banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 10:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Moze li mi neko objasniti kako teta-kuvarice po restoranima dobiju onaj ukus supica (kokosijih, telecih) kao iz kesice? Volim taj ukus a posto ne forsiram kesice zanima me kako da to docaram sopstvenim kapacitetima :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
imas one kocke za supu.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Zar to nije isto :)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa ukus je isti...a na kraju ti dodje na isto..ajvarka je rekla da ne voli kesice, kockice nije pomenula :D
ja ne znam kako bi jos mogla, sem da skuha rezance za supu u obicnoj slanoj vodi i dodaje vegetu dok ne dobije zeljeni ukus..ali tu nema ni goveđe ni kokosije supe...samo...supa :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako moze kako bez kockica :D. Elem, nesto kontam da ni oni u restoranima ne forsiraju te stvari, ne znam kako bi im se to isplatilo, sipati kesicu po kesicu. Uvijek ja dodajem zacine u supu, vegetu koristim od kada znam za serpu i lonac, ali to opet nije bas taj ukus :(.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Supe iz kesice, kocke za supu, vegeta... sve je to gomila vještačkih pojačivača ukusa koji se trpaju u razno smeće koje nam servira prehrambena industrija.
Ajvarko, ako si htjela da izbjegneš tu hemiju, a da dobiješ što bolji ukus, možeš napraviti temeljac za supu, tako što skuvaš recimo neke dijelove pileta koje inače ne bi jela (kao što su nogice), neke dijelove povrća koji se inače bacaju dok se povrće čisti (kore, korijeni, lišće...), sve to možeš skuvati u vodi 20-ak minuta i na kraju izvaditi ili jednostavno procijediti da dobiješ samo vodu u kojoj dalje nastaviš praviti supu kako je inače praviš.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znam i ja napraviti domacu supu, ali sve gore sam napisala jer ajvarka pita kako dobiti ukus supe iz kese. A nesto ne znam da ovi restorani prave domace supe..mozda grijesim.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Prave, prave od ostataka mesa i sličnog što je naveo Guess who.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moja greska

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako hoće da dobije supu bez hemije, koja će imati ukus kao ona sa hemijom, onda to nije izvodivo :) (ili jeste, ali teško i neisplativo)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Kako ne prave domaće supe? :oops:

Meni je taj vještački ukus supe iz kesice odvratan i nemam želju da ga imitiram, ali ako hoćeš da dobiješ neki specifični ukus (ne samo ukus vegete) možeš da povećaš dozu povrća koju najviše osjetiš u nekoj supi koja ti se sviđa. Ne znam da li kad praviš supu dopustiš da neko povrće dominira ili sve stavljaš u istom omjeru, ali nije isto kad staviš peršun 3:1 u odnosu na mrkvu ili celer ili paštnak. Kad povećaš dozu celera ili paštnaka onda ima više sličnosti sa supom iz kese.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Od pileta vise nista ne odbacujem po pitanju supe, to sam od babe naucila :D. Ja dok odvojim kozicu, nogice, salo sa dupeta i bacim, supe bude nikakva. A baba kad je spremi prste da polizes, jos ona ni vegete ne dodaje - so i persun zakon :D. I naravno, opet mi nije kao iz kesice ukus.

guess who je napisao:
Ako hoće da dobije supu bez hemije, koja će imati ukus kao ona sa hemijom, onda to nije izvodivo :) (ili jeste, ali teško i neisplativo)

Izgleda da mi nista drugo ne preostaje nego da zapucam pravac u kuhinju restorana kad okusim slicnu supu i vidim sta rade :D.

mesečeva_kći je napisao:
Kako ne prave domaće supe? :oops:
Ne znam da li kad praviš supu dopustiš da neko povrće dominira ili sve stavljaš u istom omjeru, ali nije isto kad staviš peršun 3:1 u odnosu na mrkvu ili celer ili paštnak. Kad povećaš dozu celera ili paštnaka onda ima više sličnosti sa supom iz kese.

Hm pastrnak uopste ni ne dodajem, a persun, mrkvu i celer u umjerenoj dozi. Nije losa ideja, probacu :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sušim peršun, pogotovo kad ga bude mnogo pa zašto uzalud da propada a imaš domaći peršun kad ti zatreba.
Isto tako imam običaj kupiti korijen celera, pa narendati, ima jači ukus nego onaj iz začina.
Zamrznutog paradajza imam uvijek u zamrzivaču, volim domaći pelet (npr. za pizzu) a nekad sam (kad uhvatim strpljenja) pravila staraš od svakakvog povrća, sipala u posudice za led i istresala zamrznute kocke u kesu od zamrzivača i uzimala po potrebi.
Kad mi treba "gustina" neke čorbice uzmem iz zamrzivača iscjeckanu na kockice tikvicu.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Peršun možeš svjež i zamrznuti. Isjeckaš i zamrzneš u kutiji od sladoleda. Em zezneš nekoga ko zaviti u friz i obraduje se sladoledu, em imaš uslovno rečeno svjež peršun cijele godine.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Može i tako, uglavnom kako god, bolje i iz zamrzivača nego praškaste aditive. Ne kažem da ne koristim začine ali ne baš u prevelikoj mjeri, prvenstveno mislim na vegetu.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja volim vegetu, zato vjerovatno toliko i gotivim ovaj ukus supe iz kesice :D. Sto se tice zacina, list i korijen persuna i celera sam jedno vrijeme susila ali su ih onda poceli obilaziti kuhinjski mojlci pa sam odustala, ove godine sam odlucila praviti te ´povrtne kesice´ pa zamrzavati (persun i celer korijen). Da li iko zamrzava list i na sta to lici?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sirov kad se zamrze ima onu pomalo sivozelenu boju, ali se poluodmrznut da fino izrezati.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ja ne volim ni taj vjestacki okus supe a ni pilecu bas,komad junetine,povrce sve sto imam id.luka do tikvice nabacam,u pretis,procijedim ,vratim komadice mesa i povrce ako se nije raspalo:),u posudice i u led i uvijek svjeza supa:)a te restoranske su ugl kocka tj instant supe sa dodacima

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Naravno da zamrzavaš Ajvarko. Zoka lijepo objasnio, ne samo za peršun nego i pašternak. Ja ih pomješam, nabrem, isjeckam, zajedno strpam u led. I onda fino kako kuhaš, tako dodaješ domaće povrće.

Razmišljala sam o varijanti gajenja ovog začinskog povrća (mrkva, peršun, paštenak) tokom zime u saksijama, ali ne znam da li je izvodljivo. Ako može nana i bosiok, zašto ne bi moglo i ovo? Prob'o neko?

azdajica-ny je napisao:
Talija to je neka gljiva pa je potopis u mlijeko i za 24 h bude kefir http://www.alternativa-za-vas.com/index ... cle/kefir/

:puke: Mama zbavila ovo odnekud i kao pokušala piti, zdravo je, ovo-ono. Meni bila muka kad samo vidim ono, a kamoli ostalima lako zgadljivim muškim članovima domaćinstva. Nije ni ona bila oduševiTa, tako da je brzo odsluž'lo svoje...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2013, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije to, Feniks, ona gljiva konbuha kako li se zvala, nego mliječna gljivica za kefir. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]