Evo jos jedan mini-profil meni tada omiljenog igraca...naime, prije nekoliko dana sam na ovoj temi okacio fotku Pierre Van Hooijdonk-a kako ljubi pehar nakon osvajanja Kupa UEFA sa Feyenoordom u sezoni 2001/2002 (sto mu je najveci uspjeh i trofej)...ovaj fudbaler je tokom karijere dao oko 400 golova za poveci broj klubova, ali niti je ikad igrao u nekom top-klubu, niti se naosvajao trofeja, niti je bio nesto posebno cijenjen u reprezentaciji...na WC France 1998 je usao u tri utakmice kao rezerva i dao jedan gol (Juznoj Koreji, 5:0 za Holandiju), na Euro 2004 kao rezerva u jednoj utakmici (polufinalni poraz protiv Portugala) i to je sve sto se tice "velike scene".
I pored toga, sakupio je respektabilan broj nastupa za Holandiju, oko 50, ali vecinom kao rezervista.
"Pi-Air", visok i jak centarfor sa preciznim dodavanjima, vrlo dobra igra glavom, jakim i preciznim sutevima sa distance, nadavao se golova u Seltiku, Notingem Forestu, Benfiki i nekoliko holandskih prvologasa.
Ono po cemu ga pamtim je odlicno izvodjenje slobodnih udaraca, naime, od kada je prvi put dosao u Feyenoord pa nadalje, gotovo svaki put kad bih gledao njegov nastup, dao bi neki gol iz slobodnjaka...iz ranijih sezona ga se sjecam u Seltiku, uglavnom sa pregleda kola jer tada, kao ni danas, niko nije prenosio utakmice skotske lige, nije bilo interneta a Seltik i Rangers su bili vrlo atraktivne ekipe. I tada je dobro izvodio slobodne udarce.
Na Premier manageru 1997/98 sam volio da ga dovodim u svoju ekipu uz Sevcenka koji je u Dinamu bio vrlo jeftin

Tada je Feyenoord imao odlican sastav i volio sam da igram sa njima na Sony "kecu" - pored Hojdonka koji je svojim golovima iz prekida krcio put do finala Kupa UEFA (ukupno 7 golova do finala), tu su bili Tomason, mladi Van Persi, Shinji Ono, Bosvelt, Bonaventure Kalou, kao i Tomas Rzasa (Zonsa, kako li se to vec cita, koji je kasnije dogurao do Partizana)...te su u finalu u fenomenalnoj i atraktivnoj utakmici dobili jaku Borusiju Dortmund (Jan Koller, Leman, Verns, Riken, Rosicki, Rojter, Marsio Amoroso, Dede) sa 3:2 uz dva gola Hojdonka (naravno, u pitanju su prekidi - penal i slobodan udarac). Utakmicu sam i snimio na video kaseti, te sam je cesto gledao

Sledece sezone su igrali grupnu fazu Lige sampiona preko kvalifikacija, ali su znatno oslabljeni i sa dosta izmijenjenim timom zauzeli poslednje mjesto u grupi uz samo jedan gol Hojdonka u prvom kolu protiv Juventusa (1:1 u Roterdamu, slobodan udarac sa vrha 16erca).
Nakon dvije golgeterski odlicne sezone u Feyenoordu presao je u Tursku, sa Fenerbahceom za dvije godine dva puta osvojio sampionat i lagano priveo kraju karijeru sa jos dvije nesto losije sezone u Holandiji...
Kada sam pomenuo Sony 1, da li se neko sjeca sastava PSG iz tog perioda (2001-2002) - imali su Anelku, Ronaldinha, Okochu, Hajncea, Pocetina, Artetu i jos dosta reprezentativaca i dobrih igraca ali nisu nista napravili...nisu izborili ni ligu sampiona a taj sastav je trebao da bude prvak svijeta (iako, koliko se sjecam, taj sastav i nije bas cesto igrao zajedno na terenu)

da li se sjećaš fejnorda sa gastonom taumentom i redži blinkerom? redži je bio kao overmars kad su brzina i tehnika u pitanju, možda najtaletnovaniji u toj generaciji holanđana ali nije sportski živio.
ja sam navijao za holandiju uglavnom zbog surinamaca (gulita, rajkarda, vintera) ali omiljeni mi je bio brajan roy. bio je sjajan u tandemu sa denisom bergkampom u reprezenciji ali povrede su ga sjebale i jako rano je završio karijeru.