_зока je napisao:
O j3bo vas konj....
mesečeva_kći je napisao:
ajkula je napisao:
Mozda je dosla iz De. Ovdje ako nesto ostetis nisi duzan da platis, niti radnici placaju iz svog dzepa.
Nisi ni kod nas dužan da platiš, takve stvari pokriva osiguranje, samo se kod nas šefovi, gazde, direktori prave mutavi pa ako mušterija neće da plati, poslije inventure se radnicima odbija od plate ukradena/oštećena roba.
Da. Osigurana. ŠveCka je ovo....Koja osiguravajuća kuća kod nas nudi takvu vrstu osiguranja? Koja je procedura naplate štete? Što lupaš gluposti? Ukradu ti stvar vrijednu par stotina maraka, zovneš policiju i oni naprave zapisnik na osnovu kojeg dobiješ potvrdu sa kojom razdužuješ to i eventualno ti odbiju pdv u tom iznosu...
ajkula je već odgovorila, mada mislim da se lupanje gluposti na mene odnosilo.Ned'o bog da se na forumu pojavi neko ko ima iskustvo suprotno od iskustva glavnih drkadžija, odmah je glup.
Imam iskustvo u trgovini, iako nisam trgovac i znam da prvo sva roba oštećena u transportu ide na otpis, drugo roba koja se ošteti u trgovini ide na otpis, roba koja se ošteti od strane kupaca ide na otpis, a sve to ne bi bilo moguće da trgovina nije osigurana kod jedne ili više osiguravajućih kuća. I ona koja robu kupuje i ona koju robu prodaje. Na kraju tromjesečja/polovine godine/godine se radi popis i ustanovi se koliko robe nedostaje što i sam znaš. Ako tvom gazdi bude ukradena roba u iznosu manjem od 50 maraka policiju nećeš zvati jer i ta roba ide na otpis.
Možda je Kultura izuzetak i nije osigurana ni po jednom osnovu. U svakom slučaju prvi put kad sam se susrela sa štetom u trgovini (klinac je razbio nešto, a njegova majka natjerana da plati) i kad sam pitala zašto se toliko insistira na tome, ako već postoji osiguranje rečeno mi je da će to osiguranje naravno nadoknaditi, ali da postoje interni dogovori.