banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 532  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Teretana?
PostPoslato: 21 Mar 2013, 07:06 
Jos jedna (na zalost istinita) slika u vezi treniranja nogu:

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Edit, tacno cu morati otici u taj M power da vidim na sta to lici uzivo...

Terapija :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 12:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2011, 12:32
tensSa je napisao:
Citiraj:
Ako je hvat slaba tacka onda nikako grutne...

Neko nepisan pravilo je da treba tezina x 1.5 da se dize bez gurtni, preko toga je manje-vise ok koristiti ih...

Nema sanse kada radim veslanje u pretklonu sa max kilazom da mi ne ne krene ispadati sipka nakon na primjer 3 ponavljanja (koristim nadhvat sa obe ruke), dok ledja imaju snage za jos 4-5 ponavljanja, uopste je besmisleno da ledja trpe zbog slabog hvata kada imam jednostavno rjesenje u vidu gurtni, hvat se moze ojacati i posebnim treningom ko ima zaista potrebu za tim.

Gdje si cuo to nepisano pravilo, powerlifteri dizu preko 400kg na mrtvom bez grutni (jer nije dozvoljeno na pl takmicenjima)... i za bodi bildere to pravilo nema veze s mozgom, na veslanju je vec ok koristiti grutne ako vec hoces da maximalno odradis ledja, ali na mrtvom osim ako nisi pro strongman takmicar nema nikakve potrebe... kao sto rekoh grutne su ubice hvata, ako je tebi cilj da samo izgledas lijepo na plazi onda zanemari sta sam rekao

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 12:45 
To "nepisano pravilo" su mi rekli ljudi koji se bave powerliftingom, druga bitna stvar je da oni koriste magnezijum i rade jedno ponavljanje, nece ni meni ispasti teg pri jednom maxu, ali kada radim 12 ponavljanja onda itekako hoce.

Citiraj:
ako je tebi cilj da samo izgledas lijepo na plazi

Ovo "samo" zvuci malo ruzno...

Cilj mi je da docekam 50-tu zdrav i po mogucnosti bez tezih povreda, a i izgled mi je naravno bitan.

Ko hoce neka se k...i sa tezinama, ja necu, imam bar toliko mozga da znam koliko moj "frame", kosti, kicma i zglobovi mogu da podnesu.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Znači 125kg bez gurtni. Ok! Ionako ću sa tom težinom raditi tek tamo krajem maja. Cilj je doći do 135kg ili čak 140kg s 5 ponavljanja.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 13:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa nije se niko rodio da moze podici 400kg na mrtvom... fora je sto svi kao "znaju" koliko mogu i sta je za njih dobro i niko ne izlazi iz te udobne zone, vec dodje se npr do famoznih 100kg na nekoj vjezbi i citav zivot ostanu na tome. Uvjek treba imati neku progresiju na 1 od 4 glavne vjezbe, sta znaci dodati 2kg sutra na bencu-nista, a za 5 treninga to je vec 10kg vise, tako se jacaju i kosti i misici i sve ostalo...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 13:54 
Naravno da treba praviti progres i u snazi, ne kazem da ne treba, samo problem je sto ce vecina njih (mislim uglavnom na pocetnike) zrtvovati tehniku zarad vecih kilaza, a kada se dizu velike kilaze uz losu tehniku dolazi do trajnih povreda.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Druga stvar je kad neko nema iskustva pa pokusava maxove, ali i to se moze brzo srediti tehnicki... medjutim kad krenes lagano i dodjes kilu po kilu tehnika ti se nece kvariti (dok ne dodjes blizu maxa) a povecavaces snagu, i za kratko vrijeme (par mjeseci) prestices vecinu tipova u teretani sto se snage tice

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Koliko godina aktivnog treniranja je otprilike potrebno da se dostigne limit, preko kojeg je nemoguće ići dalje normalnim putem, i šta kad se to desi, kakvi se ciljevi dalje postavljaju?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2013, 15:16 
AEnima je napisao:
Druga stvar je kad neko nema iskustva pa pokusava maxove, ali i to se moze brzo srediti tehnicki... medjutim kad krenes lagano i dodjes kilu po kilu tehnika ti se nece kvariti (dok ne dodjes blizu maxa) a povecavaces snagu, i za kratko vrijeme (par mjeseci) prestices vecinu tipova u teretani sto se snage tice

To stoji...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013, 06:27 
R.I.P. Nasser El sombaty, inace majka mu je bila Jugoslovenka...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013, 10:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Jos 10 dana

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013, 11:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Citiraj:
Koliko godina aktivnog treniranja je otprilike potrebno da se dostigne limit, preko kojeg je nemoguće ići dalje normalnim putem, i šta kad se to desi, kakvi se ciljevi dalje postavljaju?

Popo, pišem generalno, da ne bude da ti popujem ili crtam, ali početnici će naići na ovo pa da shvate :)

Kakogod, najkraći odgovor bi bio - ako si imao pravilan trening i ishranu, za dvije do tri godine ćeš dostići neki izgled koji se neće značajno mijenjati kasnije.

Odmah treba diferencirati pojmove "aktivno" i pravilno. Mislim da smo se svi nagledali u teretanama ljudi koji ili treniraju neintenzivno i neprogresivno/produktivno, ili se samo drze kardio programa, i izgledaju identicno, godinama.

Trening je jedina i jedina stavka koja stvara preduslov za rast mišića i tjera mišiće na rast.

Hrana je nedvosmisleno presudna, ali ona samo daje mogućnost mišićima da rastu, to jeste, materijal za rast. Ishrana se vrlo brzo i lako popravi, ali trening ne.

Obicno ljudi iskustveno imaju obicaj da kazu - kako izgledas nakon 2 godine dobrog treninga, veoma slično ćeš izgledati i kasnije. To je načisto došlo doslo prostom opservacijom, kako bi se reklo - iz života (ekv. narodnoj mudrosti) i otprilike je jako blizu istine jer se služi velikim brojem uzoraka koje vidimo oko sebe.
Slične, naučno-iskustveno utemeljene rezultate je dobio i Lyle Mcdonald, što se vidi u tabeli ispod

Slika

Ovdje imate link za kompletan članak koji obuhvata nekoliko pristupa istoj temi

http://www.bodyrecomposition.com/muscle ... ntial.html

Casey Butt je koristio model takodje ponukan čistom logikom - krupnoća kostiju i širina skeleta je proporcionalna količini mišića koje možeš dobiti na prirodan način.

Možete otprilike provjeriti šta vas očekuje na linku ispod:
http://www.weightrainer.net/bodypred.html

Zdravonarodski rečeno - ako si tanan i mršuljav prije teretane a završio si fizički razvoj, nemaš široka ramena, krupne zglobove i snažnu konstrukciju, nemoj očekivati da ćeš u teretani postati hulk.

Gotovo svako može izgraditi dobru muskulaturu i zavidan izgled, ali treba biti realan u očekivanjima i ne razočaravati se jer se nemoguće nije dogodilo. Ako nisi već prije bio stamen i jak, nemoj očekivati da ćeš odjednom imati "metar preko leđa".

Sreća je što većina ljudi uči, te naprave značajne skokove i u četvrtoj i petoj godini treniranja, jer shvate koji pristup treningu odgovara njihovom tijelu, uvide greške i nedostatke, i generalno, koliko je bitan maksimalan angažman na treningu, ili maksimalan razvoj snage, ukoliko se ne može običnim hipertrofijskim treningom doći do željenog rezultata.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013, 11:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
U pogeldu isključivosti u nekorištenju gurtni, retoričko pitanje -

Da li je bolje da neko zbog slabog hvata (i ovdje ima genetike, neko nikada neće imati dovoljno jak hvat) radi mrtvo dizanje sa 80 kg i napreduje mišjim koracima, ili s gurtnama vuče par desetina kilograma više i time mnogo osnaži i razvije noge, ledja i "core".

Iako je pitanje retoričko, odgovor bi bio - uvijek se radi ono što sa najmanje ulaganja daje najviše rezultata. Svakako da treba poraditi na slabim karikama, ali ako će nekog slab hvat ograničiti na recimo prelaganih 100 kg, ne treba zbog toga ispaštati već uzeti gurtne i razvijati se sa jačim kilažama.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2013, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Meni je savršeno jasno da sam ranije pravio greške prilikom treniranja tj. da u prvim godinama nisam niti pravilno trenirao a o dovoljnom odmoru i ishrani ne bih uopšte trošio riječi. I pored toga nabacio sam masu. Trening se obavezno prekidao u ljetnim mjesecima. Tek prije par godina sam počeo ispravljati te greške. Ja i dan danas učim i sređujem i trening i ishranu. Prilično dugo vremena tražim neki dobar program i čini mi se da sam konačno našao nešto na duže staze.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

dangerous.datula je napisao:
U pogeldu isključivosti u nekorištenju gurtni, retoričko pitanje -

Da li je bolje da neko zbog slabog hvata (i ovdje ima genetike, neko nikada neće imati dovoljno jak hvat) radi mrtvo dizanje sa 80 kg i napreduje mišjim koracima, ili s gurtnama vuče par desetina kilograma više i time mnogo osnaži i razvije noge, ledja i "core".

Iako je pitanje retoričko, odgovor bi bio - uvijek se radi ono što sa najmanje ulaganja daje najviše rezultata. Svakako da treba poraditi na slabim karikama, ali ako će nekog slab hvat ograničiti na recimo prelaganih 100 kg, ne treba zbog toga ispaštati već uzeti gurtne i razvijati se sa jačim kilažama.

Ja vjerujem da bi svaki momak koji ima barem 16 godina i koji nikad nije usao u teratanu, samo kad bi mu neko objasnio pravilnu tehniku podigao barem 80kg. Ako ti je 80kg max na takvoj jednoj vjezbi gdje ti radi sve i jedan misic onda si ti generalno slab i trebas da poradis na svemu bez ikakvih pojasa, steznika i grutni, to ostavite za kasnije kada predjete pocetnicku fazu treniranja od barem pola godine redovnog treniranja. Najlaksi je napredak na mrtvom dizanju.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013, 17:33 
Ode i "tata" Joe Weider, sad procitah na FB...

Slika

Citiraj:
Rest in Peace, Joe Weider. 1920-2013. The Father of Bodybuilding, pictured here with Arnold Schwarzenegger. How many of you started your iron journey with a Weider plastic weight set?

Citiraj:
Died: March 23, 2013

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013, 20:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013, 20:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Jos 8 dana

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2013, 20:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Do čega?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 532  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]