banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 19:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2013, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
O kom moralu pričaš Spavač?
Ja bi rekao da svaka kultura, svaki pojedinac zapraco, ima svoje moralne norme. Koje su to onda norme kojih se trebamo držati? Tvoje? Dželijeve? Neke crkvenenorme ?
Moral je nista drugo nego pokusaj nametanja svoje volje nekom drugom. Ne postoji moralna norma

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 22:52 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ne pricam ja o moralu, vec jelly..

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:
de malo preformulisi ovu zadnju izjavu, primjeti se kontradiktornost..

Da objasnim na primjeru onda. Npr. kod nas je nepisano pravilo da je "moralno" (normalno) ici ulicom u kratkoj majici, a kod njih nije.
Dalje, u nekim plemenima u Juznoj Americi je "moralno" (normalno) hodati go pred svima, a kod nas je to "nemoralno".
Opet dalje, u nekim narodima, recimo kod nas za vecinu je "moralno" imati seks prije braka, dok recimo kod Arapa nije.
Opet dalje, kod nas je "moralno" (normalno) da zena pusi cigare, a u Africi nije.
Opet dalje, kod nas je normalno ("moralno") da muskarac moze hodati bez majice ljeti, a "nemoralno" da zene hodaju bez majice jer je neko nekad izmislio da je "nemoralno" da se vide zenske sise, i da je "moralno" da se vide muske sise "i da je to sramota" da se zeni vide sise, a muskarcu kad se vide "to nije sramota". Iako u prirodi to ne steti nikome. Dakle rijec je samo u relativnom shvatanju i drustvenim predrasudama.
Nadam se da sam naveo dovoljno primjera.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:08 
staromodan
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Bi. Zato sto je tumacenje morala relativno i zavisi od kulture do kulture, od religije do religije, i od osobe do osobe. Zato su tu drzavni zakoni da kontrolisu red. A moral, to su ti nepisana pravila odredjenog drustva.

a jel moralno da drzavni zakoni kontrolisu red? isto tako i drzavne zakone mozemo tumaciti kao pokusaj nametanja volj, zar ne.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
a jel moralno da drzavni zakoni kontrolisu red? isto tako i drzavne zakone mozemo tumaciti kao pokusaj nametanja volj, zar ne.

Normalno je (ako hoces "moralno") da drzavni zakoni kontrolisu red ako neko svojim ponasanjem ugrozava nekoga. Ako neko nikog ne ugrozava kao u slucaju nosenja kratke majice onda nije normalno (vise koristim rijec "normalno" umjesto "moralno" jer je rijec "moral" prikupila mnogobrojne negativne konotacije).

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:30 
staromodan
Korisnikov avatar

kako ja ugrozavam nekoga ako pisam na sred Gospodske ulice, kad vec pricamo o drzavnim zakonima..zar ne primjecujes da i drzavni zakoni moralisu sta je dobro a sta ne, i kako ce ko da zivi..

e sad ti meni objasni kako si ti ugrozen u slucaju kratkih il dugackih hlaca kad je u pitanju iran?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
kako ja ugrozavam nekoga ako pisam na sred Gospodske ulice, kad vec pricamo o drzavnim zakonima..

Pa ugrozavas zato sto urin koji pisas na sred ulice smrdi drugima i prlja cestu, te drugi moraju gaziti u njega i prljati i kvasiti cipele.

Citiraj:
zar ne primjecujes da i drzavni zakoni moralisu sta je dobro a sta ne, i kako ce ko da zivi..

Pa normalno, u tome i jeste problem. Drzavni posao je da stiti interese pojedinaca dok neko nekog ne ugrozava. A svako bi trebao imati pravo da radi sa sobom sta hoce, sve dok ne ugrozava drugoga.

Citiraj:
e sad ti meni objasni kako si ti ugrozen u slucaju kratkih il dugackih hlaca kad je u pitanju iran

Nisam ja ugrozen, ali su ugrozeni stanovnici koji zive tamo, pricamo o njihovim pravima i koliko ih religija ponizava da ne mogu slobodno sa svojim tijelom raditi sta hoce.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:42 
staromodan
Korisnikov avatar

isto tako i drzavni zakoni ponizavaju ljude da ne mogu sa svojim tijelom slobodno raditi..how yes no, jadnici stvarno su ugrozeni a zapadne novine ce nam prosvijetliti umove da bi sutra isli u iran i borili se za demokratiju tamo nekih jadnih bijednika.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
:lol:

Pa dobro, posto ti je to normalno predlazem da sutra po 35 stepeni ides u grad u zimskoj jakni, a mozes staviti i rukavice, kapu ili hidzab :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2013, 23:58 
staromodan
Korisnikov avatar

prvo si odradio quote uzimajuci komplet izjavu, a onda editujes da bi stavio samo lol i iscupao stvari iz konteksta..zasto pobogu to radis. :roll:

kakve veze ima iran i bl pa da sutra izadjem u zimskoj jakni..brljas pojmove..

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 00:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

Pa ja sam ti samo vratio istom mjerom. Evo sta si ti napisao:

Citiraj:
e sad ti meni objasni kako si ti ugrozen u slucaju kratkih il dugackih hlaca kad je u pitanju iran

Isto mijesas mene i Iran. Zato na isti nacin sam i ja tebi opisao. Kakvo pitanje, takav odgovor.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 03:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
spavac je napisao:
bolje bi se zivjelo da nema normi i morala... :lol:

Jest bas, ta ti je prava.
A znas li ko tako zivi, oce sa njima i ti....covjece. :roll: :roll: :roll:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 03:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
jellyfish je napisao:
spavac je napisao:

Normalno je (ako hoces "moralno") da drzavni zakoni kontrolisu red ako neko svojim ponasanjem ugrozava nekoga. Ako neko nikog ne ugrozava kao u slucaju nosenja kratke majice onda nije normalno (vise koristim rijec "normalno" umjesto "moralno" jer je rijec "moral" prikupila mnogobrojne negativne konotacije).

Jel to sad drzava postaje izvor morala. :roll:

Odakle moral dolazi? Iz drzavnih zakona ili.....

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 03:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
spavac je napisao:
prvo si odradio quote uzimajuci komplet izjavu, a onda editujes da bi stavio samo lol i iscupao stvari iz konteksta..zasto pobogu to radis. :roll:

Nema veze, dok Dodik ne odluci da ga je Bog postavio na funkciju i da je moralno da hodas okolo iskljucivo u zimskoj jakni na 35 stepeni.

I sa onom siptarskom kapicom na glavi.

Kakve sad veze siptarska kapa ima? Pa, nema, al' eto, ako Dodik kaze da je tako moralno...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 07:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jelly, ako si toliko protiv nametanja nekakvih tuđih moralnih normi zasto onda konstantno druge uguravas u svoj moralni okvir? Zasto ne shvatis vec jednom da su oni drugaciji, da razlicito gledamo na svijet, religiju, moral? Jbt pa razlika u shvatanju svijeta je između Banjaluke i Pala, a da nece biti izmedju nas i Irana.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Jelly, ako si toliko protiv nametanja nekakvih tuđih moralnih normi zasto onda konstantno druge uguravas u svoj moralni okvir? Zasto ne shvatis vec jednom da su oni drugaciji, da razlicito gledamo na svijet, religiju, moral? Jbt pa razlika u shvatanju svijeta je između Banjaluke i Pala, a da nece biti izmedju nas i Irana.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2

Pa kako su drugaciji kad su 1979 zivjeli isto kao ostali svijet, vidjeli smo na slikama. Drugaciji su jer ih vlast prisiljava da moraju tako. A vlast cine religioznjaci koji imaju svojse shvatanje morala i to silom namecu stanovnistvu.
Ja bi razumio da su drugaciji da su se tako oduvijek ponasali, ali ako vidis slike iz 1979 koje sam postavio gore i sad, onda vidis da je problem u prisili religioznih islamistickih vladajucih struktura nad narodom.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A te vladajuće strukture su došle na vlast kako?

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
А и Хићо је дошао на власт преко демократских избора... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne,nego je i on ustoličen od istih

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2013, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Којих? Фанатика?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]