Некадашњи кошаркаши Борца Данило Палалић и Зоран Ћургуз стали су уз бивше саиграче који су писали градским властима и тражили да се спаси овај спортски колектив.

Они су истакли да је недопустиво то што се десило са некад најбољим кошаркашким клубом Републике Српске. Палалић, који је дрес бањалучког тима носио пет година, сматра да је срамота то што је клуб доведен на овако ниске гране.
- Сигурно је да ту има субјективних и објективних разлога и евидентно је да нешто не штима. Истина је да влада економска криза, али то не може да буде оправдање. Борац је увијек био име за које се чуло далеко изван Бањалуке и не заслужује то што му се десило. Клуб треба спасити - изјавио је Палалић.
Према његовим ријечима, неке ствари морају да се мијењају.
- Бивши саиграчи имају моју безрезервну подршку. Треба нешто мијењати и треба довести некога ко ће донијети паре и идеје, а уз то имати воље и знања да клуб врати тамо гдје му је реално мјесто - додао је Палалић.
Он је похвалио залагање играча који, по њему, нису ништа криви и истакао да је грешка у томе што клуб нема омладинске категорије.
- Момцима ништа не замјерам. Они су се борили колико су могли и дали су све од себе. Такође, и Драго Каралић је одличан тренер, са којим са имао прилику да радим. Највећа грешка је што нема млађих категорија у клубу јер сваки озбиљан клуб одатле црпи играче - казао је Палалић.
Слично као Палалић размишља и Зоран Ћургуз, који је четири године био стандардни члан првог тима.
- Док сам био активан, играо сам пред пуном двораном, а сад утакмице гледа једва стотињак гледалаца. Борац је посљедњих година пао на дно, што је велика срамота. Као некадашњем члану жао ми је што се ово десило и очигледно да је потребна шира акција коју су предузели бивши кошаркаши да се изврше корјените промјене. Тужно је да највећи град Републике Српске нема екипу у Лиги БиХ. То је лоше и за кошарку Бањалуке и вјерујем да би надлежни требало да се тиме позабаве јер је Кошаркашки клуб Борац, уз фудбалски и рукометни, бренд овог града. Проблем је што нема млађих категорија из којих би се стварала окосница тима - нагласио је Ћургуз.
Он је казао да се сјећа времена када су кошаркашке утакмице у Бањалуци биле празник спорта.
- Најсрећнији бих био када би Борац поново био јак као некад и да дерби са Игокеом буде као што је некада био, када се увијек играо пред пуном двораном - рекао је Ћургуз.
Петицију су потписали: Борис Aдамовић, Синиша Ковачевић, Далибор Ступар, Томица Зиројевић, Ђурађ Мандић, Горан Милојевић, Драган Мирић, Драган Пејић и Борислав Панџић.
Осим Ћургуза и Палалића, подршку саиграчима који су потписали писмо градским властима дали су још неки бивши играчи и чланови претходних управа Борца (имена позната редакцији “Гласа Српске”)м који нису жељели јавно да иступају, али су указали на постојање непотизма у клубу.
Приједлог КСРСТоком ове сезоне из Борца је објелодањено да је он промијенио име из КК Борац у ОКК Борац. Према ријечима генералног секретара Кошаркашког савеза БиХ Харуна Махмутовића, ОКК је започео такмичење у Лиги БиХ након што је остало упражњено мјесто у лиги.
- Два клуба из Републике Српске напустила су такмичење у Лиги БиХ, Херцеговац и Борац, па смо ми од КСРС тражили да нам пошаљу приједлог ко би могао да попуни празно мјесто. Од њих смо добили одговор у којем предлажу ОКК Борац и ми смо то прихватили. Зашто је баш тај клуб предложен, а не неки други, не желим да коментаришем јер је то искључиво одлука КСРС - изјавио је Махмутовић.
Статус КК Борац тренутно је замрзнут, са свим обавезама, дуговима и потраживањима.