banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 20:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Kloniranje hard diska
PostPoslato: 26 Jun 2013, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008, 10:47
Htio bih da kloniram hard disk na drugi pa me zanima par informacija. Koji program je najbolji za to?

I da li ce mozda biti nekih problema jer disk koji hocu da kloniram je 160 Gb a ovaj drugi j3 80 Gb? Hoce li moci to da se uradi?
Na ovom od 160 GB imam dve particije od po 80 Gb. Na jednoj je sistem, druga je obicna za multimediju i to. Da li mogu samo da kopiram tu sistemsku particiju na disk od 80 Gb??

I najvaznije. Da li ce to sve raditi kad odradim? Ako odradim kako treba. :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2013, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Hoce raditi, ako koristis Windows 7 on sam vec ima full system backup opciju, tu recimo mozes napraviti system backup na neki externi drive i samo vratiti ga nazad na koju hoces particiju.

Druga opcija je Acronis i on takodje nudi backup opcije samo sto je dosta napredniji i bolji.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2013, 18:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Windows XP je u pitanju. Ima li neka opcija da direktno klonira? Ja samo imao takav neki program koji butujes prije win samo sto on kopira sve sto imas sa jednog diska na drugi.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2013, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Najpozantiji (zbog najmasovnijeg korištenja na našim prostorima od začetaka računarskih majstorisanja kod nas) je Norton Ghost.

Ja lično preferiram Acronis True Image. Moraćeš se malo pomučiti da pronađeš sebi CD (image njegov na netu) jer... plaća se :-P.
Ali imaš i dosta drugih opcija na recimo Hiren's Boot CD-u. Možda ti je to i najjednostavnije rješenje. CD skini OVDJE. Raspakuj, nareži na CD, bootaj, istražuj.

Većina tih programa ima opciju da odradi automatski redimenzionisanje particija. Tipa ako je kod tebe bilo 80+80 na 160GB disku, on će napraviti 40+40 na 80-ki. Ako imaš previše podataka za tu varijantu možeš ići na manuelno pa praviti jednu particiju ili kombinacije 30+50, 50+30 ili šta ti već odgovara. Ili malo rasporedi/rastereti podatke na postojećem disku. Sve ovo što sam naveo sam probao sa Acronis-om, ali vjerujem da većina za to namjenjenih alata slično funkcioniše.

Uzgred, skoro uvijek sam radio klon sa starog, manjeg diska, na novi, veći disk. Zbog čega li ti radiš obrnuto, ko će ga znati...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2013, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Radim zato sto mi za sistem uopste ne treba mnogo prostora. Upravo sad zauzima 25Gb. Pa samo mislio da ga prebacim na manji disk od 80 Gb jer ga nikad necu napuniti. A ovaj od 160 Gb da koristim za podatke i sve uz jer cu sigurno nakupiti svakakvih gluposti. Pa zato. A i ovaj manji disk je za nijansu "bolji" pa eto tako. :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2013, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Evo ti skroz jednostavno n00b rjesenje :)

Digni novi windows xp na taj disk od 80gb, ali moras otkopcati HDD od 160 iz compa, nakon sto se digne xp ubaci od 160 nazad, pokreni neki live linux distro, i preko file managera samo prekopiraj "Windows, Users i Program Files" na HDD od 80 (ali obrisi sve foldere od novog xpa) i formatiraj taj od 160....

Metod 2,

Formatiraj HDD od 80GB u NTFS isto preko linux live kopiraj Xp foldere na njega, iskljuci od 160 iz kompa, bootaj Xp instalacioni cd i kad dodjes do onog koraka gdje trebas pritisnuti R to uradi i uce ti u konzolu, zatim kucaj fixmbr :D

A jesam se zapetljo :P

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2013, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vjerujes mi da nemam volje vise da dizem win na novo. Dosadilo.
Hvala na ovim prijedlozima ali ja koliki sam baksuz nestace struje u pola svega i onda opet ispocetka. Ovaj drugi metod bi negdje promasio kao da gledam.
Skinuo sam hirens boot. Ima na njemu neka clozilla ili kako se vec zove, pa cu pokusati preko toga.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2013, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Ima na njemu more "Clone" alata, gdje nađe Clonezilla-u baš!? Ona po default-u radi "sector-by-sector" čini mi se, a ako ostaviš to, kloniranje će ti trajati 16 godina. Pored toga, posljednji put kad sam je palio, nije bila nimalo "user-friendly"...

Probaj nešto drugo.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2013, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na kraju sam uradio preko Paragon managera. On mi nekako najpogodniji. Ali sam uradio backup i restore jer kloniranje nije uspjelo. Hvala na pomoci.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]