Prvih 30 minuta me toliko film iritirao i južnjački naglasak me izbijao, da sam jedva izdržala da ga ne ugasim.
No, znala sam zašto ga gledam, pa sam izdržala.
Jack (Zac Efron) i Ward (Matthew McConaughey) su braća, majka ih je napustila, a otac je doveo kući neku bezveznu njujorčanku. Istražuju ubistvo mjesnog šerifa kojeg niko nije volio, želeći da napišu tačan članak o svemu, i jasno naslućujući da je optuženi Hillary (John Cusak) negdje nevin i da je samo suđenje bilo puno rupa.
Charlotte (Nicole Kidman) je četrdesetogodišnjakinja o kojoj ne znamo gotovo ništa, ali ona se pojavljuje kao žena koja se zaljubila samo preko pisama u zatvorenika kojeg nikad nije vidjela (Cusak), ali s kim planira vjenčanje.
Yardley je crni lik iz Londona kojeg je Ward doveo kući, da uobliči priču koju zajedno istražuju, a pridružuje im se Charlotte sa dva boksa novinskih članaka, pomažući u istrazi. Jack ima ulogu njihovog vozača, ali i pomoćnika.
Mlađani Jack se zaljubljuje u Charlotte.
Ward ima sumnjive seksualne sklonosti.
Anita je crna sluškinja u porodici i u neku ruku zamjenska emocionalna mama mlađanom Jacku.
Film je živi šit. Gluma očajna. Priča sama po sebi ok, ali da ju je možda neko drugi režirao i uveo neke jače elemente i naglaske na pravim stvarima, koje su u filmu vidno izostale.
Nicole je dobro odglumila svoje, Cusaka ne volim nikako, ali eto, žena je iščupala film nekako.

Noooo, i pored svega ovoga, par kul scena postoji.
Kada ekipa prvi put ode u zatvor da porazgovara sa optuženim, prepoznaćete mnogo agresivniji pristup šeronstounovskom međunožnom otkrivanju iz Niskih strasti.
I komplet scena je do jaja!
18+
Druga, zanimljiva scena i dobar citat iz filma, nalaze se u scenama snimljenim na plaži, kada Jack demonstrativno, nakon kratke priče sa plavušom, odlazi u more da se kupa i biva otrovan meduzama. Nakon što se u napadu alergije, jedva iščupava na obalu, cure koje su se tu našle, trče mu u pomoć, i viču kako se treba popiškiti na mjesta gdje su rane od meduza.
I tada plavuša skače u odbranu svog Jacka, i kaže:
If anyone's gonna piss on him, it's going to be me. He don't like strangers peeing on him. Te, čini to.
A za modne guruue, naći će se tu jedna mnogo slatka zelena haljinica.
Et'.