Evil_Dead je napisao:
Што не мијења на ствари ништа, осим обавезе оног који је имао боље услове да обезбиједи ономе који није имао приступ таквим условима, да их добије.
Једно је сомалијска беба у Шведској која не жели да искористи своје и друштвене могућности и на коју можемо да примјенимо правило о томе да свако сам себе ствара, а сасвим нешто друго сомалијска беба у Сомалији која нема ни текућу воду.
Што се тиче Улофа, мислим да није користио израз "једнаки" већ "исти". Пошто знам да ти српски умије задати главобоље, покушајмо са енглеским - исти = same, једнаки = equal. Баш као у Америчкој декларацији независности - We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.
Pošto si ti pametniji i iskusniji, reci ko to nama određuje obavezu po kojoj bi razvijeni morali pomagati manje razvijenima, da ne kažem inferiornima (ovaj izraz mi vuče na jednu ne baš sjajnu stvar, pa uzmi sa rezervom).
Ja ću ti reći da se ta "obaveza" krši u velikom dijelu svijeta. Moja priča se odnosila na zapadni kapitalizam, gdje se pruža jedna vrlo bitna stvar.. mogućnost da uspiješ (a negdje nažalost ni to u dovoljnoj mjeri, priča je o kapitalizmu i dalje). Iz prve ruke saznadoh šta se u Somaliji radi i kakvo je stanje, pa ti mogu reći da ni sam ne bih mogao definisati uređenje koje tamo vlada. Nešto poludivljeg-plemenskog karaktera uz malo izmjena.. A što je najgore, Somalija postade i ostade plodno tlo za nove sukobe, kad čikama sa Wall streeta budu potrebni ratovi, a narod ispašta. Tjeraš me da krenem pričati o Somalijcima, njihovom konceptu života.. ali bolje da ne počinjemo.
Evil_Dead je napisao:
ПС: Када се неко роди као аристократ у 14. вијеку, он је имао далеко боље услове од кмета, самим тим и шире видике, боље образовање и бољи живот.
Дакле - кметови треба да буду кметови, а барони барони?
Zar to nije upravo način na koji se ljudi drže pod kontrolom? Mala grupa ljudi vlada i ima kvalitetno obrazovanje, potomci takvih ljudi će nastaviti da vladaju, a i oni će imati kvalitetno obrazovanje, a to je samo jedan od faktora. Ono daj malo pametnijeg čuvara da se prasići nebi pobunili i pobjegli iz tora.
Zar takvo stanje nije i danas, samo u malo izmjenjenijem obliku? Pri tome mislim da je raspodjela bogatstva (a mogli bi reći i moći) u nekim zemljama malo umjerenija.
14 vijek kažeš.. heee, ipak mislim da su tada prioriteti bili malo drugačiji. Recimo čovjek bi bio srećan ako nije gladan i ako ima krov nad glavom, zar ne? Nisu ljudi tada toliko išli mislima u "širinu" već su riješavali probleme koji su pred njima, a problema je bilo. Kasnije kako se sveopšti standard života povećavao, dolazio se do nekih novih prioriteta.
Brale001 je napisao:
Nece da rade,zapadna stampa,volim ovaj termin “Nece da rade”.
On je jako popularan sad u zadnje vrijeme.
Ko prati malo zapad i price, malo malo pa naleti prica o lijenim Grcima, Spancima, raji sa Kipra sad ce pocet malo i o Slovencima lijenim. Uzrok skrhanoj ekonomiji - nece da rade.
Onaj onaj nastup,hmm znas nece da rade.
Eto sreca mi nismo u EU ,nasi bez posla su samo nezaposleni. Sreca nasa inace odosmo i mi u “Nece da Rade”.
Kazes, oni koji nece da rade treba da budu najniza drustvena ljestvica.
Daniel, najniza drustvena ljestvica je u zatvoru obicno u normalnim sistemima.
Po toj logici svi ovi gore kriminalci, cista bagra.

Ne znam šta bih trebao, da uljepšavam realnost?
Grci radan narod, jedva čekaju posla i nove obaveze, a kad to odrade, teškom mukom se spuste na svoje plaže i odu na kupanje, jer bi oni htijeli da nastave da rade..

Kada sam rekao najniža društvena jedinka na ljestvici, izostavio sam zatvorenike i sve one koji su u tom polju svakojakog kriminala, ubistava, droge itd itd.