banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 233 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Bez posla sam
PostPoslato: 20 Jun 2013, 06:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Timotic je napisao:
wizzy_bl je napisao:
Prije godinu ,dve bih se mozda slozio da posla ima...samo sko si voljan raditi...da ce te neko zaposliti...

Medjutim..zsdnje 2 godine od kada ,recimo aktivno trazim posao sa zavrsenim ekonomskim fakultetom(drzavnim) .. da na nekog radim cc8 sati(honorarni posao imam,yako da mi nije frka ni za platu,spreman raditi i za 500-600km) ...i dzaba,nema gdje nisam konkurisao ,malo njih me uospte pozvalo na razgovor...kad bih i otisao na neko testiranje...kasnije bih saznao da je tu neko upao preko ovog onog...bilo to poslovi u banci,komercijali,drzavnim institucijaam...iz mog iskustva...kako sam ja lic o osjetio..nema ljeba da upadnes bilo gdje,a ds te neko ne pogura...

Bas cudno sto niko nece da zaposli nezaposlenog ekonomistu.

Mozda bi bolje prosao kao nijemi pjevac.

Pa nije cudno,u odnosu na situaciju na terenu...na mrtvilo privrede,te hiperprodukciju ekonomista ,pravnika itd....medjutim,ne mozes poceti temu sa pricom ...ima posla oko nas koliko hoces,samo sto su ljudi debili i nece da rade...sa tim se ne slazem

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 06:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ko je to i gdje rekao?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 07:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GnBQxfaGPjI[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Revan napomenu kako je prvi posao bio u Gradisci. Kod nas niko nece da se pomjeri metra iz BL - i Celinac je daleko. Kao, ja rodjen u Gradu, necu da idem na selo (odakle su bdw. roditelji tog istog dosli), jer se to smatra nazadovanjem.
Skonatao sam da smo poprilicno statican narod, ovdje nije nista preseliti se 500 i vise km u potrazi za boljim poslom.
Ja da sam cekao posao u Becu, Berlinu ili nekom drugom velikom gradu, mozda bi ga jos cekao. Ovako sam prihvatio bilo sta , odnosno bilo gdje, samo da pocnem raditi. Sad, sa ponesto iskustva je vec druga prica.
Znam da je glupo porediti nas dole i ovo ovdje, da je to nebo i zemlja, ali ima i do ovoga sto sam gore napomenuo.
A to o uvlacenju za vrijeme skolovanja me uvijek nerviralo.Izjava jednog tatinog sina:budite dobri sa mnom, jer cu ja otvoriti ordinaciju, pa cete moci raditi kod mene.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 20:13 
Vecina njih ne ide u drugi grad jer se u dosta slucajeva to i ne isplati kada se uzme u obzir da se treba platiti stan i rezije, ako to nije slucaj onda naravno da nije problem otici negdje drugo...

Na kraju ako se uzme prosjecna plata radis u drugom gradu za bukvalno 200 km.

Na kraju i ja radim u drugom gradu i nemam problema sa time, meni je dlicno...

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
tensSa je napisao:
Vecina njih ne ide u drugi grad jer se u dosta slucajeva to i ne isplati kada se uzme u obzir da se treba platiti stan i rezije, ako to nije slucaj onda naravno da nije problem otici negdje drugo...

Таман сам то хтио да напишем. И још једна наопака ствар, у мањим мјестима је и мање посла, а ако идеш у веће мјестоп онда те стан и све остало кошта још више тако да... Оно што се чини нормалним на Западу често је непримјењиво код нас.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kako gdje. Normalno da ne bi niko išao u drugi grad/mjesto pa i selo ako mu to ne bi bilo isplatilo tj. bila skuplja pita no tepsija, a ako je drugačija situacija zašto da ne.
Ja bih npr. se prva (kao i mnogi) vozarila svaki dan TB - Gacko da me može zapasti posao u termoelektrani Gacko. Jeste pomama za poslom u hidroelektrani u TB, ali je u termo skoro pa duplo veća plata.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
ciji ljudi sad drze termoelektranu? kakve su plate otprilike.. recimo bez faksa, sa faksom i to?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Još uvijek je to državna firma, mada je nešto Dodo muljao sa strancima pa oni odustali.
U hidroelektranama SSS ima oko 900 KM i jače u zavisnosti od radnog mjesta, radnog staža itd. a u termo su plate veće, što bi značilo da je SSS prešla hiljadarku. Visokoškolci opet u zavisnosti na kojim su mjestima ali mislim da su prešli 1600 KM. Rukovodeća radna mjesta pogotovo.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
hvala, tako sam nesto i kontao.

jbg, ako ima ko koga progurati.. u danasnje vrijeme da sa srednjom imas 1000 maraka je premija. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2013, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
laoce je napisao:
Revan napomenu kako je prvi posao bio u Gradisci. Kod nas niko nece da se pomjeri metra iz BL - i Celinac je daleko. Kao, ja rodjen u Gradu, necu da idem na selo (odakle su bdw. roditelji tog istog dosli), jer se to smatra nazadovanjem.
Skonatao sam da smo poprilicno statican narod, ovdje nije nista preseliti se 500 i vise km u potrazi za boljim poslom.
Ja da sam cekao posao u Becu, Berlinu ili nekom drugom velikom gradu, mozda bi ga jos cekao. Ovako sam prihvatio bilo sta , odnosno bilo gdje, samo da pocnem raditi. Sad, sa ponesto iskustva je vec druga prica.

Da, ja sam se prijavljivala na sve konkurse u udaljenosti 50-60km koliko se isplati dnevno putovati. Gradiška, Prijedor, Prnjavor... Nije mi bilo "grozno" da negdje putujem iako sam rođena u BL itd, kao i moji roditelji itd. A znam puno ljudi koji se nisu htjeli čak ni prijavljivati na konkurse privatnih firmi nego su čekali posao u UIO, opštini, ili nekoj državnoj agenciji za nešto... Npr kažem nekome gdje radim, pa me pogleda i kaže ahaa u Gradišci :roll: a ta ista osoba čeka da "izađe konkurs za koji ima neku šemu pa neće da kvari..." Naravno tu šemu većina ljudi nije dočekala, a ja sam stekla iskustvo koje ipak mijenja stvari.
Uostalom, u većem gradu kao što je Beograd, da ne kažem Beč putovanje 40 min na posao je sasvim normalno. Samo u BL svi hoće posao u nekoj od zgrada u centru grada :roll:

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2013, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
_зока je napisao:
Samo ako hoćeš da radiš u državim institucijama....ako hoćeš samo da radiš onda veze i nemaju toliko veze...

I za rad u privatnoj firmi potrebne su ti veze. Često traže i par godina iskustva kojeg neko kada završi faks na našim prostorima obično nema jer dobar broj njih nije studirao uz rad.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2013, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Kada sam tražio posao bilo mi je potpuno svejedno gdje je, da li je malo ili veliko mjesto. Tražio sam ga i u regionu (tamo gdje sam mogao).

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2013, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
tensSa je napisao:

Znaci, bolje je sjediti kuci na tatinoj i maminoj grbaci nego otici u drugo mjesto i biti svoj covjek sa svojom platom? A stan i rezije u manjim mjestima RS su uveliko nizi nego u BL, kao sto ni jedan dipl. ne prima platu od 200 km. Tako da tvoja prica nema preveliko pokrice. Onaj koji hoce da radi na pocetku nece postavljati nikakve uslove. Kada se stekne ikustvo i mogucnost, to je vec druga prica.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2013, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
jbga, ja sam godinama putovala na posao preko 50km

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2013, 01:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
:salute:
Ja rek'o, tek da se javi i jedan animplojd, a ne da samo vi zaposleni pametujete ovdje jer ne smijete pred šefom i mušterijama. :P

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2013, 06:17 
ajkula je napisao:
tensSa je napisao:

svoj covjek sa svojom platom?

Koji svoj covjek, platis 150-200 km stanovanje, 80-100 rezije, 200-300 hranu, kupis komad-dva odjece i da izvines mozes se onda je*ati do iduceg mjeseca...

Jedino pozitivno kod toga je sto nisi roditeljima na grbaci, ali raditi za 100-200 km mjesecno, neka hvala...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2013, 06:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Mo'a komsinica radi u njemackoj ambulanti u PD-u i nmz biti zadovoljnija odnosom, platom i svim ostalim...rad'la je u ovom nasem PIO-u i to batali, kad je vidjela koje je zlo zavladalo...putuje svaki dan za PD, al' dosla je na ideju da se seli tamo [jer joj je gorivo placeno, pa taman dolazi na pozitivnu nulu sa kirijom i rezijama] ... to je prihvatljiva i cool opcija ... kad 'oces u BL - za 45 minuta si ovdje i svima dobro ...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2013, 08:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Kako može da se preseli u PD i da joj budu plaćeni putni troškovi?

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2013, 08:49 
Gorivo...dakle koliko gorivo kosta do PD i nazad pa puta 30, vjerovatno izadje tu negdje i stanarina, ako nije mozda i jeftinija...to je onda sasvim ok opcija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 233 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]