banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Problem s grafikom
PostPoslato: 07 Sep 2013, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008, 10:47
Danas opet neki novi belaj. Monitor mi se zacrni na sekund ili dva i opet dodje sebi. I pojavljuju se oni zelenkasti i crvenkasti kvadratici.
U cemu je problem? Monitor ili graficka karta? Sta trebam mijenjati? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2013, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2010, 21:45
Predlozicu nesto, ali uopste nisam siguran da li je tacno. Mijenjaj rezoluciju, ako zelenkasti i crvenkasti kvadratici ostaju na istom mjestu, onda je (valjda) do monitora, a ako se pomijeraju u zavisnosti od rezolucije, onda je (valjda) do graficke.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2013, 19:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
Ja sam imao na win-7 nekad slican problem, bio je problem do drivera... svako malo je tako strecala slika i pisalo je nesto na fazon "video adapter has stopped working" ili nesto tako...

pa tako da probaj instalirati najnoviji driver sa sajta graficke

p.s. ako je windows xp u pitanju a imas atijevu karticu instaliraj .net framework 2.0

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2013, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
supermanijak je napisao:
Danas opet neki novi belaj. Monitor mi se zacrni na sekund ili dva i opet dodje sebi. I pojavljuju se oni zelenkasti i crvenkasti kvadratici.

Ako se monitor zacrni (kao kod promjene rezolucije pa se vrati na staro) crasha se driver od kartice, ako se nakon toga pojave cudni sareni oblici to su artifakti, imas par rjesenja ili promjeni driver, graficka se pregrijava (treba ciscenje) ili je kartica dotrajala pa treba reflow u rerni :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
supermanijak je napisao:

Ako se monitor zacrni (kao kod promjene rezolucije pa se vrati na staro) crasha se driver od kartice, ako se nakon toga pojave cudni sareni oblici to su artifakti, imas par rjesenja ili promjeni driver, graficka se pregrijava (treba ciscenje) ili je kartica dotrajala pa treba reflow u rerni :D

Upravo je to. Pokusacu onda nesto napraviti. Ako rikne grafika makar imam dobar kuler na njoj. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A uvjek je mozes u rerni prepeci malo pa vidjeti jel onda radi :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 08:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mogao bih malo se igrati da vidim kako to ide. Mozes mi pojasniti kako tacno to ide??

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zagrijes rernu na 200C, poskidas sa kartice sve plastine djelove (ventilator i sta se moze jos skinuti), uzmes tanjir zamotas ga folijom i na njega stavis karticu i gurnes u rernu i peces 10 minuta, izvadis karticu, pustis da se ohladi sat vremena i namontiras djelove :P

Posluzis u PCI-e :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 13:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Meni to nije pomoglo, imaš li još kakav recept iz kuhinje? :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Zagrijes rernu na 200C, poskidas sa kartice sve plastine djelove (ventilator i sta se moze jos skinuti), uzmes tanjir zamotas ga folijom i na njega stavis karticu i gurnes u rernu i peces 10 minuta, izvadis karticu, pustis da se ohladi sat vremena i namontiras djelove :P

Posluzis u PCI-e :)

Servirati hladno :D

Moze li se skinuti VGA i DVI konektor?? I S-video. Sta sa njima?? Ja mislim imam i neki kalem (barem mislim da je to, pise 1R0) na kome je neka crna kocka. Jel to plastika ili nesto drugo??

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne moras skidati te konektore, nece se istopiti na 200C, mislim da su zalemljeni svedno na plocu pa ih bolje ne diraj :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ispece ja nju dobro. Ali izgleda da sam je prepekao :D Ne daje znakove zivota sada. Sad odoh traziti drugu.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 16:39 
Majstor
Majstor

Ja sam čuo u više navrata da za to pečenje ali još nisam sreo nekog da mi kaže da mu je to baš baš pomoglo... :)

U kojim to slučajevima navodno pomaže i zna li neko objasniti kako pomaže

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam popravio tako par kartica, i dtb_pro je isto ispekao dosta, u 90% slucajeva pomaze, stim da nakon toga moras staviti ventilator jaci, ali se vecinom kod kartica sa pasivnim hladjenjem ovo desava pa na njim moras namontirati aktivno.

Desi se to da se karticama sa pasivnim hladjenjem ili cak rjedje sa aktivnim zbog pregrijavanja pojave hladni lemovi izmedju kontakta grafickog cipa ili memorije, kad je ispeces kalaj koji je bio na pinovima se ponovo istopi i "zalemi" se nazad na plocu, to ti je kao "reflow" samo bez profi opreme :)

Uglavnom tako se i rade SMD komponente i u fabrici samo sa profi pecima i opremom.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Davno, davno probao na tri različite kartice, sva tri puta uspjelo. Ali to nije rješenje. Najčešće se to radilo sa NVIDIA GeForce 8000 serijom, jer su upravo one najčešće stradavale. Ali postupak je mogao da posluži i seriji 9000, ali i mnogim novijim. NA nekim ATI karticama takođe.

Zašto to nije rješenje? U čemu je uopšte problem? Radi se naime o takvom kvaru grafičke kartice u kojem se GPU čip usljed žestokog pregrijavanja dijelom odvoji od ploče odnosni neki pinovi izgube kontakt sa osnovom. Najčešće žrtve su bile grafičke kartice sa pasivnim hlađenjem, čuvene "Silent" varijante. One jesu bile tihe jer naravno nisu imale pokretnih dijelova (ventilatora) već samo ogroman hladnjak. Taj hladnjak nikad nije mogao proizvesti adekvatan odvod toplote sa čipa.

"Pečenje u rerni" je zapravo najprimitivniji pokušaj zaliječenja tog kvara. Sa grafičke kartice se ukloni kompletan sistem za hlađenje (hladnjak i ventilator ako ima). Sa GPU-a i memorijskih čipova se pažljivo uklone ostaci termalne paste i termalnih gumica. Preostalu nešistoću očistiti alkoholom. Ukoliko je grafika low-profile pa je VGA ili DVI izlaz spojen malim flat-kablom, skinuti i njega. Karticu pažljivo umotati u alu-foliju. U prethodno zagrijanoj pećnici na nekih 190 stepeni Celzijusa ubaciti karticu. Najbolje na rešetku jer tako ima najmanje kontakta sa drugim površinama. Ostaviti nekih 7-8 minuta, 10 maksimalno. Nakon toga pogasiti pećnicu, otvoriti vrata i ostaviti karticu da se postepeno, lagano ohladi. Izvaditi nakon nekih 5 minuta, odmotati i ostaviti da se hladi i "odmara" barem sat vremena. Za plastične dijelove na kartici ne brinite. Ta plastika popušta tek na 220 stepeni.

Šta je poenta? Poenta je da se usljed vanjskog termalnog djelovanja na čip postigne to da se podnožje čipa ugrije taman toliko da kalaj popusti i da se odvojeni pinovi ponovo uhvate za ploču i ostvare kakav-takav kontakt. Nakon što je kartica odstojala, na čip se nanese kvalitetna termalna pasta, a ako su na memorijskim čipovima bile termalne gumice, moraju se nabaviti i one (jesu skupe, ali pasta neće ostvariti potreban kontakt). Hladnjak se vrati na mjesto, a ukoliko je bio pasivni (u većini slučajeva jeste) improvizacijom se mora pretvoriti u aktivni, odnosno na hladnjak je potrebno nekako navrnuti ventilator koji će odvoditi vreo vazduh sa hladnjaka. Ventilator prilagoditi veličini hladnjaka, a može poslužiti i oni koji se spajaju na ploču i oni koji se spajaju na molex napojnu granu. Sve ovo je potrebno jer se ovako "obrađen" čip sada daleko lakše i brže grije te bi bez ventilatora vrlo brzo ponovo "produvao", a ponavljanje ovog procesa nema baš puno smisla.

Ovako "zaliječena" kartica više ne može slušiti za pokretanje PC igara ili ne daj Bože za 3D modeliranje ili video-rendering. Tako da se ne zanosite. Kao što rekoh ovo je najprimitivnija metoda, ali je zato svakom dostupna. Malo "ljepša" varijanta je korištenje duvaljke vrelog vazduha umjesto rerne, naročito ukoliko se čip prije obrade iglom i špricom prvo malo podlije rastvorom tinola radi boljeg efekta cjelokupne operacije. Brener nije preporučljiv zbog otvorenog plamena gdje je teško kontrolisati temperaturu.

Svaka sličnost sa čuvenim "duvanjem čipa na laptopu" nije ni slučajno slučajna. Radi se o identičnoj problematici, ali daleko težoj varijanti. Grafički čip u laptopu je integrisan u ploču i tamo se mora i obrađivati (dakle, rasturanje cijelog laptopa) s tim što je pospješivanje hlađenja tako obrađenog čipa praktično nemoguće jer u laptopu nemate prostora za improvizaciju sa dodatnim ventilatorom. Sv ešto se može je nakon operacije zamijeniti pastu i termalne gumice, eventualno ubaciti neku pločicu bakra za bolje hlađenje, ali tu je kraj. I u laptopima po pravilu to "zaliječenje" ne drži dugo.

Pravilan servis ovakvog kvara se popularno naziva "Reballing" koji podrazumijeva zamjenu svih kalajnih kuglica kojima se ostvaruje kontakt između pinova čipa i ploče. Zapravo, puni servis bi značio i promjenu čipa, ali da ne pretjerujemo sad. Oprema za solidan reballing je papreno skupa. Oprema za kvalitetan reballing je *ebeno skupa. Toliko da se na našim prostorima ne isplati. Uostalom, ukoliko nekoga interesuje, može ovdje pronaći sve što ga zanima:
Reballing čipova na matičnim pločama

Nadam se da su stvari sada malo jasnije.
Lekcija je završena. Hvala na pažnji. Laku noć i prijatno!
:lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kako ti se da? :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
danijell je napisao:
Kako ti se da? :lol:

Vidi se da me ne poznaješ... :-)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako ti se samo dalo :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 21:25 
Majstor
Majstor

Neka neka, treba mu kupiti cokoladu na svakih 5 postova, ima "nas" koji tu i tamo nesto kao znamo pa eto hvatamo priliku da se pravimo pametni.... mada ja kad i nesto pitam ili pratim neki post, nadam se da ce on odgovoriti, jer stvarno covjek objasni i izgleda zna...skoro sve...ccc...dtb_pro je kao neki IT fantomski robin hood...

salu na stranu, malo je ljudi danas koji hoce podijeliti znanje i cake....tako da respekt (nije da se uvlacim) :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2013, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidi se da covjek hoce uvijek da pomogne. Kao i meni neki dan. I kao sto rece Peca, malo je ljudi koji hoce da podijele znanje, osim vas na forumu ovdje. Svaka cast vam na tome. Dtb je bog, ja sam to vec rekao.

P.S. ja mislim da mojoj grafickoj i nije trebala rerna, ali nisam uspio popraviti drajvere jer se stalno gasio monitor.
Nema veze. Poucno iskustvo :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]