banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 21:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 252 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2013, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ostaje i pitanje što je dio krivičnog djela nastao prije tog novog zakona pa moguće da im se za jedan dio gleda na jedan način a nakon novog zakona na drugi način.

Mislim da ti i iole ozbiljniji advokat može tako srediti.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2013, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
jedno djelo jedno sudjenje i uvijek po povoljnijem zakonu po optuzenog.....

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2013, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
uglavnom cifra od 100k KM koliko su procijenili štetu je smiješna. Svi znamo koliko košta industrijska struja...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2013, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da je to bar industrijska, nego kafanska :D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2013, 18:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Pa i nije industrijska struja skuplja, u većini tarifnih grupa je niža od cijene za domaćinstva po kWh (ukoliko izuzmemo obračune vršne snage i reaktivne energije)

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Kao sto sam naglasio prije nepar strana.

http://www.krajina.info/2013/02/nova-ha ... truje.html

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 08:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da ne otvaram novu temu - vidim na poledjini racuna za struju da ovi papani traze da se sa njima potpise neki ugovor o isporuci el. energije, pa ako ima neko upucen da mi objasni o cemu je rijec, jer sama ideja je poprilicno blesava (em su jedini isporucilac el. energije, em je samo po sebi logicno da ako je neko spojen na njihove vodove da ce kupovati struju od njih)?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 08:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije nelogicno, ubuduce ces imati vise ponudjaca.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 08:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
BSE je napisao:
da ne otvaram novu temu - vidim na poledjini racuna za struju da ovi papani traze da se sa njima potpise neki ugovor o isporuci el. energije, pa ako ima neko upucen da mi objasni o cemu je rijec, jer sama ideja je poprilicno blesava (em su jedini isporucilac el. energije, em je samo po sebi logicno da ako je neko spojen na njihove vodove da ce kupovati struju od njih)?

Evo malo o tome:
http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_teme/Potpis-na-ugovor-ili-iskljucenje-struje/lat/110955.html

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Већ сад има више "понуђача" (трговаца), али за све категорије потрошача осим домаћинстава. Ускоро ће могућност избора важити и за домаћинства. Суштина је да мало ко од већих потрошача користи ту слободу избора јер су "државни понуђачи" најјефтинији.

Око потписивања нових уговора са Електрокрајином... мислим (нисам сигуран) да то има везе што су на снагу ступили закони о заштити потрошача. Постоји и државни (БиХ) и ентитетски (РС) закон о заштити потрошача (нисам сконтао како и зашто, али сам читао и један и други).

Суштина приче о заштити потрошача везано за комуналне услуге (вода, струја, гријање) је да је та услуга уговорна, да мора да постоји јасан потписан уговор између потрошача и пружаоца услуге. Ако нема уговора, нема ни обавезе плаћања услуге.

Претпостављам да је ту ријеч о старијим потрошачима. Неко ко је купио нов стан након рата, морао је ићи у дистрибуцију са папирима (атест за бројило, папир да је власник стана) и потписати уговор са Електрокрајином. Али ти уговори не постоје код старијих станова. Плус маса старих станова је промјенило власнике и нови власници немају потписан уговор са Електрокрајином.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 10:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Претпостављам да је ту ријеч о старијим потрошачима. Неко ко је купио нов стан након рата, морао је ићи у дистрибуцију са папирима (атест за бројило, папир да је власник стана) и потписати уговор са Електрокрајином. Али ти уговори не постоје код старијих станова. Плус маса старих станова је промјенило власнике и нови власници немају потписан уговор са Електрокрајином.

pa ako je neko otisao i prijavio promjenu vlasnika (tj. registrovao sebe) i nastavio sa "kupovinom" struje (i urednim placanjem iste), valjda je logicno samo po sebi da se neko opedijelio za koriscenje te usluge - to je kao neki ekvivalent ugovoru
uostalom, tumacenje jedne pravnice je da to ne vrijedi za vlasnike starijih stanova

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Pa valjda bi trebalo da stari potrosaci budu automatski pod ugovorom izuzev ako se iza brda nesto drugo ne valja

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 10:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

chils je napisao:
Pa valjda bi trebalo da stari potrosaci budu automatski pod ugovorom izuzev ako se iza brda nesto drugo ne valja

citas mi misli :)

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Pa ako koristis usluge I iste se naplacuju znaci da si klijent ako se ispostavi da smo do sada bili bez ugovora onda svi koji si dobili opomene mogu da tuze elek za uznemiravanje
Najbolje bi bilo kad bi svi odbili da potpisu nove ugovore da vidim sto ce onda iskljuciti struju

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

По којој аутоматици?

Теби умре баба. И ти насљедиш њен стан. Уселиш се, а рачуни долазе на бабино име, а ти их не плаћаш. Дођеш на суд, каже Електрокрајина да им дугујеш пар миља марака. А ти кажеш: "Молим вас, по закону о заштити потрошача, испоруке ел. енергије је уговорна обавеза. Покажите ми потписан уговор између мене и Електрокрајине!"

Ја претпостављам да је то разлог за ново потписивање уговора. Има правника овдје на форуму, па нека они разјасне.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 11:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

pa po kojoj bi automatici to neko mogao da pokusa uopste? oni su struju isporucivali, ti si je trosio - plati!

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Shoole tako nekako moj stari ima neki problem sa naslijedjenom imovinom od njegove rodice/tetka sta li... Ostao neki dug od nje, koji on nece da plati. Mozda nekih 1000 maraka ili tako nesto, a sva ta kucica sa okucnicom ne vrijedi toliko.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
pa po kojoj bi automatici to neko mogao da pokusa uopste?

По Закону о заштити потрошача РС. Који каже да је то уговорна обавеза (од члана 46. иде прича о томе).

Зато фино људи потпишу нове уговоре са потрошачима и не мисле о томе.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 11:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Potrošač je dužan da traži potpisivanje novog ugovora kada ulazi u posjed stana. Tada vidiš imaš li kakav nasljeđeni dug itd.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cekaj, ako novi vlasnik ne zeli prikljucak? Kaj onda :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 252 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]