banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 08:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2004, 11:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Поздрав,
чујем данас на вијестима да студенти из Републике Српске који студирају у Аустрији од слиједеће школске године морају плаћати школарину, били они бруцоши или не. Да ли неко зна нешто више о овоме ???
Било би ми драго да је истина оно што сам чуо. Ова 'емиграција' младих људи је велика срамота!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2004, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Nije istina. Kolega mi ovog ljeta pali za oesterreich i kaze da je sve po starom.

Citiraj:
Било би ми драго да је истина оно што сам чуо. Ова 'емиграција' младих људи је велика срамота

Ne razumijem zasto bi ti bilo drago, pa ljudi ne idu tamo zato sto hoce nego zato sto moraju i zato sto im je tamo bolje. Ti bi volio da ljudi nemaju gdje otici i da pocrkaju u ovoj bijedi jel?
Kad je kod nas bilo drzave ljudi nisu imali potrebe da idu mada je taj zakon i tada vazio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2004, 14:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Nezavisne novine:
Citiraj:
SARAJEVO - Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ambasador Republike Austrije u BiH Gerhard Jandl razgovarali su juče o situaciji bh. studenata na univerzitetima u Austriji, koji od sljedeće akademske godine trebaju početi plaćati školarinu koje su dosad bili oslobođeni, saopćeno je.

BiH je izgubila status zemlje u razvoju, a ujedno su taj status izgubile SCG, Hrvatska, Bugarska, Albanija, Turska i Bjelorusija. Na osnovu toga je uvedena obaveza plaćanja školarine za studente iz tih zemalja, rečeno je na sastanku.

Ambasador Jandl naveo je kako cjelokupni finansijski sistem Austrije mora biti u skladu s obavezama prema EU. Tako je u julu donesena odluka da ingerencije o finansiranju pripadnu univerzitetima pojedinačno. S tim u vezi, austrijski univerziteti imaju pravo na određivanja visine školarine. Neki univerziteti dozvoljavaju refundiranje ili polovično plaćanje školarine, a neki predviđaju mogućnost beneficije za strane studente.

Na sastanku se razgovaralo i o sklapanju posebnih sporazuma između univerziteta dviju država ili unilateralnom oslobađanju plaćanja od strane univerziteta u Austriji.

Ministar Halilović će uputiti pismo Ministarstvu obrazovanja Republike Austrije s molbom da se, polazeći od specifičnosti trenutne situacije u BiH u oblasti visokog obrazovanja i neizvjesnosti nastavka studija nakon povratka u BiH, studentima koji već studiraju u Austriji omogući završetak studija po sadašnjim uslovima, saopšteno je iz Halilovićevog kabineta. (Fena)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2004, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
elixir je napisao:
Nezavisne novine:
Citiraj:
SARAJEVO - Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ambasador Republike Austrije u BiH Gerhard Jandl razgovarali su juče o situaciji bh. studenata na univerzitetima u Austriji, koji od sljedeće akademske godine trebaju početi plaćati školarinu koje su dosad bili oslobođeni, saopćeno je.

BiH je izgubila status zemlje u razvoju, a ujedno su taj status izgubile SCG, Hrvatska, Bugarska, Albanija, Turska i Bjelorusija. Na osnovu toga je uvedena obaveza plaćanja školarine za studente iz tih zemalja, rečeno je na sastanku.

Ambasador Jandl naveo je kako cjelokupni finansijski sistem Austrije mora biti u skladu s obavezama prema EU. Tako je u julu donesena odluka da ingerencije o finansiranju pripadnu univerzitetima pojedinačno. S tim u vezi, austrijski univerziteti imaju pravo na određivanja visine školarine. Neki univerziteti dozvoljavaju refundiranje ili polovično plaćanje školarine, a neki predviđaju mogućnost beneficije za strane studente.

Na sastanku se razgovaralo i o sklapanju posebnih sporazuma između univerziteta dviju država ili unilateralnom oslobađanju plaćanja od strane univerziteta u Austriji.

Ministar Halilović će uputiti pismo Ministarstvu obrazovanja Republike Austrije s molbom da se, polazeći od specifičnosti trenutne situacije u BiH u oblasti visokog obrazovanja i neizvjesnosti nastavka studija nakon povratka u BiH, studentima koji već studiraju u Austriji omogući završetak studija po sadašnjim uslovima, saopšteno je iz Halilovićevog kabineta. (Fena)

Захваљујем; исти сам прочитао у Вечерњим Новостима, и јако ми је драго због тога!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2004, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Захваљујем; исти сам прочитао у Вечерњим Новостима, и јако ми је драго због тога!

Ali ne razumijem zasto ti je drago? Pa da je drzava prava ona bi taj odlazak iskoristila pa bi te mlade ljude vratila poslije zavrsenih studija nazad tako da oni mogu da primjene znanja koja su tamo stekli.... razmjene znanja medju zemljama je uvijek bilo - svaka normalna drzava nastoji da to pospijesi i da od toga izvuce korist... druga je prica sto ovde nema drzave.... ali to nije razlog da ljude koji imaju talenta i mogucnosti zadrzavamo ovde .... bezzze

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2004, 11:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2002, 10:28
kakvo znanje ce da stekne u austriji na pravu kada ni njemacki ne pricaju dobro, a pravne fraze da i ne govorim, sve su to 0 od strucnjaka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2004, 13:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
glupo što se radujete tome.
Pa i da ostanu u dijaspori,sigurno bi uticali na popravljanje stanja ovdje,makar u duhovnom i kulturnom smislu.
Kome je to stalo da bude u izolaciji??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 23:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 22:29
[quote="epek"]Nije istina. Kolega mi ovog ljeta pali za oesterreich i kaze da je sve po starom.

[quote]
Било би ми драго да је истина оно што сам чуо. Ова 'емиграција' младих људи је велика срамота[/quote]

Ne razumijem zasto bi ti bilo drago, pa ljudi ne idu tamo zato sto hoce nego zato sto moraju i zato sto im je tamo bolje. Ti bi volio da ljudi nemaju gdje otici i da pocrkaju u ovoj bijedi jel?
Kad je kod nas bilo drzave ljudi nisu imali potrebe da idu mada je taj zakon i tada vazio.[/quote]Problem je da zato sto odlaze i ne moze da se nista promjeni kod nas u Bosni.A ti sto odlaze tamo su i onako klinci lovatora i ratnih profitera sto su se na nasoj grbaci nakupili para.Jer da bi studirao u Austriji treba ti dosta novaca i normalni ljudi koji dole zive to ne maju nego samo oni koji su se nakrali.Zato nek placaju te ces vidjeti koliko ce ih jos studirati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2004, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
nije to uvedeno za sve fakultete... npr znam da na TU u grazu to nije slucaj...
kao sto se i kaze u saopstenju univerziteti odlucuju o tome...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2004, 09:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
U svakom slučaju bi bilo nekorektno da studentima koji već studiraju uvedu obavezno plaćanje studija. Veliki broj njih bi prekinuo studiranje i zbog toga se nadam da se odluka neće odnositi na njih. Ipak je tamo briga o studentima bitno drugačija nego ovdje. Mislim da nema razloga za strah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2004, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Skolarina je okko 740 eura po semestru.
Na nekim univerzitetima vracaju pola para a na nekima nista ne vracaju.Mislim da ce raji odavde vratiti pola para sto znaci da ce skolarina biti oko 370 eura po semestru.To nije problem tamo za zaraditi (pod uslovom da radis bilo sta).
:rr:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 17:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Avg 2004, 15:13
Skolovanje u Austriji je cisto pomodarstvo. Jedan moj drug je otisao tamo da studira arhitekturu,jer imaju mnooogoo manje matisa, koji ovdje nikako nije mogao da polozi.
Ali ako se nekome to cini dobro neka izvoli, meni je i ovdje dobro :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cuj pomodarstvo!! izjava godine... to smatram kao izraz ljubomore, jer nemozes da i ti odes tamo na studiranje... ili neces.

diploma na austrijskom univerzitetu je bar 5 puta vrijednija od nase... a koliko se napatis na faxu, to te niko i ne pita... stvar je da ti to znas i da si znanjem prosao a ne preko kreveta ili para....
ono sto je u austriji normalno kod nas su samo snovi, i nashi univerziteti teze(bar bi trebalo) nacinu skolovanja kao u EU. i za nekoliko(kako ovo optimisticno zvuci) godina ce isti program skolovanja biti i kod nas...

p.s.
jel ti mozda govoris kako put kojim ide(da li uopste ide?????) nase skolstvo nije dobar ili sta???

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
Flavoure-Flave je napisao:
Skolarina je okko 740 eura po semestru.
Na nekim univerzitetima vracaju pola para a na nekima nista ne vracaju.Mislim da ce raji odavde vratiti pola para sto znaci da ce skolarina biti oko 370 eura po semestru.To nije problem tamo za zaraditi (pod uslovom da radis bilo sta).
:rr:

E sad, da li je to na svakom fax-u ili [vjerovatno nije], ali otprilike koliko se krecu cijene tamo i koliko kosta studentski dom ili "prenociste"?

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 09:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
smiley to su ti uslovi za BH studente

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta: kefalu
PostPoslato: 08 Sep 2004, 13:40 
Početnik
Početnik

Diploma jeste vrijednija 5 puta, ali ovdje.Probaj da ostanes tamo i tamo stani u red za zaposljavanje. . .
Nisam ljubomorna osoba niti imam razloga da budem, jer da zelim da studiram tamo moji bi mi to omogucili.
Kao sto sam vec napisala, a na sta ti nisi obrati paznju- to je stvar izvora.

I jos jedno pitanje: Da li znas da sistem koji nam se uvodi u skolstvo sve zapadne zemlje ponovo reformisu, jer su utvrdili da im djeca ne dobijaju, da ne kazem nikakvo, reci cu nekvalitetno obrazovanje.
I podatak da u Britaniji oko 40% djaka nije imalo pojma ko je Hitler u anketi koju je sprovelo Njihovo Ministarstvo obrazovanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Kao prvo:zdravo Majo,kako si?Kako je bilo na moru?
:drinking:
Citiraj:
Skolovanje u Austriji je cisto pomodarstvo. Jedan moj drug je otisao tamo da studira arhitekturu,jer imaju mnooogoo manje matisa, koji ovdje nikako nije mogao da polozi.
Ali ako se nekome to cini dobro neka izvoli, meni je i ovdje dobro

Majo,ja sam u Becu.Studiram momentalno.Na WU sam (ekonomija).Ljudi su pojednostavili fakultet sto je JAKO POZITIVNO.Nemoj se zavaravati da je lako jer NIJE zaista.I kao najvaznija stvar po meni dolazi IZBOR.Imas izbor za SVE.Studirao sam u BL i stvarno mi nije jasno kakvi profesori rade kod nas(cast izuzecima) i ko im daje da rade.

E sad, da li je to na svakom fax-u ili [vjerovatno nije], ali otprilike koliko se krecu cijene tamo i koliko kosta studentski dom ili "prenociste"?

Sto se tice cijena,jako je relativno.U pricnipu su stanovi jeftiniji od domova ali ti za stan treba kaucija i provizija za pocetak (oko 1000 eura).Izgleda mnogo,ali ako se utalis sa cimerima onda se to raspodijeli i ne predstavlja neki veliki problem.Cijene hrane su im iste kao kod nas ili jeftinije.Naravno ima i skuplje ali...imas izbor :wink:
Imate veliki pozdrav za sad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 16:27 
Početnik
Početnik

Prvo na moru je bilo super i vrijeme je bilo odlicno tako da sam posjetila puunnoo muzeja i starih kula, posto mi je upoznavanje istorije ove zemlje manija.
Ta Austrija... Ma nemam ja nista protiv toga,svako trazi svoje mjesto pod suncem.Vjerujem da nije lako,jer ni jedan faks nije lak to znam.
Sto se tice profesora, ovdje to jeste problem,ali moras shvatiti da je ovdje velika degradacija drustva i naravno da se sve i svako docepao polozaja.
Znam jako dobro da mnogi profesori lijece svoje komplekse na studentima i da ih ponizavaju,ali ja ne vidim da ce to moci u nedogled.
Ja cu pokusati da odem za Beograd,ali o tome je jos veoma rano govoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 21:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

maja85 je napisao:
Ali ako se nekome to cini dobro neka izvoli, meni je i ovdje dobro

maja85 je napisao:
Ja cu pokusati da odem za Beograd,ali o tome je jos veoma rano govoriti.

no comment!!!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 11:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
heh stvarno no comment
a to sto 40% djaka u Britaniji ne zna ko je bio Hitler je malo teze za povjerovati

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]