banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 09:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Avg 2013, 18:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Okt 2007, 00:46
Izvinjavam se ako ova ili slična tema već postoji, ali koristio sam pretragu i nisam našao sličnu...

Pošto me je uslikao radar na magistralnom putu M5 Bihać - Petrovac, par metara nakon znaka naseljenog mjesta Bosanski Petrovac, htio bih da mi neko razjasni pojam naselja i naseljenog mjesta. Nakon par poziva MUP USK ni oni nisu bili sigurni, miješali su pojmove, čak su mi govorili da oni na tom mjestu naplaćuju kao da je van naseljenog mjesta/naselja a ograničenje važi kao da je prekršaj bio unutar naseljenog mjesta/naselja tj 50km/h?! Nakon mog pitanja kako i zašto, oni kažu, pa ima tabla naseljenog mjesta, ali nema nigdje naselja tj nema ulice (put sa trotoarom) niti reda zgrada sa jedne ili sa obe strane???
Zakon kaže:
Član 9.
32. naselje je prostor na kojem se redovi ili grupe zgrada nalaze s jedne ili s obje strane puta,
dajući mu izgled ulice i čije granice određuje nadležni organ za upravljanje putevima
saobraćajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta;
78. ulica je dio puta u naseljenom mjestu, sa trotoarom i ivičnjakom, pored koje se najmanje sa
jedne strane nalaze redovi kuća ili grupe zgrada;
Član 44.
(1) Na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km na čas,
osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije odreñeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim
znakom može da se dozvoli kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
(3) Na putu van naselja vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od:
1) 130 km na čas na autoputevima;
2) 100 km na čas na putevima rezervisanim za saobraćaj motornih vozila i brzim putevima;
3) 80 km na čas na ostalim putevima.
(4) Na putu van naselja vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od brzine
određene saobraćajnim znakom postavljenim na putu.

Dakle u zakonu se ne pominje naseljeno mjesto. Koliko sam uspio istražiti na netu, znak naseljenog mjesta (žuta ili plava tabla) je informativnog karaktera i ne može biti znak naredbe - ograničenja brzine. Zato se u Srbiji uvode novi znakovi znakovi naselja, pored znakova naseljenog mjesta. Na ovom linku to malo bolje objašnjavaju: http://www.klix.ba/vijesti/bih/ogranicenje-50-km-h-je-za-naselje-a-ne-naseljeno-mjesto/100701082

Druga stvar, meni u kazni pod adresa/mjesto prekršaja piše magistralni put M5 Bosanski Petrovac, a pošto se radi o magistralnom putu kako se može brzina ograničiti na manje od 60km/h:
Član 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu pod normalnim uslovima saobraćaja ne smije da
se ograniči saobraćajnim znakom ispod 60 km na čas na magistralnim putevima, a 40 km na čas na
ostalim putevima.
(2) Brzina kretanja vozila utvrñuje se pomoću uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila s
uređajem ili bez uređaja sa grafičkim ispisom brzine, datuma i vremena ili tahografskog zapisa ili
neposrednim praćenjem vozilom, uz video-nadzor.
(3) Fotografija i video-zapis s podacima o utvrđenoj brzini, tahografski zapis i zapisnik o
očitanju na radaru služe kao dokaz o utvrñenoj brzini kretanja vozila.
(4) U zapisniku, koji se sačinjava na licu mjesta, navodi se i izjava vozača da li ima ili ne
primjedbe na tekst zapisnika.

Hvala unaprijed na objašnjenjima

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
kad shvatis gdje zivis sve ce ti biti jasno

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik

goxon je napisao:
kad shvatis gdje zivis sve ce ti biti jasno

:D Ma jasno je meni gdje živim, al' neću kao ovca samo da klimam glavom kada mi policajac hoće da naplati kaznu, nego bih htio da znam šta je šta...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Meni se cini da su namjerno i unijeli u zakon pojam naseljeno mjesto i naselje, da bi se to moglo tumaciti kako kome odgovara i da bi policiji ostavili sto siri okvir za izmisljanje prekrsaja.
Zar nije jednostavnije bilo ostaviti nekadasnje rjesenje da je sa tablom naseljeno mjesto ogranicenje brzine 50kmh ako znakom iza table naseljeno mjesto nije drugacije rijeseno. Uostalom kao i sto je u vecini zemalja ali ne.....
Tako nam i treba kad nam zakone pisu strucnjaci sa diplomom saobracajnog fakulteta iz Sirokog Brijega.
I da nemoj se zaliti bez obzira koliko si u pravu jer nisam cuo da je ikom u US kantonu usvojena zalba. Gubljenje vremena, plati i cuti.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik

veteran 1987 je napisao:
Meni se cini da su namjerno i unijeli u zakon pojam naseljeno mjesto i naselje, da bi se to moglo tumaciti kako kome odgovara i da bi policiji ostavili sto siri okvir za izmisljanje prekrsaja.
Zar nije jednostavnije bilo ostaviti nekadasnje rjesenje da je sa tablom naseljeno mjesto ogranicenje brzine 50kmh ako znakom iza table naseljeno mjesto nije drugacije rijeseno. Uostalom kao i sto je u vecini zemalja ali ne.....
Tako nam i treba kad nam zakone pisu strucnjaci sa diplomom saobracajnog fakulteta iz Sirokog Brijega.
I da nemoj se zaliti bez obzira koliko si u pravu jer nisam cuo da je ikom u US kantonu usvojena zalba. Gubljenje vremena, plati i cuti.

OK hvala puno!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]