Ne bih se baš složio. "Individualizacija" i osjećaj solidarnosti i pripadnosti zajednici se uopšte ne potiru (naprotiv), osim u slučaju kad je ta "individualizacija" fingirana, isfolirana, ili uslovi pripadanja zajednici isuviše rigidni. Manjak solidarnosti i osjećaja zajedništva (društva, države, naroda, u našem slučaju) o kom ti govoriš nije posljedica "individualizacije" ili "samoaktuelizacije", već potpunog gubitka kompasa kad su u pitanju vrijednosti na nivou društva. Jeste, opasno je to područje, kad se spomenu vrijednosti, ali je i činjenica (a toga se dotakao i Džontra) da je teško formirati individualni sistem istih kada je on u širem okviru nepostojeći, ili veoma konfuzan i često protivrečan.
No, malo smo preopširili priču. Danas, kad imamo neke minimalne pakete od 50-60 kanala, solidno brz internet u odnosu na standard, nikad više knjiga u opticaju a da se ne mora ići do biblioteke, čak ni izaći iz kuće, čitave kolekcije "Zlatne serije" i "Lunovog magnus stripa" na svega par gigabajta, nikad jeftinije lopte, nikad jeftinije bičarke

reći "oni nam nameću Farmu" baš djeluje ko neko jadno kukanje.
edit: ovo je trebalo da ide poslije onog prvog kruplj...zokinog posta

Citiraj:
Ne govorim o Balkanu nego čovječanstvu uopšteno. Dok su postojale neke norme u obrazovanju, zabavi i sl. čovječanstvo je napredovalo. Sad kada na tv-u, internetu i sl ima svega jer niko ne reguliše, a program se pravi samo zbog para nove genracije su po pravilu sve gluplje i sve manje obrazovane. Čast pojedincima al' u prosjeku, unatoč pristupu bukvalno svom ljudskom znanju pomoću interneta, mladi su iznenađujuće neobrazovani i glupi.
Sa ovim se slažem, bio sam napisao nešto u ovom stilu, pa obrisao, da ne širim priču. Mene ponekad fascinira da ljudi od 17-18 godina ne znaju za neke "kanone" popkulture (dakle, ako govorimo o opštem obrazovanju, to je ono najniže na ljestvici), jer im se definicija provođenja slobodnog vremena svodina na par sati fejsbučenja. Ali opet, s obzirom na trenutak u kojem živimo, i na tehnologije koje postoje, prije sam za maksimalne slobode, nego cenzuru od starne "objektivnih institucija".