banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 00:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 15 Sep 2013, 12:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
E nije taj ovo je Oliver Antić.....prvo prde Tito nalapao i sakrio pa sad odjednom to je od Karađorđevića ostalo :P u frci nisu stigli da pokupe...ili nije stalo u avion preteški bili :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2013, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
nepokoreni je napisao:
E nije taj ovo je Oliver Antić.....prvo prde Tito nalapao i sakrio pa sad odjednom to je od Karađorđevića ostalo :P u frci nisu stigli da pokupe...ili nije stalo u avion preteški bili :wink:

Radi se o sitnijem nakitu porodice Karadjordjevic (ordeni, medalje, itd.). To o cemu ti pises su zlatne poluge tj. zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije, a za koje je vezano predanje da su ih sa sobom odneli Karadjordjevici iz zemlje (komunisticka propaganda jos iz vremena rata) a sto nema veze sa istinom.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2013, 18:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
a za koje je vezano predanje da su ih sa sobom odneli Karadjordjevici iz zemlje (komunisticka propaganda jos iz vremena rata) a sto nema veze sa istinom.

Iskopaj negdje ako ima, davno sam čitao, svjedočenja Andrije Koprivice. Nisu ponijeli SVO slato, mada jesu dosta, nije jednostavno bilo vremena a i nije moglo sve da stane u avion, jerbo je to bila masa a avion nije bio ko danas 737 pa natovari i 'ajmo....On je sa rođakom sakrio veliku zaostalu količinu, uništio sanduke i dokaze, čak su neke poluge poubacivali u septičku jamu pored te kuće :) poslije oslobođenja to su bile prve zlatne rezerve nove države :wink: Kralj je ponio DIO zlata ne SVE, to je istina :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Silvio Dante je napisao:
a za koje je vezano predanje da su ih sa sobom odneli Karadjordjevici iz zemlje (komunisticka propaganda jos iz vremena rata) a sto nema veze sa istinom.

Iskopaj negdje ako ima, davno sam čitao, svjedočenja Andrije Koprivice. Nisu ponijeli SVO slato, mada jesu dosta, nije jednostavno bilo vremena a i nije moglo sve da stane u avion, jerbo je to bila masa a avion nije bio ko danas 737 pa natovari i 'ajmo....On je sa rođakom sakrio veliku zaostalu količinu, uništio sanduke i dokaze, čak su neke poluge poubacivali u septičku jamu pored te kuće :) poslije oslobođenja to su bile prve zlatne rezerve nove države :wink: Kralj je ponio DIO zlata ne SVE, to je istina :wink:

Колико је мени познато најновија истраживања су показала да је влада са собом из земље однела неких 36 кг злата. Остало је остало у земљи и посакривано. Један сандук су нашли и Немци, један партизани а један четници. Остало је нађено касније после рата.

Писале су Вечерње о томе. Морам нађем линк.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Silvio Dante je napisao:
Колико је мени познато најновија истраживања су показала да је влада са собом из земље однела неких 36 кг злата. Остало је остало у земљи и посакривано. Један сандук су нашли и Немци, један партизани а један четници. Остало је нађено касније после рата.

Писале су Вечерње о томе. Морам нађем линк.

b
Bitno je da on NABR'O. pokupio je sta je stigao i koliko je mogao. ostavio SVOJ narod na cjedilu. Sad ga treba jos zaliti.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 16:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Колико је мени познато најновија истраживања су показала да је влада са собом из земље однела неких 36 кг злата

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Crni Silvio šta ti čitaš....pa tu se govori o stotinama kilograma poluga, to 36 kila je stalo im u džepove...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Колико је мени познато најновија истраживања су показала да је влада са собом из земље однела неких 36 кг злата

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Crni Silvio šta ti čitaš....pa tu se govori o stotinama kilograma poluga, to 36 kila je stalo im u džepove...

Питање је шта ти читаш? Влада, генералштаб и краљевска породица су авионом напустили земљу. Заједно са њима из земље је изнесено је укупно 674 кг златних полуга. Од тога краљевска породица је изнела око 36 кг. Остало је изнела влада и генералштаб. Тим полугама је плаћан смештај владе у Лондону, живот краљевске породице, итд.

Citiraj:
Злато које су донели у Енглеску пучисти су морали да депонују у Енглеској банци. Од тога су исплаћиване плате министрима и службеницима у њиховим владама у Лондону, као и месечне принадлежности краљици Марији, краљу Петру Другом и његовој браћи краљевићима Томиславу и Андреју до 1952. године.

Извор: Политика

Огромен количине злата које ти спомињеш као однешене су комунистичка пропаганда. Прво, нису били у стању да изнесу толику количину из земље. Друго, пред рат већи део златних резерви краљевине пребачен је за Енглеску а из Енглеске транспортован за САД. Највећи део тих резерви остао је у САД, које су исте једноставно након Другог светског рата присвојиле.

Citiraj:
У Енглеску је стигло 980 сандука у којима се налазило 3.379 златних полуга. Народна банка Краљевине Југославије у Лондону је већ имала 225 златних полуга, па је та резерва увећана на 44.886,61 килограм. Према свим расположивим подацима до којих је дошао историчар Миодраг Јанковић, уочи пуча 27. марта 1941. године Краљевина Југославија је поседовала 84.574 килограма чистог злата.

Извор: Политика

Citiraj:
Од злата које је остало у Никшићу, 100 килограма је украдено у хаосу око бекства владе. Италијани су отели 176 сандука или 8.393,22 килограма. Немци су у манастиру Острог запленили четири сандука са 188,45 килограма. Четници су пронашли и узели један, а Озна пет сандука и пренела их у Београд.

Citiraj:
У трезорима у земљи остало је 10.703,41 килограма: у ужичком подземном трезору 9.611,30 и у Сарајеву 1.089,80 килограма. Ово злато доцније су отеле усташе.

Коначан резултат:

Citiraj:
После дугогодишњих истраживања Репарационе комисије после Другог светског рата утврђено је да је у власништву ФНРЈ остало 49.033 од предратних 84.574 килограма монетарног злата.
Шта се десило са 35.541 килограмом?

Пучисти су поарчили скоро 20 милиона долара. Влада САД је проценила да је конфискована имовина њених грађана у Југославији, која је објективно вредела између три и четири милиона, вредна 17 милиона долара.

Тако су „наши савезници” Американци из југословенског депозита од 41.666 килограма монетарног злата узели 15.649,22 килограма и наплатили оружје, униформе, храну, возила, авионе – све оно што су у виду помоћи за време рата испоручили Титовим партизанима и Михаиловићевим четницима. Што је најбитније, наплатили су и бомбе које су пред крај рата бацали на српске градове.

Остаје чињеница да Карађорђевићи нису „побегли с народним парама”. Краљ Петар Други је из Никшића одлетео само с личним пртљагом. Кнез Павле је, с породицом, 27. марта 1941. године у поноћ, такође само с личним пртљагом, укрцан у воз који га је одвезао у Грчку, где је предат Енглезима, који су га интернирали у Кенију.

Надам се да је сада мало јасније.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... ugoslavije

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 20:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Treba li ovo opet zaključavati?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 20:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Malo bajatija vijest ali zanimljivo:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/400299/Tito-nije-bio-ni-Rus-ni-Poljak-a-ko-je--niko-ne-zna

:)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2013, 01:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Treba li ovo opet zaključavati?

Што би закључавали?

Чичак напише неистину, ја укажем на то његовим потписом и ти обришеш упис и закљувао би.

Истина, ван теме је дискусија али није први пут.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2013, 08:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Između čičkovog i tvoga posta je bilo još desetak drugih koji su u međuvremenu obrisani :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2013, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://www.vecernji.hr/zivot/za-jedne-najveci-hrvat-svih-vremena-druge-zlocinac-clanak-603732 :-?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2013, 12:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
Mnogi ga uzdižu, mnogi opet ne...

Ja ne mogu ništa reći jer nisam živio u njegovom vremenu niti ga pamtim, ali opet po pričama drugih nije bio toliko dobar za srpski narod. On je jedan od "krivaca" zbog ove situacije sa Kosovom i Vojvodinom, on je taj koji im je dao autonomiju i šansu da se u nekoj daljoj budućnosti bore za nezavisnost. Opet nije dopustio Srbima da se vrate na Kosovo poslje završetka rata te je pustio Šiptare da se dole nastanjuju. A i mnoge druge priče koje se vezuju za njega, kao recimo da je bio mason i da on nije ono čime se predstavlja, da je zapravo pravi Tito poginuo u prvom svjetskom ratu...

Ljudi se i dan danas previše zamarju osobom koja je umrla prije 33 godine...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2013, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
NemoN je napisao:

kao i nekima koji su u Hagu.......a sve ce to jednom prekriti ruzmarin , snjegovi i sas.....

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2013, 13:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
a moglo je bolje

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2013, 02:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.youtube.com/watch?v=jTwaGaPuIpg

Морао сам :D

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2013, 14:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2013, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2013, 08:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
NemoN je napisao:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zOJdlksvtBY[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 01:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Unuka druga Tite.

Citiraj:
Ona je u svom obraćanju napisala da za posljednjih 11 godina Titovog života Jovanka nije bila prisutna ni na jednom porodičnom okupljanju, kao i da je Broz nikad nije pominjao.
U svom obraćanju javnosti Saša je napisala sljedeće:

"Dragi mediji, ako ste već decenijama u stanju da kopate po nečijem životu i ako se ponašate kao da znate sve i ako ste u stanju konstruirati i objavljivati 'life story' prema političkim i 'kako vjetar duva' prilikama...

Onda ste nekim čudom propustili informisati naciju da moj djeda nikada nigdje i nikome nije rekao gdje želi biti sahranjen. Da ja pitam odavno bi bio blizu mene u Zagrebu koji je tako volio. Bio je građanin svijeta, ali u prvom redu Hrvat!

Takođe vam je promaklo da posljednjih 11 godina života mog djede (kažu i mnogo duže ali ja pamtim toliko) Jovanka nije bila prisutna ni na jednom - zaista ni na jednom porodičnom okupljanju. Djeda je nikad nije spominjao. Vidjela sam je tek jednom, na sahrani djede, na kojoj je bila isključivo jer su to tražili moj otac i moj stric.

Kako je završila priča između djede i nje zapravo me ne zanima. Niti bi sve vas to trebalo da zanima.To je njihova stvar. Da su svi ti medijski 'polipi' upućeni, kako misle da jesu, ne bi mahnito divljali po mojim telefonima i tražili izjavu. Zapravo evo izjave - Dvoje ljudi su jednom imali nešto i to nešto je jednom prestalo. Kraj priče.

Ja ću ipak oprostite, slavljenički, moja Sara danas ima 19. rođendan. Hvala svima koji razumiju!"

Izvor: Blic

Aha, kako komentirate ovo, Hrvat, volio ZG, nije imao posljednju želju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]