banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 10:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jun 2013, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
U Savjetu ministara su rjesili da idu u promjenu izbornog zakona i da u buducnosti budu zatvorene liste. Kako kaze Krstan Simic to ce ce sprjeciti preletace i one koji su u politici samo nesto da usicare. To ce znaciti da ce stranke upravljati mandatima, ali u CIKu kazu da to ne utice na stepen demokratije u nekom drustvu. Mislim da 90% onih koji izlaze na izbore glasaju za neku stranku, a ne za ljude. Glasacki listici vise ne bi bili u A2 ili A1 formatu. Ako neko misli da je stari nacin glasanja bolji neka kaze, jer ja ne vidim nijedan argument zasto. Vjerovatno ce casni pojedinci biti zakinuti, ali ako su stvarno dobri neka pokusaju kao nezavisni kandidati.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2013, 11:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
To sto ljudi glasaju za stranke to je njihov problem, ja ne vidim svrhu stranaka vise niti navodne ideologije na koje se oslanjaju desnica levica....postoje pametne i glupe ideje....posten i neposten covek....dapace ja bih uveo internet opoziv parlamentaraca od strane onih koji su ga izglasali i koje predstavlja....

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2013, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
filozof sa vrbasa je napisao:
U Savjetu ministara su rjesili da idu u promjenu izbornog zakona i da u buducnosti budu zatvorene liste. Kako kaze Krstan Simic to ce ce sprjeciti preletace i one koji su u politici samo nesto da usicare. To ce znaciti da ce stranke upravljati mandatima, ali u CIKu kazu da to ne utice na stepen demokratije u nekom drustvu. Mislim da 90% onih koji izlaze na izbore glasaju za neku stranku, a ne za ljude. Glasacki listici vise ne bi bili u A2 ili A1 formatu. Ako neko misli da je stari nacin glasanja bolji neka kaze, jer ja ne vidim nijedan argument zasto. Vjerovatno ce casni pojedinci biti zakinuti, ali ako su stvarno dobri neka pokusaju kao nezavisni kandidati.

Svjetina ne glasa ni za stranku, nego za predsjednika, pa je najbolje da na listicu budu predsjednici stranaka, pa onda neka Dodik, Bosic, Cavic i ostali u odnosu na broj osvojenih mandata imenuju poslusne i smjenjuju neposlusne poslanike. I ovako skupstina ku*cu ne sluzi, sve neki profesori i doktori, a tu su da dignu ruku (pritisnu dugme) kako vodja kaze...

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2013, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
Legitimno je glasati vodju...

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2013, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
no_pasaran je napisao:
To sto ljudi glasaju za stranke to je njihov problem, ja ne vidim svrhu stranaka vise niti navodne ideologije na koje se oslanjaju desnica levica....postoje pametne i glupe ideje....posten i neposten covek....dapace ja bih uveo internet opoziv parlamentaraca od strane onih koji su ga izglasali i koje predstavlja....

Internet ili direktno nema veze ideja nije losa...

Provjera - Opoziv.
Sigurno ne samo kad napravi krivicno dijelo ili slicno vec kad biraci smatraju da ne radi u njihovom interesu u bilo kom smislu.Smjenjuje ne presjednik ne stranka vec biraci.

Nacin: Potpisivanje peticije sa recimo 33 % prijavljenih biraca.
Konkretno na mjestu gdje je taj doticni biran bilo je registrovano recimo 1000 biraca i 4 kandiata.
Ako 334 biraca potpise peticiju ponovo izbori za doticnog.

A ako ako od ukupnog broja biraca u republici 34% potpisu peticiju ponovo cijeli izbori.
Tako se ruse zakoni koji znacajno i sustinski pogadjaju gradjane i donose se protiv njihovi interesa.

Ne vidim sta je tu lose u tom demokratskom mehanizmu za gradjane, naprotiv.
Niko ne sumnja u vladu ili skupstinu, ovakvi mehanizmi samo bi i njima pomogli i potvrdili da one rade nas posao a ne svoj posao. :roll: :roll: :roll:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2013, 15:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17

Moje skromno mišljenje da je ta promjena rezultat sve manjeg odziva glasača jer je većina ukapirala da izbori ne postoje,postoji samo suvo glasanje a koja banda će da vlada sasvim je nebitno.Svaki naredni izbori sve više će pokazivati da ne postoji demokratija već je politički sistem uzurpiran od strane bande,lijeve ili desne,svejedno.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2013, 01:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
spijo je napisao:

Moje skromno mišljenje da je ta promjena rezultat sve manjeg odziva glasača jer je većina ukapirala da izbori ne postoje,postoji samo suvo glasanje a koja banda će da vlada sasvim je nebitno.Svaki naredni izbori sve više će pokazivati da ne postoji demokratija već je politički sistem uzurpiran od strane bande,lijeve ili desne,svejedno.

Losi politicari, vlade, dolaze na vlast kad na izbore ne izadju dobri ljudi.
Jbg, svaki narod zasluzuje vladu koju ima.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2013, 02:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spijo je napisao:
Svaki naredni izbori sve više će pokazivati da ne postoji demokratija već je politički sistem uzurpiran od strane bande,lijeve ili desne,svejedno.

podsjeti me na scenu iz Gangs of NY --- "Remember the first rule of politics. The ballots don't make the results, the counters make the results. The counters. Keep counting."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]