banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 20:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2013, 22:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jellyfish je napisao:
Hriscani su bili veci licemjeri u srednjem vijeku, ali posto danasnji hriscani su poluateisti, onda je nestalo i licemjerstvo. Ali slazem se da oni koji su zadrti nema razlike. Dok je kod Arapa druga stvar, tamo su svi "religiozni" pa je zato licemjernost vise izrazena. Dakle, to nema veze sa religijom, vec sa slucajnoscu da ljudi naklonjeni toj religiji su vise naklonjeni zvanicnoj religioznosti, pa sam zato rekao to. Inace, sve religije su slicne, samo zavisi od tumacenja.

plavo - mislis il znas sigurno..

bold - dapache, ista stvar kao i sa hriscanima poluateistima..

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2013, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:
plavo - mislis il znas sigurno..

bold - dapache, ista stvar kao i sa hriscanima poluateistima..

Mislim, a evo i zasto. U vecini "hriscanskih" zemalja vlada poluateizam i sekularne su drzave. Dakle, ne obracaju ljudi paznju toliko na to. Evo i kod nas je takav slucaj. Pa cak i nasi muslimani, kao i muslimani u Turskoj su takvi, sto je jos jedan dokaz da to nema veze sa religijom nego vise sa drzavom.
Sto se tice "islamskih" zemalja, dakle mislim na Arape, sjevernu Afriku, neke srednoafricke zemlje, dio Azije npr. Pakistan, Afganistan itd., tu je mentalitet takav da se sve zasniva na religiji i to se usadjuje od malih nogu.
Tako da u tim zemljama imas puno manje ateista i poluateista, a vise onih koji se izjasnjavaju kao vjernici. Samim tim je vise licemjera. Jer ateist ili poluateist ako radi nesto sto nije u skladu sa vjerom, (npr. ako je peder) on nije licemjer. Ali vjernik, ili pop ako je peder onda je on licemjer jer govori jedno, a radi drugo. Slicno i u islamu. Ako Rambo ide u rat on nije licemjer jer nikom ne prica o Bogu. Ali ako neki vjernik koji pripada "religiji mira" podrzava i ide u rat onda je licemjer.
Nadam se da si shvatio sta zelim da kazem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2013, 22:54 
staromodan
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Sto se tice "islamskih" zemalja, dakle mislim na Arape, sjevernu Afriku, neke srednoafricke zemlje, dio Azije npr. Pakistan, Afganistan itd., tu je mentalitet takav da se sve zasniva na religiji i to se usadjuje od malih nogu.
Tako da u tim zemljama imas puno manje ateista i poluateista, a vise onih koji se izjasnjavaju kao vjernici. Samim tim je vise licemjera. Jer ateist ili poluateist ako radi nesto sto nije u skladu sa vjerom, (npr. ako je peder) on nije licemjer. Ali vjernik, ili pop ako je peder onda je on licemjer jer govori jedno, a radi drugo. Slicno i u islamu. Ako Rambo ide u rat on nije licemjer jer nikom ne prica o Bogu. Ali ako neki vjernik koji pripada "religiji mira" podrzava i ide u rat onda je licemjer.
Nadam se da si shvatio sta zelim da kazem.

sto me ovo podsjeti na casove vjeronauke kod hriscana ajd da kazem na nasem podrucju..tu se ne uci od malih nogu..il porodicna atmosfera, gdje se isto uci od malih nogu..

rambo ako ide u rat nije licimjer..a to sto svaki predsjednik posalje ramba sa rijecima "In God we trust" to je nista za tebe..

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2013, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
..a to sto svaki predsjednik posalje ramba sa rijecima "In God we trust" to je nista za tebe..

Pa predsjednik je politicar. I nasi politicari su licemjeri vecina, kao i iz svih drugih zemalja. Ali ja ovdje govorim o obicnim ljudima, ne o politicarima. Politicari su licemjeri iz drugih razloga, ne zbog religije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2013, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Znaci, zakljucili smo da su Amerikanci krivi sto muslimani ne piju vodu po cijeli dan.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2013, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahahah Timotic, uvijek me nasmijes :P Da, izgleda njima da su oni krivi i za to, i sto ne jedu sladoled i ne kupaju se na plazi :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 00:54 
staromodan
Korisnikov avatar

i tako opet idemo u pat poziciju..tebi glupo kako religiozni ljudi se ponasaju u okviru svoje kulture, njima glupo kako se ti i ja ponasamo u okvirima nase kulture..ateistima su religiozni ljudi glupi, religioznim ljudima su ateisti glupi...standardna prica..

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 05:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Evo samo jos ovo i necu vise.
Jellyfish, Licemjerje je osobina covjeka ne moze istorija, slikarsvo, nauka, ideologija biti licemjerna ili licemjerno. Tu nesto si pomjesao, bez obzira na naslov teme.
Mene je moj otac ucio sta je dobro i sta zlo. Ucio me da ne nanosim stetu drugim ljudima. Biti dobar covjek ne zavisi jesi li religiozan ili nisi.
Znaci ni religija kao religija ne moze biti licemjerna.

Licemjerje je negativan karakteristika covjeka tj. licnosti i kao takva se ne moze vezat za religiju.
Tom tvojom logikom bi religiozni ljudi bili bolji ljudi od ne religiozni ljudi sto nije tacno.
Znaci ta tvoja teza o licemjernosti religije ne stoji.

Dalje kad vec spominjes islam i drustva u kojima je to dominantna religija opisujuci njih kao vise licemjerna jer su svi tog “mentaliteta od mali nogu” kako ti kazes ne znam za taj izraz i kako ga shvatit ali hajde.
Ne znam na osnovu cega izvodis taj zakljucak, pretpostavljam na osnovu toga sto ima veci procenat vjerenika valjda pa vise vjerenika veci broj dobrih ljudi, sto je bez smisla.

Dva najveca rata u kojima je pobijeno ukupno preko stotinu miliona ljudi je poteklo i proizvod ljudi koji su pripadali hriscanskoj religiji ne Islamu.
Kenedi je bio politicar tacno ali i ortodoksni Irski katolik kao i njegov otac i cjeli klan ni malo sekularan.
Jeste u SAD ne vladaju zakoni koji se baziraju na bibliji ali lideri koji vode te zemlje u ratove su i te kako podizani u tome duhu. Sjeti se kako je L.Dzonson izjavljivao kako je bog na americkoj strani u borbi protiv nevjernika u Vijetnamu.
Bus i njegovo porijeklo vaspitanje i duboko vezivanje za ekstremne evangeliste je svima poznato, cak je jedno vrijeme govorio da je cuo neke poruke odozgo pa je prekino sa time kad su neki poceli podizat obrve.
Znaci tvoja upucivanja na Islam i zemlje sa tim dominantnim religijama kao nosioce religioznog licemjerstva ne stoji.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 07:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jedna od grupa koja je veoma iskusna u licemjerju su ateisti........

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Hajde objasni ovo.

Ja sam gore objasnio suprotno:

jellyfish je napisao:
Jer ateist ili poluateist ako radi nesto sto nije u skladu sa vjerom, (npr. ako je peder) on nije licemjer. Ali vjernik, ili pop ako je peder onda je on licemjer jer govori jedno, a radi drugo.

Mozes li navesti neki primjer kao ja gore da objasnis svoju tvrdnju posto je suprotna?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 12:30 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
_зока je napisao:

Hajde objasni ovo.

Ateisti vjernicima zamjeraju da osuđuju, a sami to rade. Naročito na zapadu. Ako si vjernik automatski si glup, zaostao, primitivan, netolerantan, a ateisti su po definiciji inteligentni, prosvjetljeni, primjer tolerancije....Ateisti su u lovu na vještice, tj vjernike. Da im se pruži mogućnost spaljivali bi ih na lomači. I nemoj misliti da ja imam nešto lično protiv tebe, samo mi tvoji licemjerni stavovi idu na nerve :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
de zoka presaberi se ovaj post ti je nula bambija jelly te pita za primjer a ti opleo nevidjenu generalizaciju potkovanu sa dve tri nebuloze

nije to kvalitet tvojih postova ili mu reci nemam primjer ili reci javit cu se kad nesto iskopam

da ne bude zabune jebe se meni i za jednim i za drugim ne smetaju ni oni meni ni ja njima

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 12:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta imam navoditi primjere. Dovoljno je primjera bilo na temama na DiR u kojima se raspravljalo o postojanju Boga.....

EDIT

Al' evo kad se primjer već traži....

jellyfish je napisao:
Ali kod nas je problem sto se gleda na sitnice kao jezik, slava itd, a krupne stvari kao vladavina zakona, tolerancija i slicno se zanemaruju.

jellyfish je napisao:
Jer uvazavam svacije misljenje i slobodu izbora, ne da stajem na neciju stranu.

jellyfish je napisao:
Tako da sam za toleranciju,

jellyfish je napisao:
Ako ne volim Arape i te tamo zemlje,

I opet, ništa ja lično nemam protiv jelly-ja al' on je samo druga strana iste medalje....sa jedne strane vjernici licemjeri, sa druge ateisti licemjeri....

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
I sad će jelly,‚"čupao si moje riječi iz kontexta" i tako..................

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, ok. Shvatio sam sta zelis reci. Pa mozda sam i ja licemjer i to priznajem, iako je ovo los primjer sto si naveo, ali mozda moze proci. Tacno je da ne volim Arape jer su netolerantni prema drugima, i to je razlog. Netolerantni su prema nemuslimanima uglavnom, a i prema drugim tipovima muslimana npr, stalno se tamo medjusobno tuku. Dalje, namecu svoja religijska pravila i onima koji to ne zele, recimo nosenje marame, ili nevozenje auta za zene.
Obzirom da se trudim biti tolerantan, ali cinjenica je da nisam prema onima koji nisu. Da bolje objasnim to na sljedecem primjeru.
Na primjer. Covjek je dobar i stalozen. I sad taj covjek seta gradom i vidi kako neki huligan napada i tuce dijete. Da li taj covjek treba i dalje biti tolerantan? Ne. On prestaje biti tolerantan i tuce huligana da bi odbranio dijete.
Dakle, ja jesam tolerantan do odredjene mjere, ali kad neko namece svoje misljenje onda nisam. Sad ako ces to nazvati licemjerjem nazovi, mozda i jeste. Sad ces ti vjerovatno opet spomenuti zapad i njihovo nametanje misljenja drugima. Slazem se i to je licemjerje. Jedina razlika je sto kod islamista nemas slobodnih izbora posto su u vecini zemalja diktature, dok u zapada imas izbore pa ljudi mogu odlucivati. Slicno kao i kod nas. Ja sam protiv svih vrsta protesta kod nas jer ljudi su legalno izabrali vlast svojom voljom, sto znaci da im se svidja takva vlast, i onda ne trebaju da protestuju, vec da cekaju sljedece izbore ako im se ne svidja. Dok u Africi ili Aziji gdje su diktatori narod mora da se buni i rusi nasilno vlast jer ne moze izboroma. Dakle tacno je da su na zapadu i kod nas licemjeri, ali oni su izabrani voljom naroda. Dok to ne mozes reci za nekog diktatora koji je na vlasti vise decenija i kog nasljedjuju sinovi, npr Kim Jong Il ili Un. Mislim da je jasna pouka price.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 13:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Ti svoje mišljenje prema muslimanima temeljiš prema onome što vidiš na televiziji, a na svojoj smo koži osjetili da to može biti veoma daleko od istine. Postoje stotine miliona muslimana i Arapa i prosto je nemoguće da su svi ekstremisti. To je neki mali procenat, a ti prema njima sudiš o cijeloj grupaciji. To je isto kao kada bi o Amerikancima sudio na osnovu njihovih vojnika i onoga što oni rade po Iraku. Onda bi rekao da su svi oni bezočne ubice. Arapi i muslimani su normalni ljudi, arapske zemlje ni izbliza nisu onako primitivne kako prikazuju na pro-američkim televizijama, osim možda Saudijske Arabije koja je pod direktnom američkom kontrolom, a arapski i islamski ekstremizam je direktan odgovor na zapadni pritisak. Irak (nekada), Iran, Pakistan....postoji toliko pozitivnih stvari u tim zemljama koje na televiziji ne možeš vidjeti....Bogu hvala postoji internet.

Što se tiče religije....religija je divna stvar. Problem su ljudi koji tu religiju, kao i bilo koju ideologiju, iskorištavaju za ličnu korist.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
_зока je napisao:
Ti svoje mišljenje prema muslimanima temeljiš prema onome što vidiš na televiziji, a na svojoj smo koži osjetili da to može biti veoma daleko od istine. Postoje stotine miliona muslimana i Arapa i prosto je nemoguće da su svi ekstremisti. To je neki mali procenat, a ti prema njima sudiš o cijeloj grupaciji.

Без намјере да улазим у расправу о религији, стварно ми се не да, остаје једна чињеница, на који већ дуже вријеме покушавам да нађем одговор, безуспјешно, а то је зашто се у 99,нешто посто тренутних сукоба на планети, од Индонезије,. преко Филипина, Кине, Русије па уздуж и попријеко Африке, на једној или обе стране налазе муслимани...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 14:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Korjen sukoba u kojima učestvuju muslimani vjerovatno je u tome što je islam tj muslimani, na bliskom istoku naročito, već sto godina izložen pritisku Evrope i Amerike. Od rušenja Otomanskog carstva koje su pomogli u velikom dijelu Britanci radi svojih interesa na Mediteranu preko italijanske okupacije Etiopije i sjevera Afrike, stvaranja Izraela do današnje okupacije Iraka i Afganistana od strane Amerikanaca. Moraš shvatiti da Arapi ne poznaju naciju, jedini kohezioni faktor na tom području je Islam. Kao što su se Srbi opirali turskoj i njemačkoj okupaciji tako se opiru i oni. Mi smo se grupisali oko nacije, oni oko religije. Naravno, arapski svijet kao srce Islama ima ogroman uticaj na ostatak muslimanskog svijeta i porast ekstremizma na Bliskom istoku se osjeti širom islamskih teritorija. Da je zapad pustio muslimane na miru prije sto godina islamskog ekstremizma vjerovatno ne bi ni bilo. Ima interesantna knjiga na tu temu, "Kriza islama" Bernarda Luisa, jednog od vodećih američkih islamologa, koju bih preporučio svakome. Kratko, jezgrovito i pitko štivo koje baca malo drugačije svjetlo na islam od onoga koje nam daju CNN-ovski mediji....

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Izgleda da je Muhamed, pod pritiskom Evrope i Amerike, pisao Kuran.

2.179. U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!

2.191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teze od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Casnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.

4.89. Oni bi jedva cekali da i vi budete nevjernici kao sto su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu ledja, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nadjete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagaca ne prihvatajte,

5.33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji cine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika,

9.5. Kada prodju sveti mjeseci, ubijajte mnogobosce gdje god ih nadjete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu docekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prasta i samilostan je.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2013, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
_зока je napisao:
Moraš shvatiti da Arapi ne poznaju naciju, jedini kohezioni faktor na tom području je Islam.

То стоји, и у томе и јесте проблем. А на сукобе сам више мислио на табање са Филипинцима на Филипинима, са Кинезима у Кини, са Бурманцима у Бурми/Мијанмару или како се већ зове, по Индонезији између себе, Индија/Пакистан, Пакистан/Пакистан и тај рад. Мислим, шта је факин' проблем, не волЕ их учитељица али баш нигдје??!?!?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]