banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 08:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2013, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Danci su najsretniji ljudi na svijetu: Ne zanimaju ih novac ni veličina kuće

Citiraj:
Danci su najsretniji ljudi, zaključak je to priče koju donosi britanski javni servis BBC o životu u Danskoj. Kao razlog sreće Danaca navodi se činjenica da oni, kao ostali, ne žude za novcem, društvenim statusom i ne obraćaju pažnju na veličinu i izgled kuće u kojoj žive.

“Ova zemlja sa vrlo malom populacijom živi jedan ugodan i idiličan život. Danci, primjerice, u prosjeku rade manje od ostalih u Evropi, ali, također, zarađuju manje od nekih evropskih zemalja kao što je Velika Britanija. To je ujedno i zemlja u kojoj žene zauzimaju veći prostor na tržištu rada nego u ostatku Evrope, ali isto tako to je i zemlja u kojoj se ne radi do kasnih večernjih sati”, navodi BBC.

Kada se sve navedene osobine uzmu u obzir, BBC se pita kako to Danska uspijeva i kako to da Danci ne pokazuju veće ambicije i želju za uspjehom i izgradnjom svojih karijera?

Poznati profesor sa danskog Aarhus univerziteta Christian Bjornskov objašnjava da su Danci "sretni i zadovoljni ljudi jer ne vole da pokazuju svoje uspjehe i ne zanima ih nečiji socijalni status prilikom sklapanja prijateljstava i društvenih odnosa".

“Danci su ambiciozni. Ali oni ne vole da svakome pokazuju svoje ambicije. Oni vole da ostvare uspjeh, ali onda to ne iznose previše u javnost. Također, kod njih možete imati društvene veze sa ljudima koji imaju socijalni status totalno drugačiji od vašeg. Tako je kod njih normalna pojava da igraju golf sa svojim kućepaziteljom ili dadiljom, kao i to da igraju tenis sa nekim ko ima totalno drugačiji život. To znači da prihvataju različite načine života. Kod njih ne postoje načini života koji su tabu tema. Ne postoji ispravan ili pogrešan život, tako da u Danskoj sebi možete izabrati život koji vama odgovara”, tvrdi ovaj profesor ekonomije koji se bavi istraživanjima povezanosti zadovoljstva u životu i materijalnog statusa u društvu.

Inače, prema rezultatima posljednjeg Indeksa životnog zadovoljstva, Danska je prva nakon koje slijedi Finska, Švicarska, Norveška i Švedska. BBC donosi priču o životu Britanca Phila i njegove supruge iz Danske, Tanja Gosney, koji žive u Kopenhagenu.

Phil koji već pet godina živi i radi u Danskoj smatra da je u toj zemlji sve mnogo drugačije, a posebno je zabilježio činjenicu da se u Velikoj Britaniji mnogo duže radi nego u Danskoj. Napominje da su Danci sretni i zadovoljni jer se država mnogo brine i njima istakvši kako je briga za djecu u Danskoj mnogo jeftinija i kvalitetnije organizirana nego u ostatku Evrope.

“Također, i parametri uspjeha u Danskoj su dosta drugačiji jer se stavlja manji fokus na novac, status i ne poklanja se prevelika pažnja na to u kakvoj kući živite”, tvrdi Phil.

BBC napominje da je porodica kao društvena institucija vrlo stabilna i ima zdrave osnove i navodi da skoro sve žene u Danskoj rade dok njihova djeca ne predstavljaju prepreku izgradnji karijere jer se država brine o djeci.

Također, kao i u većini evropskih zemalja radno vrijeme kod Danaca traje od 08.00 do 16.00 sati i Danci na kraju radnog vremena obavezno idu kućama kako bi proveli kvalitetno vrijeme sa porodicom.

BBC navodi da Danci plaćaju i vrlo visoke poreze. Tako građani koji žele da ostvare velike uspjehe u životu i koji žele da budu iznad prosjeka bivaju podvrgnuti i većim porezima od ostatka društva.

"Život prosječnog Danca u Velikoj Britaniji bi bio pomalo neuspješan i čudan jer u toj otočnoj zemlji svi žure za uspjehom i karijerama”, piše BBC.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2013, 19:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ladna zemlja pa su i ljudi ladovine, bave se svojim poslom.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2013, 21:25 
Pa dobro, pitanje je kakvi bi bili da su prozivjeli svasta kao i mi....

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2013, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Nije nikakav izgovor. Imaju i oni bogatu istoriju ratova, uspona i padova. Nije uvijek bilo lako biti komšija Nijemcima i Šveđanima. Od 1945. imaju period prosperiteta, ali imali smo i mi, do devedesetih, ali smo se momački potrudili da sve to svedemo na nulu i malo ispod toga.
Ljudi su naučili da svoje konflikte rješavaju kroz diskusiju i kompromise, nema teških riječi, ne poteže se oružje.
Za razliku od drugih Skandinavaca, mnogo puše, a nije neobično da se trgne pivo čak i na poslu, što je inače tabu na skoro cijelom zapadu.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 06:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2010, 05:30
Mi i Danci.... da je nas smjestiti gore negdje izmedju Norveske i Svedske imali bi i mi standard. Ovamo i Kurta i Murta prolaze i sve preko naseg Balkana. Ne bi ni mi potezali oruzje da se veliki ne igraju preko ovih prostora.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 09:54 
Citiraj:
Nije nikakav izgovor. Imaju i oni bogatu istoriju ratova, uspona i padova.

To stoji, ali njima je doslo iz guzice u glavu, nama nije...

Citiraj:
Ljudi su naučili da svoje konflikte rješavaju kroz diskusiju i kompromise, nema teških riječi, ne poteže se oružje.

Dokaz da su civilizovani...

Generalno su daleko kulturniji od nas...

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Prema istraživanuju o svetskoj sreći na osnovu trenutne sreće na prvom mestu je Island, zatim slede Laos pa Irska. Panama i Slovenija su na četvrtom, odnosno petom mestu, dok je na primer Slovenija na 106. mestu, Hrvatska na 124.

Makedonija je na 140. mestu, Crna Gora na 143. a Srbija na 149.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=740789

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Nema BiH. Jel za nju ima neka posebna lista?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Još se ne zna ni koji ljudi žive u BIH a kamo li da li su srećni

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 11:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Pa normalno da su najsrecniji kad je Danska zemlja beneluksa xP

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 12:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Gledao sam i statistiku koja je vodjena jos od 80tih, doduse sa manje parametara, gdje je takodje "mjerena" sreca naroda. Gotovo ista stvar, jos od tada vjecito par istih zemalja u vrhu = Danska, Finska, Norveska, Svedska, Svicarska i tu negdje je i Holandija.

Danci.. eh.. upoznao sam neke, i mogu da kazem da je prva stvar da su bas izuzetno opusten narod. Tek kad ti njih upoznas skontas koliko smo mi balkanci zivci svi odreda. :D

Sve lagano, opusteno, nema nasilnih metoda vec diskusija, ne zabadaju nos u tudje stvari (to im je glavna karakteristika) :D Jos kad se na to doda fina plata, socijalna sigurnost gdje ne brines hoces izgubiti posaom, jaka drzava sa velikim davanjima.. onda dobijes srecan narod. Zato oni svi zive po +80 godina.. :)

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Everybody wants to be a Dane :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2013, 06:28 
Veteran
Veteran

Kod nas generalno psotoje veliki prohtjevi a mogucnosti nemamo. To se inace zovu kompleksi :D prokleti smo ljudi i naravno da nika ne mEzemo biti srecni jer nam uvijek fali vise.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2013, 06:36 
Pa i nemamo bas velike prohtjeve, ljudi su bili generalno zadovoljni primanjima prije rata, prica tipa "svi su imali i bilo dobro"...

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2013, 08:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I Somalijci su sretniji od nas :(

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2013, 10:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Sve je ovo jedna velika lakrdija.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2013, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
spijo je napisao:
Prema istraživanuju o svetskoj sreći na osnovu trenutne sreće na prvom mestu je Island, zatim slede Laos pa Irska. Panama i Slovenija su na četvrtom, odnosno petom mestu, dok je na primer Slovenija na 106. mestu, Hrvatska na 124.

Makedonija je na 140. mestu, Crna Gora na 143. a Srbija na 149.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=740789

Nije mi jasno kako Slovenija moze da bude i na cetvrtom, odnosno petom, i na primjer na 106. mjestu.

I kako uopste mjere srecu?

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 08:27 
Veteran
Veteran

Pa vjerovatno ti gore ljudi imaju velike mogucnosti sto se tice materijalnih stvari, pa ona preko toga mogu da ostvare razlicite vrste podrazaja, znaci otvorene veze sa vise partnera, razne vrste hrane, dobro se zabavljaju, imaju mogucnost da putuju, zatim mogu da seru po svim ostalim narodima i da im pametuju kako treba da zive, to produkuje dosta hormona koji izaziva stanje zvano sreca, ko ce ga znati. Mene sad interesuje sto kod nas ljudi generalno misle da su nesrecni, ja vako kad idem na posao, cini mi se da su nasi ljudi bar ova spoljasnja ljustura to pokazuje, poprilicno srecni, oni koji hoce da klosare oni to rade, oni koji se fiksaju i duvaju i to uspjesno rade, pristuno je i cuganje na klupama, uglavnom ima tu dosta smijeha i radosti, najvise mediji truju kako je sve lose, tu i tamo neko umre od gladi ali generalni mislim da nama nije lose, sta trebaju reci oni sto zive po onim pustinjetinama i zabitima, koji vodu imaju samo za pice i to ponekad, dobri smo mi, samo malo vise volimo da kenjamo kako nam je lose.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
Sibir je napisao:
Mi i Danci.... da je nas smjestiti gore negdje izmedju Norveske i Svedske imali bi i mi standard. Ovamo i Kurta i Murta prolaze i sve preko naseg Balkana. Ne bi ni mi potezali oruzje da se veliki ne igraju preko ovih prostora.

Uvjek je neko drugi kriv. Tipicna nasa prica. Dokle cemo nalaziti izgovore za nas nerad i nesposobnost? I rat je bio prije 20 godina. Sta smo napravili u tom periodu? Pogledaj samo npr visinu penzija.

U Njemackoj su toaleti pored autoputa sredeniji i cistiji nego bolnice po Srbiji. To ti sve govori

Poslednji put menjao kuga dana 11 Avg 2013, 11:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Cuj ovog gore...tu i tamo neko umre od gladi. Nista strasno u drzavi gdje preko 40% stanovnistva zivi ispod granice siromastva

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]