banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 07:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Uslovne kafe !
PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Ова прича ће вас загрејати боље од кафе по хладном дану:

"Улазим у мали кафић са пријатељем и наручујем. Док се приближавамо нашем столу, улази двоје људи и поручује: "Пет кафа, молим вас. Две за нас и три условне". Плате поруџбину, уму две кафе и оду. Питам мог пријатеља: "Шта су то "условне кафе"? Следећа поруџбина је била седам кафа, три за три правника и четири условне". Док се ја још увек се питам шта је то "условна" кафа, уживам у сунчаном времену и лепом погледу на трг, у кафић улази човек одевен у запуштену одећу - изгледа као просјак, и љубазно пита: "Да ли имате условну кафу?“

Једноставно је - људи плаћају унапред кафу за некога ко не може да приушти себи топао напитак. Традиција са условном кафом почела у Напуљу, али се проширила широм света. На неким местима на овакав начин можете наручити не само кафу, већ и сендвич или цео оброк. " Ширимо даље...

Slika

Preuzeo sa stranice BS-a jel radi iko ovo kod nas ? :)

Vrh

Tema posta: Re: Uslovne kafe !
PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:12 
Kod nas bi to konobari u dzep, sem ako se ne daje na racunu.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
Misliš da li tražimo uslovnu kafu, da prođemo besplatno? :D Da uvedu kod nas ovo, 'ladno bi tako raja radila... I konobar u džep, kao što kaže Tensa, to još vjerovatnije.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
To sam jednom vidjela uživo, u Termoelektrani u Gacku.
Jednom sam se zatekla u toj firmi i bilo nas je troje, domaćin je naručio četiri kafe. U prvi mah mislim prebrojao se i donesoše četiri kafe. Ne prođe ni par minuta dođe neki tip kao slučajno, zasjede i uze četvrtu kafu.
Kasnije mi bi objašnjeno, kad god se naruče kafe eto nekoga kao po nepisanom pravilu, onako malo da svrati kod direktora, vidi goste i usput srkne kafu. :) Iz tog razloga je prešlo u običaj - naruči uvijek više jednu.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Bojim se da smo mi previse seljaci za to

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

giometar je napisao:
Bojim se da smo mi previse seljaci za to
Naravno, ovo bi prošlo samo u Kanadi, Skandinaviji i Japanu ili još negdje gdje su normalni ljudi... ali pitanje je koliko je tamo siromašnih. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Fildžan viška.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Vec vidim cimanja mobilnim "ajd dolazi imas dzabe kafu ..."

Ne bi kod nas sirotinja stigla ni slag da skine.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:02 
Jbg mentalitet, kada smo stoka nevidjena...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Fildžan viška.
Dobra pjesma. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
E jeste pesimisti! Ideja je divna i ne sumnjam da bi zaživjela i kod nas kad bi se proširila od usta do usta. Naravno treba da se zna ko može da dobije uslovnu kafu, odnosno šta je na meniju "uslovno" (topli napici i hrana, ne alkohol).

Ako bi nas 4-5 koji smo se javili na temi bili radi da platimo takvu uslugu, onda nema bojazni da bi se našlo još 100 puta toliko ljudi koji bi uradili isto.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Pokusavam da zamislim kad bi neki prosjak,zapusten covijek(recimo kao ovaj sa slike) usao i sjeo u lokal tipa mr.black-brown,wiena,tavita itd pored napucanih riba usminkanih tipova.sta mislis kakva bi bila reakcija tih ljudi?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

insp_CaLLahan je napisao:
Pokusavam da zamislim kad bi neki prosjak,zapusten covijek(recimo kao ovaj sa slike) usao u lokal tipa mr.black-brown,wiena,tavita itd.sta mislis kakva bi bila reakcija ljudi?

Htjela sam da napišem to u postu iznad, al' reko' da ne crnjačim. Da, slažem se da bi jedino to ježenje na prosjake moglo da osujeti ideju. Iskreno, nisam nikad bila u tim lokalima koje si nabrojao, pa ne znam kakva je klijentela, ali i tu bi se kao i u svema napravila neka podjela na lokale koji to promivišu i one koji ne promovišu. Možda ni prosjaci ne bi htjeli da idu u Mr. Black/Brown?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ma nema se sta raspravljati, nismo mi jos uvijek (a i da li cemo) dostigli taj nivo drustvene svijesti da bi ovo zazivjelo. Previse smo kao drustvo sebicni, bahati i licemjerni.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:28 
shakal je napisao:
Ma nema se sta raspravljati, nismo mi jos uvijek (a i da li cemo) dostigli taj nivo drustvene svijesti da bi ovo zazivjelo. Previse smo kao drustvo sebicni, bahati i licemjerni.

x2

Dovoljno vidjeti malo oko sebe pa da se to zakljuci...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam šta je gora opcija, to što neko nema da popije kafu pa mu neko na taj način priušti ili to što nismo osvješćeni??

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Oooo svašta. Ja se ne mogu prestati čuditi kad čujem takve izjave. Da li drušvo čini neka tamo amorfna masa na koju ni najmanje ne možeš uticati ili ga činimo i ti i ja? "Mi kao društvo...", "Drušvena svijest.." su fraze kojima pojedinac skida odgovornost sa sebe i utapa se u masu ne razmišljajući o tome da je on taj koji ima mogućnost da usmjerava drušvo i da kreira svijest.

Možeš reći, ja kao pojedinac nisam još uvijek dostigao taj nivo drušvene svijesti. Previše sam sebičan, bahat i licemjeran i zbog toga ova ideja neće zaživjeti. (Ne mislim da jesi, samo dajem primjer).

Ja i dalje mislim da bi ovakva stvar mogla bez problema da se desi, jer nije ni malo zahtjevna, sve što treba je kritična masa i stvari se počnu same kotrljati.

Da li biste vi ostavili marku više za nekog ko će doći iza vas, a neće imati novac da je plati?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ne shvatas poentu. Volio bih da ovo funkcionise kod nas, nikada ne bi bio problem ostaviti-marku dvije, ali uzalud je to ako sam ja za a nije konobar koje cu tu marku ostaviti sebi, ili gazda koji ce tjerati te ljude iz kafane jer mu kvare posao, itd.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 21:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nemam ništa protiv uvođenja ovakvog običaja, jer ima i ona "Daj siromahu pre nego što ti zatraži, jer ako mu pružiš pre nego što je on svoje ruke ispružio, daćeš mu i samopoštovanje koje je vrednije od tvoje pomoći."

Kamo sreće da je naše društvo toliko uređeno da nema takvih slučajeva, tj. osoba koje sebi ne mogu priuštiti ni jednu jedinu kafu.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2013, 22:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@shakal
Mislim da ti ne shvataš poentu. Šta ćeš sad? :lol: Kad kažeš da se nema šta raspravljati, to zapravo ne znači da se nema o čemu raspravljati, znaš? :) To samo znači da je tvoje mišljenje da je ideja u startu osuđena na propast, jer nemaš dovoljno povjerenja u svoju okolinu. Znači da ti nećeš nikada ostaviti marku jer ćeš uvijek sa podozrenjem gledati na konobara i gazdu i pitati se šta su uradili sa tvojom markom.

Inače, ja nisam shvatila da je to porez, pa da svako mora učestvovati ili će ga u suprotnom stići neka sankcija. Talija, slažem se da je tužno što postoje ljudi koji sebi ne mogu priuštiti topli obrok ili napitak, ali to ne znači da ne postoje i okretanje glave neće učiniti da nestanu.

Nisu svi konobari kradljivci i nisu sve gazde derikože i ne drže svi Tavite i Wienne.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]