciju u razvoju filma (kazem, oni bi trebalo da postoje radi pojasnjenja price i ideja glavnoga lika, ali, ako ih vec nisu mogli prikazati kao bitne i uvjerljive, cini mi se da bi bilo dovoljno staviti ih kao osobu A, osobu B, djevojku, diktatora i slicno, pa cak ih ostaviti i bez replika, te angazovati statiste ili ih nacrtati). Cini mi se da bi ovaj film bio veoma dobar animirani film i to je to...
All the King's Men (1949)- zasto se o ovome filmu ovako malo govori i ovako malo zna? Odlicna politicka prica o covjekovom putu ka postanku onoga sto mu se na pocetku puta gadilo i sto ga je nagnalo da na taj put krene. Inace je bazirana na zivotu senatora Luizijane Huey Long-a. Mnostvo scena nabijenih emotivnom napetoscu (cesto i bez rijeci), brzi i inteligentni dijalozi, razmisljanja o politici, vlasti, dolasku na vlast, politicarima, korupciji, prevarama, mitu i svemu onome sto krasi takav zivot.
Mozda se i kompletan ljudski rod sa svim svojim klasama nikada kroz istoriju nije mijenjao, ali za jednu grupu sam siguran da je oduvijek ista- politicari...
Ocjena 8/10