Moje recenzije su recenzije jedne obicne gledateljice, krajnje subjektivne i nimalo strucne.
Lorens u svakom slucaju, kino Palas, avgust 2013
Sta reci? Na film sam isla jer je neamericki.
Kako sam ja dozivjela film...
Negativno
-u glavnom liku, Lorensu, nisam uspjela vidjeti tu zenu kojom se on smatra, nisam je uspjela vidjeti cak ni unutrasnjim okom. E sad, ili je do filma i glumca, ili je to i bila namjera autora. Naime, mogla bih to opravdati dobrocudnom pretpostavkom da sam, ne vidjevsi tu zenu, zapravo vidjela stvari iz perspektive Lorensove velike ljubavi, zene sa imenom Fred. Cini mi se da ni ona do kraja filma nije uspjela ono sto nisam ni ja. A mozda je to neka poenta.
-film je predug, ima dosta nekih scena koje su suvisne. Ja doduse volim, uslovno receno, usporene filmove u kojima imam vremena da provarim neke stvari, da se identifikujem sa nekim stanjima itd..a ne samo da uzivam u senzacijama. Medjutim, ovdje su na momente stvari prerazvucene, a ima i momenata koji su ubaceni na neki vjestacki nacin, recimo ona scena kad ONa razgovara sa (da li?) svojim izdavacom u nekom kaficu, pa kroz prozor vidi jednog svog kolegu (jednog od onih koji su ga izbacili s posla) kako se tajno sastaje sa svojim partnerom homoseksualcom. Mislim, malo je previse...
-imam neodoljiv utisak da prevod dijaloga nije odradjen bas kako treba iako nemam pojma o Francuskom. Dovoljno o tome.
Pozitivno:
-film je neamericki, i to se ipak pomalo osjeti
-ljubav izmedju dva glavna lika (Lorens i Fred) na momente izgleda veoma ubjedljivo
Opsti utisak je da je ta prica, ta ideja od koje se kreulo u film zapravo prevelik zalogaj za ovu ekipu koja ga je radila. Ja sam shvatila da je ta glavna ideja zapravo prica o ljubavi koja se svodi na odnos osoba-osoba, ljubavi koja pokusava biti nadseksualna, a ne prica o tamo nekom transseksualcu, o njegovim problemima, kako je prihvacen u drustvu itd.
Uzgred, na sajtu Palasa je pisalo da se radi o muskarcima Lorens i Fred pa su mnogi bili iznenadjeni kada su vidjeli da je Fred zena sa muskim imenom i da je Lorens zapravo muskarac koji se osjeca kao zena i koga privlace iskljucivo zene, i to prvenstveno jedna zena, Fred. Ono...kakva zavrzlama. Mozda je ideja koju spomenuh gore mogla biti "uhvacena" bez te silne groteske. Grotesknih momenata inace ima i pri prikazivanju dusevnih stanja kod likova ( stalno pada neka kisa, cak i u zatvorenim prostorima grune pljusak tu i tamo...). Muzicki izleti (The Cure itd.) su takodje bili nekako nakelemljeni na film...Ne znam, previse minusa po meni. A nisu neutralisani humorom.
Slijedi recenzija Kao neko zaljubljen...