/dev/null je napisao:
@che,
Veliki vođo,
evo sa zemlje da te nešto upitam. Jel ti koristiš Linux zato što nemaš da platiš 12 maraka za Windows XP + CD pun programa? Ne tebi je žao što će vlada morati da plaća 5 000 000 dolara microsoftu. O veliki patrijoto roda mojega.
Ja stvarno ne znam, ali ti mora da studiras ETF. Wine je emulator. To što mu se ime bedači je ono ismijavanje. Drugo da si ikada išta pametno u linuxu radio vidio bi da je wine jedna obična igračka, rad par ljudi punih entuzijazma da pakoste malo billu vrataru

. Glavna gEk fora je bila ko će potjerati više mikrosoftsku aplikacuju na linuxu, uvatiti screen i okaciti na net.
Da ja tebe pitam, jes ti ikada cuo da je neko nesto ozbiljno wineom uradio? Potjero PS i radio sa dokumentom od 50-100 Mb? Da nećeš možda InDesign da tjeraš? Šališ se? Aj pokreni neki bolji gejm da ti radi stabilno...
u gore navedenoj poruci ima dosta istine vezano za wine jer zaista svaki ozbiljan rad je skoro pa nemoguc. ja sam caprkao sa kazaa-om i pokrenuo je i skidao mnuziku ali nije to to. program se zamrzava, fontovi sjebani, puca stekce,....... Osim toga ako se neko vadi na autorska prava od toga nema nista jer koristis win dll fajlove a i za njih vaze autorska prava kao za dio windows-a.
dalje sto se tice entuzijasta koji prave wine ja njih podrzavam jer u neku ruku nastoje da kazu tvorcima software-a da je krajnje vrijeme da naprave svoje programe i za linux platformu. ako neko mora da kupi njihov softver ne mora da daje jos 100E za windows.
p.s. istina je da ti mozes da kupis za 10KM sve sto ti treba za udoban rad na komp-u ali razmisli malo da li vlada ima 5 000 000 KM za legalizaciju? sta mislis cije su te pare? sjecas se kad pijes kafu da ti fino pise stavka "porez". jesi uvozio auto? stavka carina i porez
dakle druze to su nase pare a ne vladine. e sad ti meni reci zasto da vlada ne predje na linux i ne podijeli svojim sekretaricama koje kuckaju po word-u masine pogonene linux-om i open office-om. time bi se ustedile ogromne kolicine love koje bi se mogle preusmjeriti negdje drugdje.